Fire tilknyttet norskledet selskap pågrepet i Italia

En gruppe tilknyttet det norskledede selskapet ABP World Group, som har spesialisert seg på å hente bortførte barn, er pågrepet i Italia.

Av Ingvil Teige Stiegler og Asle Bentzen

De pågrepne er tre italienere og en ukrainsk kvinne. Politiet i Italia har også utstedt en arrestordre på to nordmenn og en svenske i samme sak, melder NTB.

Menneskehandel

De pågrepne er ifølge nyhetsbyrået AFP tidligere spesialsoldater som har base på øya Sicilia i Italia. De spesialiserer seg på å hente hjem barn som er bortført til utlandet etter krangel om omsorgsrett.

Har du tips til denne saken? Ring/SMS/MMS: 02255 | 02255@tv2.no

De var «villige til å tilby sine tjenester til alle som betalte godt nok», heter det i en uttalelse fra politiet, som anklager de pågrepne for å drive menneskehandel.

– Bevæpnet med russiske våpen, pepperspray og elektrosjokkvåpen, har gruppen tatt titusenvis av euro for å kidnappe barn som fra en forelder til en annen, i saker der det er strid om foreldreretten. Barnas liv har vært i fare, skriver italiensk politi i sin uttalelse.

Mislykket aksjon i 2012

Italiensk politi opplyser at den første aksjonen det norske selskapet deltok i fant sted i oktober 2012, da ABP World Group skal ha hentet et barn i Tunisia og smuglet ham tilbake til Norge via Palermo på Sicilia.

En annen aksjon, i november 2012, skal ha blitt avbrutt av politiet i Italia.

– Overdrevet og regissert

Den norske sjefen for selskapet sier til TV 2 at saken er overdrevet.

– Jeg ble like overrasket som andre da jeg leste dette. Dette er en storm i et vannglass som er regissert fra tunisiske myndigheter. Plutselig starter heksejakt over ett år etter etter at vi har hatt folk på bakken i Palermo. Dette lukter arrangert lang vei. Italiensk politi blir brukt som nyttige idioter, sier Martin Waage på telefon fra et sted i Europa.

På grunn av sikkerhetssituasjonen vil han ikke si hvor han er.

– Vi blir truet på livet flere ganger hvert år. Vi henter barn fra folk som kan være psykopater og sosiopater, så for å skjerme oss selv og våre familier vil jeg ikke være mer presis, sier Waage.

Han reagerer på hvordan ABP World Group blir fremstilt av italiensk politi.

– Vi blir fremstilt som kriminelle leiesoldater og det er helt feil. Alle som jobber for oss har ren vandel og har jobbet i staten i sine land før de ble ansatt hos oss. De har bakgrunn fra politiet eller det militære. Vi går inn i saker der et land ikke respekterer lover og internasjonale konvensjoner for bortførte barn. Da jobber vi med saker der vår klient har hovedomsorgen for barnet og der den andre forelderen er etterlyst av Interpol for barnekidnapping, sier Waage.

– Bruker ikke våpen

Han avviser at de bruker våpen i sine operasjoner.

– Vi jobber med barn. Så vi bruker ikke våpen. Er det så farlig at vi må bruke våpen, så er det for farlig for barn å bli reddet ut, sier han.

De fire som er arrestert i Palermo er, ifølge Waage, ikke ansatt i selskapet.

– Jeg kjenner igjen navnet på kvinnen. Vi har leid en båt av henne, hun har ikke hatt medvirkning til det vi har holdt på med. De andre kjenner jeg ikke til. Det er mulig at våre operatører har vært i kontakt med dem, men navnene ringer ingen bjelle, sier Waage.

Artikkelen oppdateres.