SIDESTILLER MED DRAP: Fastlege Christina Grandalen kaller abort for drap, og sier leger bør få lov til å reservere seg mot å henvise til abortklinikk. (Foto: Christian Moen/TV 2)
SIDESTILLER MED DRAP: Fastlege Christina Grandalen kaller abort for drap, og sier leger bør få lov til å reservere seg mot å henvise til abortklinikk. (Foto: Christian Moen/TV 2)

Abortnekt for voldtatte kvinner: Fastlegens sjokk-standpunkt

– Fullt mulig å ta en angrepille etter en voldtekt, sier fastlege Christina Grandalen.

Av Cathrine Eide, Linn Marie Wiik, Ragne Riise og Asle Bentzen

TV 2 har tidligere fortalt om den tyskfødte fastlegen Christina Grandalen som jobber i Gjøvik kommune. Hun er en av 200 norske leger som ikke vil henvise kvinner til abort.

– Det er som om noen legger et våpen i hånden min og sier «drep!». Sånn føles det for meg, sier Grandalen.

Hun mener det ufødte barnets rettigheter må få foran kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Fastlegen påpeker at hun er motstander av enhver abort, så lenge det er grunn til å tro at barnet er levedyktig. Det er som om noen legger et våpen i hånden min og sier «drep!»

– Det er en kvinnes avgjørelse om hun vil ta abort. Men jeg synes ikke det er riktig å tvinge leger til å godkjenne det. Særlig ikke når vi har effektive prevensjonsmåter, sier hun.

På spørsmål fra TV 2s reporter om hun ville henvist en voldtatt kvinne til abort, svarer Grandalen følgende;

– Nei, det hadde jeg ikke gjort. Det finnes nok muligheter til å unngå å bli gravid, derunder angrepiller som man kan ta etter samleie. Og det hadde vært fullt mulig å ta denne angrepiller etter en voldtekt, for å unngå å bli gravid.

Skjønner du at det er noen som reagerer på det du sier nå?

– Det skjønner jeg veldig godt og jeg tvinger heller ingen til å ha min mening. Men likedan forventer jeg også at folk ikke påtvinger meg sin mening.

Religiøse årsaker

Legen sier det er religiøse årsaker som gjør at hun ønsker å reservere seg mot å henvise pasienter til abortklinikker.

– Ikke utelukkende, men til dels – ja. Først og fremst er det på grunn av mitt syn på livet. Jeg har stor respekt for alt liv, men først og fremst det livet som ikke har sjanse til å forsvare seg selv, sier hun.

– Da Jesus sa «la barna komme til meg» mente han neppe at de skulle drepes og deretter sendes til himmelen, sier Grandalen.

Hun sier flere leger deler hennes syn i abortsaken, men ønsker ikke å stå fram og snakke for flere.

– Det er delte meninger i legestanden også. Enkelte er på min side, andre har motsatt mening. Dette er noe enhver lege må gjøre seg opp en mening om. Jeg forholder meg først og fremst til min hippokratiske ed, sier Christina Grandalen.

Legeforeningens etiske veiledning til grunn

I sommer vedtok Legeforeningen at de i enkelte tilfeller kan godta en såkalt reservasjonsmulighet. Det er også Legeforeningen de borgerlige partiene ønsker å lene seg på dersom de får gjennom forslaget.

BLIR DE ENIGE? Regjeringsforhandlingene
  mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp er lørdag inne i den sjette dagen.
BLIR DE ENIGE? Regjeringsforhandlingene mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp er lørdag inne i den sjette dagen.
Tidligere har Erna Solberg (H) gått sterkt imot nettopp et slikt forslag hun nå har signert.

– Det dreier seg om liv og død. Det dreier seg om store etiske spørsmål, og det dreier seg om moralske spørsmål for legene. Vi har laget et kompromiss hvor det faktisk er legeforeningens etiske veiledning som vil være viktig i forhold til hvordan modellen skal løses, sa Erna Solberg til TV 2 tidligere.

Spørsmålet om hvorvidt fastleger skal få lov til å nekte å behandle enkelte pasienter av moralske hensyn skapte strid i den borgerlige alliansen. Høyre har tidligere vært imot den såkalte reservasjonsretten, men snudde i sitt syn.

Gro Nylander var med å kjempe fram retten til selvbestemt abort på 70-tallet. Nå er hun rystet over den borgerlige regjeringen: