toppsensur
toppsensur

Tenåringer tar selvportretter i begravelser for å få likes

Ler, geiper og poserer foran åpne kister. Bildene legger de ut på nettet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Ingrid Treborg

«Selfies at Funerals» er navnet på en ny Tumblr-side, hvor det blir lagt ut usensurerte selfies - altså selvportretter - av amerikansk ungdom før, under og etter begravelser.

Noen laster opp bilder av seg selv når de gråter, mens andre viser fram hvilket antrekk de har på seg den dagen. Noen lager trutmunn og poserer foran åpne kister, og skriver at de håper at de får mange likes.

«Jeg tok dette bildet i en begravelse. Kommer jeg til helvete nå? #lol», skriver ei jente under et bilde hun har tatt av seg selv i sort kjole.

Bak bildenettsiden, som også henter begravelsesbildene fra Twitter og Facebook, står New York-mannen Jason Feifer. Han tråler sosiale medier etter selfies som er tatt i begravelser, og som ligger helt åpent og usladdet ute på nett. Alle bildene i denne saken er sladdet av TV 2.

Hva synes du om den nye trenden? Si din mening i kommentarfeltet under!

aapenkistesensur

Tatt på impuls

Feifer har fått hard medfart i amerikanske medier, som mener at han oppfordrer unge til dumme seg loddrett ut bare for å få likes, kommentarer og oppmerksomhet.

Han står bak en rekke kjente Tumblr-sider som oppfordrer brukerne til å sende inn bilder av seg selv i alvorlige situasjoner.

New York-mannen sier at han ikke forstår kritikken, og at selfies er ungommens nye måte å uttrykke seg på.

– Det du ser på bildene er et uttrykk for det du føler der og da. Det er en impuls, sier han til BBC News.

Business Insider skriver at mange som legger ut bildene markerer dem med hashtaggene #hipster, #likes, #tagsforlikes, #crazy, #sad, #trendy, #givemelikes.

#Begravelse

CNN har intervjuet en rekke etiketteeksperter, blant annet forfatter Lizzie Post.

Hun sier at det knapt finnes noe mer upassende enn å ta bilder av seg selv i en begravelse.

– Å ta bilder av seg selv foran ei kiste er selvsagt ikke en god idé, sier hun.

– Folk er som regel ikke i humør til å ville bli tatt bilder av den dagen. Selv om du er en moteblogger som tar bilder av antrekkene dine, er det ikke passende å lage trutmunn, ha hashtag #begravelse og en jeg-er-på-vei-til-begravelse-selfie.

geipsenseur
Hun sier at det er én regel alle som skal i begravelser må følge:

– Mobiltelefonen skal være av! Da kan du ikke ta selfies. Slå den av og legg den bort!

Patricia Napier-Fitzpatrick, som driver den anerkjente etiketteskolen Etiquette School of New York, sier til My Fox New York at det finnes et passende - og upassende - tid og sted for alt.

– I begravelser skal man ikke ta bilder av seg selv, og i hvert fall ikke laste dem opp i sosiale medier, sier hun.

Ingen sørgefasit

On The Media-kommentator PJ Vogt mener derimot at selfies er en ny måte å uttrykke seg på, og at man skal respektere at unge gjør ting voksne ikke alltid forstår.

– Du kan ikke fortelle noen hvordan de skal sørge. Spesielt ikke barn, skriver han.

– Når du går i en begravelse, har du sannsynligvis på deg en dress eller en kjole. Du prøver å se så bra ut som mulig. Gjør du dette fordi du tror at den døde kan se deg, spør han retorisk.

Og:

– Vi kler oss pent og går inn i et rom med en død kropp. Vi spiser fingermat etter å ha tatt farvel med mennesket. Noen burde lage en nettside med bilder av voksne folk som spiser småretter like i nærheten av et lik. Det løser sikkert alt... Kanskje er det på tide at voksne slutter å dømme ting de unge gjør?

bunns