FORFATTEREN: Marit Christensen på pressekonferansen om lanseringen av boken «Moren». (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
FORFATTEREN: Marit Christensen på pressekonferansen om lanseringen av boken «Moren». (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Marit Christensen kjempet mot tårene mens hun forsvarte boken

Forfatter Marit Christensen kjempet med gråten under lanseringen av den omstridte boken om Wenche Behring Breivik.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristian Ervik

På en pressekonferanse i Aschehoug Forlags lokaler torsdag formiddag forsvarte Marit Christensen utgivelsen av boken «Moren» om terroristen Anders Behring Breiviks mor.

Kjempet med gråten

– Det var alltid, alltid hun som tok initiativet, sa Christensen på lanseringen.

Christensen og forlaget valgte å gi ut boken, til tross for at Wenche Behring Breivik selv trakk seg fra samarbeidet før hun døde.

Forfatteren forsvarer utgivelsen med at hun som forfatter og journalist ikke kan gi etter for press utenfra.

RØRT: Marit Christensen sa hun ble svært rørt og kjempet med tårene da hun snakket om boken sin på lanseringen i Aschehoug forlags lokaler torsdag formiddag. (Foto: TV 2)

– Alt jeg fikk vite av henne mente, og mener jeg, er opplysninger som jeg mener er for viktige til å fortie med tanke på følgene av 22. juli.

Christensen kjempet med gråten da hun kom inn på hendelsene 22. juli - og at hun håper boken hennes kan gi noen flere svar.

– Alle de menneskene som mistet livet. Særlig de unge menneskene. Så er det nesten sånn at jeg blir rørt for det var aldeles forferdelig. Jeg har altså foretatt denne etiske vurderingen, at i slike tilfeller som rammet landet vårt da, så er betydningen for samfunnet større enn for enkeltmenneskene.

En traumatisk bakgrunn

Den tidligere NRK-journalisten og Moskva-korrespondenten kom i kontakt med terroristens mor via en barndomsvenninne hun møtte ved en tilfeldighet.

Ifølge Christensen ble nettopp hun valgt som forfatter fordi hun tidligere har skrevet en bok om mediepress.

– Ganske raskt oppdaget jeg en veldig traumatisk bakgrunn og psykisk sykdom hos henne, forteller forfatteren.

Gjennom ett år hadde de to en rekke møter og Christensen fortalte på pressekonferansen hvordan hun oppdaget en veldig traumatisk bakgrunn og psykisk sykdom hos Wenche Behring Breivik.

«MOREN»: Marit Christensen med boken «Moren» som hun har skrevet om Anders Behring Breiviks mor, Wenche. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

– Jeg sto overfor et menneske som trengte menneskelig medfølelse.

Ifølge forfatteren trakk hovedpersonen seg fra samarbeidet etter at datteren, terroristens søster, kom på besøk fra USA. Det dukket også opp en ny advokat.

– Da fikk jeg til min store overraskelse et slags besøksforbud. Jeg fikk vite at jeg ikke skulle få møte henne mer.

Christensen sier at hun respekterte avgjørelsen om at hun ikke fikk besøke henne flere ganger.

– Et meget spesielt oppdrag

På lanseringen fortalte Marit Christensen at hun aldri før har skrevet om en tekst så mange ganger som med denne boken. Spesielt var det da Wenche Behring Breivik døde i mars.

– Da ble det klart at boken måtte bli annerledes.

Fra i utgangspunktet å være en penn for hovedpersonen, ville hun heller skrive om møtene med henne.

– Det har vært et meget spesielt oppdrag som jeg håper ingen andre noen gang får.

Men hun er ikke alene om å ha intervjuet Wenche Behring Breivik. 11. november kommer boken «En av oss» skrevet av Åsne Seierstad. Forfatteren bekrefter at hun møtte terroristens mor på dødsleiet.