Bogen arrestert (Foto: Aage Aune, TV 2)
Bogen arrestert (Foto: Aage Aune, TV 2)

TV 2s team anholdt flere ganger i Russland

– Bare fordi vi lager journalistikk de ikke liker, sier TV 2s reporter Øystein Bogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Wibeke Nord Haugland og Ingvil Teige Stiegler

– Skrekkelig!

Slik beskriver TV 2-reporter Øystein Bogen turen til Russland og OL-byen Sotsji.

Siden torsdag denne uken har han vært på reportasjetur i Krasnodar og den russiske republikken Adygia sammen med fotograf Aage Aune. Målet for turen er å kritisk belyse ulike sider ved forberedelsene til vinterens OL i Sotsji.

96 dager før OL-ilden tennes i byen ved Svartehavet, retter russiske myndigheter kraftig skyts mot russiske medier og frivillige organisasjoner som er kritiske til arrangementet.

Denne helgen fikk TV 2s reportasjeteam føle på kroppen hva som skjer med dem som ønsker å finne sannheten om Vladimir Putins prestisjeprosjekt.

Se Øystein Bogen og Aage Aunes reportasje øverst i artikkelen

Avhørt seks ganger

I løpet av litt over to døgn ble teamet avhørt seks ganger av russisk politi, tre ganger har de blitt anholdt og holdt i flere timer. Ved to av anledningene har de blitt nektet å kontakte den norske ambassaden. I det ene avhøret nektet den mest aktive avhøreren å si hvem han var.

Politiet har også tatt beslag i teamets telefoner og annet kommunikasjonsutstyr.

Aage Aune (Foto: Øystein Bogen, TV 2)
Aage Aune (Foto: Øystein Bogen, TV 2)

– Jeg har jobbet som journalist for TV 2 i Russland siden 1995. Jeg har aldri opplevd noe liknende. Det har vært ren trakassering, sier Bogen til TV2.no på telefon fra Sotsji. Han forteller at de ved flere anledninger har følt seg fysisk truet.

Narkotikatest

Fredag kveld ble bilen deres stoppet, og Bogen som er sjåfør, blir anklaget for å ha brukt narkotika og bedt om å ta en test.

– Da kontaktet jeg den norske ambassaden. De sa dette var ekstremt alvorlig, at dette var trakassering og at vi ikke måtte ikke avgi noen narkotikaprøve fordi prøvene kunne bli forfalsket videre, sier Bogen.

Den erfarne reporteren sier han har hørt eksempler på liknende opplevelser fra russiske kolleger der politiet tar prøver under falske påskudd.

Politiet ventet

– Men russiske myndigheter har holdt seg langt unna å trakassere utenlandske journalister, sier Bogen som mener ting nå har blitt veldig annerledes.

– Vanlige russere frykter sitt eget politi. Nå skjønner jeg at vi også har grunn til å være redde. I et samfunn der politiet ikke følger loven, der de finner bevis fra løse luften, der er ingen trygge, sier Bogen.

På dashbordet i politibilen ligger det en blokk med to nedskrevne bilnumre. Det ene er registreringsnummeret på TV 2-teamets bil.

Bogen forteller at de har blitt stoppet av absolutt alle politipatruljer de har sett. Lørdag ved 14-tiden ble teamet stoppet på vei fra byen Majkop i den russiske republikken Adygia i retning OL-byen Sotsji.

På dashbordet i politibilen ligger det en blokk med to nedskrevne bilnumre. Det ene er registreringsnummeret på TV 2-teamets bil.

– Da tenkte jeg at «nå har vi det dokumentert. Det er dette vi har mistenkt.». Vår paranoia fikk rot i virkeligheten. Jeg spurte politiet om vi stod på en liste og at de ventet at vi ville komme, og det bekreftet de. De forklarte at de kontrollerte bilen så nøye som et tiltak mot terror, sier Bogen.

Russland registreringsnummer (Foto: Aage Aune, TV 2)
Russland registreringsnummer (Foto: Aage Aune, TV 2)

Ambassaden vil be om en forklaring

UD og ambassaden i Moskva bekrefter at de gjentatte ganger i løpet av de siste dagene har vært i kontakt med TV 2s reportasjeteam i Sør-Russland og med lokale russiske politimyndigheter. De er kritiske til måten russisk politi har gått frem.

- Basert på den informasjon vi har fått fra TV2 stiller vi oss kritiske til russiske politimyndigheters opptreden i denne saken, sier underdirektør Frode Overland Andersen, ved Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet. Norske myndigheter følger opp saken.

– Den norske ambassaden i Moskva vil følge opp saken med russiske myndigheter og be om en forklaring, sier Andersen til TV 2.