Vil at IOC etterforsker trakasseringen av TV 2s team i Sotsji

TV-teamet ble gjentatte ganger arrestert og trakassert av russisk politi. Menneskerettighetsorganisasjon er sjokkert.

Av Margaret Stakkestad

I en knapp uke har TV 2s Øystein Bogen og Aage Aune vært på reportasjetur i Russland. Målet for turen har vært å belyse ulike sider ved forberedelsene til vinterens OL i Sotsji.

TV-teamet har blitt forfulgt, arrestert og trakassert jevnlig av russisk politi.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Bogen som siden 1995 har hatt mange reiser til Russland for TV 2.

Internasjonal oppmerksomhet

Den anerkjente avisen The Guardian skriver om arrestasjonene og den brutale behandlingen journalistene fra Norge har fått i Russland. Det samme gjør økonomimagasinet Forbes, og flere andre store internasjonale medier.

De skriver også om hvordan menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har bedt Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å etterforske saken.

– Myndighetenes behandling av TV 2s team burde sjokkere komiteen, sier Jane Buchanan i Human Rights Watch og legger til:

– IOC må forlange en forklaring fra russiske myndigheter, både fordi de trakasserer en olympisk kringkaster og fordi ingen journalister skal oppleve noe slikt.

TV 2 har onsdag formiddag vært i kontakt med IOC-medlem Gerhard Heiberg. Han vil ikke kommentere saken.

Aage Aune (Foto: Øystein Bogen, TV 2)
Aage Aune (Foto: Øystein Bogen, TV 2)

– Følte seg fysisk truet

I løpet oppholdet i Russland har TV 2-teamet blitt stoppet sju ganger av russisk politi. Tre ganger er de arrestert og anholdt i flere timer, uten noen grunn er oppgitt.

Ved to av anledningene har de blitt nektet å kontakte den norske ambassaden. I det ene avhøret nektet den mest aktive avhøreren å si hvem han var. Politiet har også tatt beslag i teamets telefoner og annet kommunikasjonsutstyr.

Under store deler av dramatikken har fotograf Aage Aune latt kamera rulle. Den oppsiktsvekkende reportasjen ser du øverst i artikkelen.

– Kaldt nedover ryggen på meg

Onsdag er Bogen og Aune på vei hjem til Norge. Også på vei til flyplassen ble de stoppet av politiet, men det var bare for en mindre kontroll.

– De har stort sett latt oss være i fred de siste dagene. Men jeg må innrømme at det går litt kaldt nedover ryggen min hver gang vi ser en politipatrulje, sier Bogen.

Han setter pris på at internasjonal presse og internasjonale menneskerettighetsorganisasjer har fått med seg reportasjene de har laget, men har ingen tro på at situasjonen i Russland vil forandre seg av den grunn.

– Jeg har ingen illusjon om at dette skal forandre et land som Russland, men jeg håper sakene gir ny innsikt i hvordan russiske journalister og frivillige har det hver eneste dag, sier han.

– Du har laget mange kritiske reportasjer om Russland tidligere. Hvorfor har du blitt behandlet så annerledes denne gangen?

– Dette er nok et tegn på hvor utrolig viktig OL er for Putin. Alle tjenestemenn i det russiske maktapparatet er presset oppenfra, for å gjøre OL så plettfritt og med så lite kritikk som mulig, sier Bogen.

Russland registreringsnummer (Foto: Aage Aune, TV 2)
Russland registreringsnummer (Foto: Aage Aune, TV 2)