Heiberg (Foto: Alastair Grant/Ap)
Heiberg (Foto: Alastair Grant/Ap)

Heiberg om Russlands pengebruk: – Helt borti natta

IOC har følt seg hjelpeløse i forhold til Russlands pengebruk og vil nå jobbe for at noe lignende aldri skjer igjen.

I forbindelse med at det er 100 dager igjen til OL i Sotsji besøkte IOC-medlem Gerhard Heiberg TV 2 Sport onsdag.

Heiberg er klar på at han gleder seg til lekene og tror de vil bli et fantastisk arrangement. Likevel innrømmer han at det er flere utenomsportslige faktorer som kaster skygger over lekene.

Se hele intervjuet med Heiberg i videovinduet over

– Skulle ikke skjedd
Onsdag kom han med kraftig kritikk av Russlands pengebruk. Arrangementet er forventet å koste russerne rundt 350 milliarder kroner.

– Det er helt borti natta. Det er fire ganger mer enn hva de la frem da vi valgte dem i 2007. Vi føler at det er gått helt ut av normale proporsjoner. Det kommer til å skremme kommende arrangører. Det er ikke bra, og dette burde aldri funnet sted. Men det har vært vanskelig å bremse siden det er et slikt prestisjeprosjekt for Russland og spesielt for president Putin, sier han.

Les også: 100 dager til Bjørgen og Johaug kjemper om OL-gull: – Ja, vi gleder oss!

Har følt seg hjelpeløse
Han innrømmer at IOC til tider har følt seg maktesløse med tanke på de store kostnadene OL i Sotsji har medført.

– Ja, vi har følt det. Her skulle alt bygges fra grunnen av. Det ene har tatt det andre. Det har vært overskridelser og forsinkelser. Det har vært vanskelig å stoppe noe av det fordi da ville ikke de nye anleggene blitt ferdig. Så det har vært et kappløp med tiden hvor vi har vært nødt til å trekke oss tilbake for å få alt ferdig slik at vi kan gjennomføre dette i februar, sier han.

Må ta grep
Nå vil IOC ta grep for at noe lignende ikke skjer i fremtiden.

– Vi har allerede diskutert dette. Dette kommer ikke på tale mer. Vi må ha garantier fra mulige arrangører om pengebruk. Vi må begrense utbygging og begrense de mulighetene arrangørene har til å lage et prestisjeprosjekt ut ifra det som var avtalt på forhånd.

Les også: 100 dager til Sotsji-OL: Følg festen her hele dagen

Nå håper han vi likevel vil se de opprinnelige OL-verdiene i februar.

– Vi håper jo de verdiene vil bli tatt vare på. Det er noe vi kommer til å satse på. At de kan gjennomføres og at vi kan se dem. Dette er jo lagt opp til å være en internasjonal folkefest som skal være med på å bygge en bedre verden gjennom idrett. Og vi håper jo det skal komme frem. Men jeg er enig i at dette er blitt altfor dyrt, sier han.