Graatebaby4
Graatebaby4

Slik vurderer ekspertene babyens gråt

Det kan se ut som om babyen blir rørt til tårer av sangen, men ifølge barnepsykologer kan forklaringen være en helt annen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ida Falch-Olsen

Videoen av baby Mary Lynn (10 mnd) fra Canada som gråter til morens sang har gått som en farsott både i pressen og på sosiale medier.

Samtidig har klippet ført til heftige debatter, blant annet på TV 2s sine Facebook-sider.

Mange lurer på om babyen faktisk blir rørt av sangen, og flere påpeker at det ser ut som at den lille jenta blir skremt av mamma tolkning av Rod Stewart sin «My Heart Can't Tell You No».

TV 2 har derfor bedt tre barnepsykologer om å se videoen og gi sin vurdering av babyens reaksjon.

Hvorfor tror du babyen gråter? Se videoen øverst og si din mening i kommentarfeltet under!

Gråt kan bety forskjellige ting

– Det kan godt hende at barnet ble rørt til tårer, sier Willy-Tore Mørch, spesialist i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Han forklarer at det å bli rørt til tårer betyr vanligvis at man blir minnet om hendelser som utløser følelser. I så fall kan det hende at barnet blir minnet om noe gjennom sangen. Fordi gråt er eneste kommunikasjonsmiddel for små barn som ennå ikke har lært å snakke, kan gråt signalisere svært forskjellige ting.

SJARMERENDE: Det var ved umiddelbar visning en sjarmerende video, sier Willy-Tore Mørch, spesialist i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø. (Foto: TV 2)
– Når vi ser på ansiktsuttrykket til babyen i filmen, ser det ikke ut som den har vondt noen steder eller vil være i fred.

Mørch forklarer at når en baby er rundt åtte måneder begynner tilknytningen til omsorgspersonen å utvikle seg. Samtidig utvikler det angst for å bli forlatt av omsorgspersonen.

– Et tankeeksperiment kan være at mamma pleier å synge for barnet før barnet blir forlatt, som ved leggetid, når mamma må gå på jobb, eller lignende, slik at barnet tror at mamma skal gå og derved begynner å gråte. Når mamma slutter å synge og ikke går, smiler barnet opp og ser lykkelig ut.

Mørch legger til at dette er spekulasjoner, og at det er umulig å tolke riktig bare ved å se et klipp på video. For å skjønne helt hva som foregår må man kjenne bedre til historien mellom mor og barn.

Kan være ansiktsuttrykket

Barnepsykolog Bettina Sunde i Psykologteamet er enig med Mørch at det er vanskelig å gi et eksakt svar på babyens reaksjon, fordi man ikke kjenner omstendighetene.

– Vi vet ikke hva babyen egentlig ser på, eller om det er flere personer i rommet, sier Sunde til TV 2.

Hun tror at barnet her reagerer på ansiktsuttrykket til moren, da babyen har ingen forutsetning for å forstå hva hun synger. Man vet at barn fra tidlig alder kan etterligne ansiktsuttrykk, forklarer Sunde.

– Babyer gråter ikke av nattasanger, som går like mye i moll, så det er nok noe annet enn selve melodien hun reagerer på.

Det er derfor ofte problematisk for barn når voksne sier én ting, men viser noe helt annet med ansiktsuttrykket.

Kan respondere på musikk

RØRT?: Mange har tolket det dithen at babyen blir rørt av morens sang, men ekspertene forteller oss at forklaringen kan være en annen. (Foto: Amanda Leroux)
Psykologspesialist Kåre S. Olafsen forklarer i likhet med Sunde at babyer kan oppfatte andre menneskers følelsestilstander helt fra nyfødtperioden av.

– Man kan si at følelsene er babyens språk, noe som de bruker i kommunikasjonen med omsorgsgivere, sier Olafsen til TV 2.

Når barna blir rundt sju-åtte måneder utvikles såkalt «felles oppmerksomhet». Dette er noe av grunnlaget for å forstå at andre mennesker er uavhengige av en selv, med egne intensjoner, følelser og ønsker, altså begynnelsen på empatiutvikling.

– Her vil jeg tro at barnets følelsesreaksjon først og fremst kommer av at sang og musikk er et universelt emosjonelt kommunikasjonsmedium, som spedbarn også responderer på, sier Olafsen.

Han peker på at siden moren ofte er den primære tilknytningspersonen, gir det sangen en spesiell betydning.

– I videosnutten ser man hvor intenst opptatt barnet er av moren når hun synger, en sang som har en sørgmodig intensitet, som også er en emosjonell grunntilstand barnet fanger opp.

¿ Det å fange opp ordene i en sang derimot er vanskeligere. De vil da forholde seg til melodi og stemmeleie til den som synger, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. (Foto: God morgen Norge)
Men fordi barnet ikke blir fullstendig overveldet, kan det tyde at barnet har en trygg tilknytning til moren, mener Olafsen.

– Ikke rørt

Flere har i våre kommetarfelter påpekt at 10 måneder er for tidlig for at en baby kan føle at den blir rørt.

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen bekrefter at det å bli rørt til tårer er noe som vanligvis forekommer oftere jo eldre man blir.

– Små barn, for eksempel 2 åringer, kan gråte av en trist sang, da av medlidenhet med den sangen handler om. Ettåringer kan gråte av forskrekkelse når andre gråter, sier Gerhardsen.

Hun forklarer at barn i 10 månedersalder skjønner vanligvis en god del ord, og kan forstå en del av det man sier til de.

– Det å fange opp ordene i en sang derimot er vanskeligere. De vil da forholde seg til melodi og stemmeleie til den som synger.

Etter å ha sett videoen tror Gerhardsen i likhet med barnepsykolog Sunde at babyen preges av mammaens ansiktsuttrykk mens hun synger sangen.

– Moren synger med stor innlevelse, høy stemme og antagelig med et lidende ansiktsuttrykk. Jeg tror derfor babyen er forskrekket, og blir samtidig litt urolig over å ikke få helt kontakt med mamma, ikke rørt over innholdet i sangen.