forside123
forside123

Borghilds (20) blogginnlegg om korsnekten får Facebook til å koke

«Ei fjør vart om til ti fordomsfulle høns, også kjent som den gongen eg vart kvalm av Facebook».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ingrid Treborg

«Eg seier som mi kjære mormor pleier å seie: Du kjære all verden! Du kjære all verden så mykje rart og ikkje minst skremmande eg har lese i dag».

Slik lyder studenten Borghild Vevle (20) nyeste blogginnlegg, «Då ei fjør vart om til ti fordomsfulle høns, også kjent som den gongen eg vart kvalm av Facebook».

Innlegget, som handler om NRKs mye omtalte korsnekt, er de siste timene spredt i rekordfart på Facebook og Twitter.

I skrivende stund er Borghilds tanker om Facebook-reaksjonene på korsnekten delt 8000 ganger.

Hun skriver om fremmedfrykten i flere kommentarer i Facebook-gruppa «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil», som teller 110.000 medlemmer.

– Jeg blir veldig rørt og glad over at så mange liker blogginnlegget, og har delt det. Jeg tror kanskje, uten å snakke for alle, at det var flere enn meg som reagerte på at debatten var helt på ville veier før folk i det hele tatt visste noe om fakta i saken, sier Borghild til TV2.no.

Laget av pinsevenn

Det var på mandag at Vårt Land skrev at NRKs nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann var blitt beordret til å ikke bruke korssmykket sitt på TV. Årsaken var at én seer hadde klaget.

På «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil», stadfester flere at det må ha vært muslimer som sto bak klagen.

«Vi må ta Norge tilbake», skriver flere på Facebook-siden. «Nå må vi våkne opp», «Vi må slutte å være dumsnille», «Muslimer har tatt over landet vårt», kan man lese.

artikkelen fortsetter under bildet

rex

Det er ikke kjent hvem som klaget til NRK.

«Kven disse sjåarane er, og kva religion dei tilhøyrer er det vel kanskje berre NRK-leiinga som veit. Det har i alle fall ikkje bekrefta nokon stad kva etnistitet eller religion dei har. Men vent litt, det virker som folk flest veit veldig godt kven dei som klaga er», blogger Borghild.

Bak siden, som Borghild kaller «en fin side dersom man vil se god, gammeldags fremmedfrykt i fri utfoldelse», står pinsevenn Dag Sandslett (60).

borghild
Sandslett, som ikke har besvart TV2.nos gjentatte henvendelser, har tidligere understreket overfor Dagen.no at han ikke kan stille seg bak alt som skrives av andre på siden. Han sier at hver enkelt må ta ansvar for det de legger ut.

– Det som er mitt poeng, er å framheve korset. Så får andre si hva de vil om hijaber og kalotter og andre ting. Men jeg mener at du bør være fri til å bære korset, enten du bruker det som smykke, som øredobber eller andre plasser, sa han.

«Saka er det eit godt eksempel på kor ille det kan gå når veldig mange sinte folk får eit felles mål å angripe for å verne om noko», blogger Borghild.

– Sykt trist og provoserende

I blogginnlegget skriver hun at det er rart at det finnes mange nordmenn som i 2013 er så sinte, redde, mistenksomme og ukritiske.

«Så ille er det, at ein diskusjon som handlar om at ein einaste nyhetsopplesar vart bedt av NRK om å ikkje gå med kors på TV, vart omgjort til å handla om at PÅ GRUNN AV MUSLIMAR SKAL NORSKE FOLK BLI NEKTA Å GÅ MED KORS!!!!».

– Jeg ble oppgitt og frustrert da jeg leste noen av kommentarene som kom ut fra debatten. Jeg føler at det ikke er noe som hører hjemme noe sted, å skrive en del av de usaklige og støtende tingene som folk skriver, sier hun til TV2.no.

Hun sier at det er trist og provoserende at NRKs korsnekt av flere er gjort om til en debatt om fremmedfrykt og fordommer.

– Jeg forstår godt at folk blir engasjert, for det er en debatt med mange sider og mange har sterke meninger om saker som akkurat dette, men det er ingen unnskyldning for å ikke sjekke fakta, eller fordømme andre ut ifra sin egen redsel, sier studenten.

Borghild avslutter blogginnlegget med et sitat av Bjørn Eidsvåg:

«Religion skal bygge folk og skjerpe vår humanitet, gjøre oss mer empatiske og gjøre livet vakkert rundt oss. Gjør det ikke det, så er det ikke verdt noen ting».

facebook