Syriasostre (Foto: Privat)
Syriasostre (Foto: Privat)

Søstre dro til Syria for å møte jihadist fra Bærum

TV 2 kan i dag avsløre hvem de to søstrene som har reist fra Bærum til borgerkrigen i Syria, dro for å møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kadafi Zaman

Det har gått to uker siden de to norsksomaliske søstrene på 16 og 19 år stakk av fra familien på Kolsås i Bærum. Politiet vet fortsatt ikke hvor de er, men mener bestemt at de ikke er kidnappet.

Medhjelper

I dag kan TV 2 avsløre den mest sentrale medhjelperen til de to søstrene. Han er norsk-eritreer og kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2003.

Den 18. oktober, samme dag som jentene ble meldt savnet, fortalte TV 2 historien om mannen som forlot kone og nyfødt datter for å kjempe mot regimet til Assad.

23-åringen, som ikke har kommet tilbake til Norge, bodde også i Bærum. Ifølge TV 2s kilder skulle den eldste søsteren møte norsk-eritreeren i Syria. Begge kjenner hverandre godt og de skal ha blitt radikalisert i løpet av de siste årene.

Ifølge politiet oppholder jentene seg frivillig i det krigsherjede landet.

– Så langt har vi ingen informasjon som sier at de er kidnappet, sier kriminalsjef Nina Bjørlo.

– TV 2 har informasjon om at en navngitt mann fra Bærum har hjulpet disse to kvinnene?

– Det er detaljer jeg ikke kan gå inn og kommentere, sier Bjørlo.

Gjeddefiske

Faren til de to søstrene leter fortsatt etter dem på grensen mellom Tyrkia og Syria. Han nekter å komme hjem før de er funnet.

– Vi vet at de ikke dro på egenhånd. De fikk hjelp i Norge, i Tyrkia og i Syria, sier faren til TV 2.

Medhjelperen til de to søstrene var bare 13 år da han kom til Norge. Første bosted var et asylmottak like utenfor Oslo. Etter kort tid fikk han en norsk fosterfamilie i Bærum.

Tor Bach i den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X fikk ofte besøk av norsk-eritreeren.

– Jeg husker ham som en blid, ordentlig og veltilpasset gutt som kom overens med alle, sier Bach. Han forteller at gutten var med på flere fisketurer som ble arrangert av friluftsorganisasjonen.

– Vi var på isfiske og gjeddefiske. Han fikk en seks kilos gjedde. Han var strålende blid og stolt som en hane over å ha fått gjedda si, sier Bach.

I fem år bodde gutten hos sin norske fosterfamilie. Han spilte fotball og fikk gode karakterer fra videregående skole. TV 2 har snakket med flere kilder som kjenner norsk-eritreeren. De vil ikke stå frem, men beskriver ham som en pliktoppfyllende og snill person. I 2010 jobbet han blant annet som pleiemedarbeider ved en institusjon i Bærum. Han jobbet i en periode også som elevassistent ved en skole i Drammen.

– En helt annen gutt

Rett etter videregående skole flyttet han til Volda for å studere. Ifølge TV 2s kilder ble han forandret etter at han flyttet hjemmefra. De forteller at han kom tilbake etter kort tid med en mer konservativ tilnærming til religionen Islam.

Våren 2012 ringte norsk-eritreeren til Tor Bach og spurte om han kunne ta jegerprøven sammen med tre kamerater. Bach ønsket ham velkommen, men sier han ble overrasket da de møttes.

– Jeg så en helt annen gutt. Da så jeg en gutt med langt skjegg og sinte øyne. Og venner som snakket om å skyte jøder, sier Bach.

TV 2 er kjent med at de tre personene norsk-eritreeren hadde med seg er sentrale skikkelser i den ekstreme grupperingen Profetens Ummah.

– De ville ha tilgang til våpen og trodde at jegerprøvekurs var en grei måte å ordne det på. Det klarte vi å sabotere slik at ingen av dem fikk tilgang til våpen, sier Tor Bach.

Fra januar 2011 til september 2012 jobbet den da 22 år gamle mannen som parkeringsvakt i Oslo. Han hadde også rukket å få en norsk-eritreisk kone.

Desember 2012 forlot 23-åringen Norge og satte kursen mot Syria. Tilbake satt en kone og bare noen uker gammel baby. TV 2 vet at han er i live og at han er tilknyttet den såkalte al-Nusra fronten.

Norsk-eritreeren slettet for kort tid siden sin Facebook konto og det finnes nesten ingen spor etter ham på internett. Det har ikke har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med mannen