FULLSTENDIG SMADRET: Ødeleggelsene i Tacloban er enorme. Erlend Johannesen beskriver hvordan en fire meters flodbølge skylte over hele byen. (Foto: AP Photo, Bullit Marquez/Kjell A. Olsen, Streetlight)
FULLSTENDIG SMADRET: Ødeleggelsene i Tacloban er enorme. Erlend Johannesen beskriver hvordan en fire meters flodbølge skylte over hele byen. (Foto: AP Photo, Bullit Marquez/Kjell A. Olsen, Streetlight)

Norske Erlend (28): – Vi reddet 68 liv på et tak

Ved å slå hull i taket klarte Erlend Johannesen å berge seg selv og de andre på barnehjemmet i Tacloban.

Av Lars Barth-Heyerdahl

– Vi lever! Alle barna på barnehjemmet er trygge, men vi har mistet alt! Huset, barnehjemmet, alt er ødelagt! Og vi trenger hjelp!! skriver Johannesen på Facebook.

Erlend Johannesen driver et barnehjem i Tacloban, hvor tyfonen Haiyan har ført til enorme ødeleggelser.

I en pressemelding opplyser organisasjonen Streetlight at Erlend, barna på barnehjemmet, de tre frivillige nordmennene og resten av Streetlight-familien er trygge. De har enda ikke oversikt over de 90 barna som er tilknyttet studiesenteret.

All kommunikasjon med området ble brutt fredag, men lørdag fikk han logget seg på en datamaskin og lagt ut noen meldinger på Facebook. Skildringene av tyfonens herjinger er svært dramatiske.

– All ris og vann ble skylt av gårde av en fire meter høy flodbølge som skylte over hele byen, skriver Erlend.

Berget seg på taket

Han forteller om døde folk overalt og beskriver slåsskamper i gatene over boksmat og vann.

– Vi reddet 68 liv på taket til Streetlight!! (barnehjemmet, red anm.) Spebarn, en mann uten føtter, alle barna, ja helt vanvittig!!! Mens vi så flombølgen komme hamrende inn rett under oss, med 300 km/t vind!! Et under at vi klarte å holde fast!

I en samtale med Streetlight sier Erlend at de måtte slå hull i taket etter at vannet steg opp til andre etasje i bygningen der de befant seg. De holdt seg fast i taket i over en time mens tyfonen herjet.

Tyfonen som rammet Tacloban fredag er en av de sterkeste som noen gang er registrert og la byen i ruiner. Ifølge nyhetsbyrået AP er 138 mennesker bekreftet døde, men generalsekretær Gwen Pang i Røde Kors på Filippinene anslår det foreløpige dødstallet til rundt 1000.

hiuan

Bygninger og hus ble jevnet med jorden da tyfonen rammet området med en vindstyrke på opp mot 275 kilometer i timen.

– Det er svært tragisk. Denne byen hadde store slumområder med mennesker, store familier som bor i små skur med blikktak. Det er stor grunn til å tro at slumområdene er helt ødelagte samt svært mange hus og det får store konsekvenser, skrev Sidsel Bjørnseth i hjelpeorganisasjonen Streetlight i en e-post til TV 2 lørdag.

Evakuerer i Vietnam

Tyfonen er lørdag kveld på vei mot Vietnam. Statsminister Nguyen Tan Dung har bedt alle vietnamesiske skip om å returnere til kai, og mange skoler holdes stengt. Folk som bor langs kysten blir evakuert innover i landet og opp i høyden.

Samtidig er redningsarbeidet i gang i de rammede områdene på Filippinene.

– Alle systemer, kommunikasjon, strøm og vann, er ødelagt. Media er satt ut av spill, så det er ingen måte å nå ut til folkemassene, sier Filippinenes innenriksminister Mar Roxas ifølge AP.

Det befinner seg anslagsvis 200 nordmenn på Filippinene og 130 i Vietnam, opplyser pressevakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB. UD har foreløpig ikke mottatt konkrete meldinger om at nordmenn er skadd eller savnet.