Bolstad (Foto: TV 2 / Google Maps)
Bolstad (Foto: TV 2 / Google Maps)

– Daglige meldinger på at politiet er sist på et åsted

Leder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, har forståelse for at hendelsen på Valdresekspressen svekker tilliten til politiet.

Av Ida Falch-Olsen

Ifølge politiet valgte den nærmeste patruljen å kjøre den lengste veien til åstedet på grunn av veiarbeid i Midnestunnelen. Men tunnelen var åpen for uttrykningskjøretøy og flere ambulanser kjørte gjennom på samme tidspunkt på vei til kapringen, opplyser Statens vegvesen til TV 2.

Det endte med at det var brannvesenet som måtte overmanne gjerningsmannen.

Hadde AMK varslet politiet med en gang og politiet tatt raskeste vei – kunne den første patruljen vært fremme 45 minutter tidligere.

Leder i Politiets fellesforbund Sigve Bolstad tar det for gitt at den videre etterforskningen og evalueringen vil avdekke de tingene som her er påpekt.

– Men det jeg kan si på et generelt grunnlag er at vi får daglige tilbakemeldiger på at politiet i alt for mange eksempler er sist på et åsted, sier Bolstad til TV 2.

Se intervjuet med Bolstad øverst!

– Sist gang på gang

Politiet har en livsviktig oppgave å gjøre i disse situasjonene, så det er noe man absolutt bør gjøre noe emd i framtiden, mener Bolstad.

– Den generelle organiseringen av norsk politi tilsier at de ikke er nærme nok til der folk bor. Folk ønsker at politiet skal være nærmere, og ha kortere responstid.

At andre nødetater ofte er tidligere på et åsted enn politiet, mener han skyldes at det er langt flere ambulanser og brannbiler enn politibiler.

– Derfor ser man gang på gang at politiet kommer sist.

– Politikerne må ta ansvar

Bolstad ønsker ikke kommentere den pågående evalueringen av de valgene politiet tok da de fikk melding om dramaet på Valdresekspressen.

Samtidig har han full forståelse for at hendelser som denne svekker tilliten folk har til at politiet er der når man trenger dem mest.

– Politikerne må ta det ansvaret og sørge for tilstrekkelige rammevilkår for norsk politi fremover.

Det betyr politi der folk bor og kortere responstid. Samtidig ble det i Politianalysen som ble lagt fram i juni i år foreslått å legge ned 21 politidistrikter.

– Politiets fellesforbund er ikke så veldig opptatt av antall politidistrikt. Det publikum etterspør er tjenestemenn og tjenestekvinner som er til stede der folk bor. Det er vårt fokus, en garanti for politi der folk bor.

LES OGSÅ: Brannfolkene frustrerte av å vente på politiet

EKSKLUSIVT: Hør dramatiske lydopptak fra nødsambandet etter bussdrapene:

Slik handlet politiet da de fikk melding om dramaet på Valdresekspressen: