Demente Edrun får beskjed om å vanne blomstene av nettbrettet

iPad'en er svært nyttig i hverdagen for den eldre, demente damen.

Av Heidi Venæs

Edrun ser at det ringer på iPad'en i stua. Med store bokstaver står det at datteren, Ellen Andreassen Jaatun, ringer. De to snakker sammen flere ganger i uka.

– Hei, ser du meg? Ellen i Trondheim kan se både mor og far takket være videotjenesten Skype.

– Ja, hei, vil du se vottene jeg har strikket?

Kaffe på iPad

Mor og datter bor langt fra hverandre. Men kan likevel ta en kaffeprat innimellom. Og vise hverandre det de har strikket.

– Min mor er blitt dement, men kan fortsatt bo hjemme og klare seg mest mulig selv takket være den elektroniske kalenderen kalt Memo-planner. Ellen A. Jaatun bor i Trondheim. For henne er det rart at ikke flere kommuner tar i bruk denne teknologien.

– Jeg tror det skyldes at helsepersonell ikke er utdannet i denne type velferdsteknologi, sier Jaatun, som selv er lege. Vi bør sørge for at helsearbeidere får mer kunnskap om teknologiske hjelpemidler.

88 mil lenger nord bor ekteparet Andreassen. Edrun er sørgelig klar over sin demens, og synes det er vanskelig å snakke om. Men er desto mer glad over sin elektroniske kalender. Det er også ektemannen.

– Dette har forandret livet vårt, og gjort alt så mye lettere, sier Svein-Arne Andreassen.

NAV bekostet

Ellen legger inn en ny avtale for mora si. Et besøk på biblioteket torsdag. Slik kan hun fjernstyre moras hverdag.

I Svolvær husker Edrun at hun skal vanne blomstene. Hun kikker på det store ikonet på Ipaden som viser en plante som vannes.

– Jeg begynte å sjekke litt rundt, forklarer Ellen, og fant at denne kalenderen til 35.000 kroner kunne finansieres av NAV. Men ingen instrukser fulgte med – så opplæringen sto jeg selv for.

Siden datteren Ellen er teknologikyndig, gikk dette bra for Edrun og ektemannen.

– Men hva med andre demente som ikke har noen til å hjelpe seg med å forstå kalenderen, undrer Ellen. Og råder kommunene til å ta i bruk den velferdsteknologien som allerede finnes.

Prøvekaniner

Flere norske kommuner er prøvekaniner når det gjelder velferdsteknologi. Trondheim, Bærum og Åfjord er blant dem. Så langt er f.eks. GPS-sporing, kols-alarm på Ipad og demonstrasjonsleiligheter testet ut. Men teknologien har, mildt sagt, ikke spredd seg som noen farsott ennå.

I dag er 30 000 mennesker med demens hjemmeboende i Norge. Tallet vil øke dramatisk i åra framover. Og vi vil trenge flere hender i eldreomsorgen.

– Begynn snarest med å bygge opp IT-avdelinger som kan hjelpe eldre å takle teknologien, er Ellen A. Jaatuns råd. Hun vinker farvel til foreldrene på Skype.

I Svolvær kan mamma Edrun se på Ipaden hjemme hvorvidt det er dag eller natt, formiddag eller ettermiddag. For det hender hun glemmer. Sånt er sårt.

– Det er kjekt å kunne forstå hva en skal gjøre, og følge med, selv om en er blitt glemsk, sier Edrun.

På Ipaden blinker et nytt ikon; et bilde av et bibliotek minner henne på at hun skal levere inn bøker.