Volvo XC70 er den beste politibilen noensinne, mener svenskene (Foto: Polisen)
Volvo XC70 er den beste politibilen noensinne, mener svenskene (Foto: Polisen)

Volvo XC70: Kåret til beste politibil - noensinne

Volvo XC70 overkjører konkurrentene i politibiltest

Etter at Saab gikk under, har Volvo ytterligere festet grepet om de svenske politibilen

Selv om politiet i Sverige kjører biler fra seks forskjellige leverandører – deriblant Mercedes, Saab og Volkswagen – så er 85 % av alle svenske politibiler nettopp Volvo.

Men det er ikke slik at de kan velge Volvo på grunn av patriotisme og for at bilene faktisk lages i Sverige.

Topp 10: Politibiler du IKKE kjører fra.

Omfattende tester

Det svenske politidirektoratet kjører grundige tester av flere biltyper samtidig som en omfattende kravspesifikasjon må tilfredsstilles.

Det er her den nye 2014 facelift-modellen av den noe aldrende Volvo XC70 med D5 motor på 215 hestekrefter og firehjulstrekk gjør det så bra.

På en ti-punkts skala, hvor alle biler med gjennomsnittlig score over fem anses å være fullt godkjent, fikk XC70 modellen en score på ni, mens Volvo V70 var tett bak med en score på 8,8. Gjennomgående svært høy gjennomsnittlig rangering med andre ord.

Kriterier som akselerasjon, støy, komfort, unnamanøver, bremsing og stabilitet er noen av "øvelsene" bilen må gjennom.

Plass, lasteevne og framkommelighet vurderes også. Samt at bilene er testet på forskjellige veier og underlag. Alt fra streng vinter og mye snø i Nord-Sverige til autobahnkjøring i Tyskland.

Stemmer det at gamle politibiler går som et uvær?


Tar av hatten for Volvo

– Når det kommer til Volvo XC70 D5 AWD med i 2014 modell, kan vi bare ta av hatten for Volvo.

– Det er den aller beste politibilen vi noen gang har testet. Vår testsjåfør ble veldig overrasket over hvor bra bilen oppførte seg. Og utrykningskjøring - der bilen får karakteren ti - er det viktigste momentet, sier Per Rick Anderson, teknisk spesialist ved Politidirektoratet.

Også Volvo V70 med forhjulstrekk og XC70 T6 med 306 hestekrefter blir å finne i politigarasjene i Sverige.  (Foto: Polisen)
Også Volvo V70 med forhjulstrekk og XC70 T6 med 306 hestekrefter blir å finne i politigarasjene i Sverige. (Foto: Polisen)

Ellers blir også Volvo V70 med forhjulstrekk å finne i landets politigarasjer, samt også XC70 T6 AWD med 306 hestekrefter og firehjulstrekk.

En klar fordel for den svenske polisen er så klart at bilene produseres i Göteborg. Det gjør det lettere å få gjort tilpasninger slik at bilene tilfredsstiller krav og ønsker.

Lamborghini politibil: Dette hadde vært noe for UP

Kommer vanlige Volvo-kunder til gode

– Vi utvikler våre politibiler i nært samarbeid med politiet. Vi er også involvert i flere av politiets egne referansegrupper med hensyn til kravene i en politibil. Erfaringene vi gjør, vil også gavne Volvos utvikling generelt, sier Jan Bengtsson direktør for Volvo Cars Special Vehicles i en pressemelding.

Når en XC70 tiltenkt politibruk triller av samlebåndet, går den videre til Volvo Cars Special Vehicles der en videre forvandling – til en vaskekte – politibil venter. Dette tar rundt 45 timer.

Ut på vinterveiene

Produksjonen av de nye XC70 politibilene starter nå i november og rett over nyttår skal de første eksemplarene rulle ut på de svenske veiene.

Det er slett ikke bare i Sverige at politiet kjører Volvo.

Både i Storbritannia, Belgia, Holland og Sveits finnes det politibiler med en skrå list tvers over grillen ... Mens Volvo her hjemme enn så lenge er ute av dansen når det gjelder levering av uinformerte politibiler.

Les også: Eneste politibil i Norge som har fått fartsbot!