MISTET DATTEREN: Jan Akerholts datter Janne ble drept med kniv  av en sykelig sjalu samboer. - Jeg planla å skyte ham etter vitneforklaringen,  sier Jan åpenhjertig i onsdagens Dokument2. (Foto: Privat/TV 2)
MISTET DATTEREN: Jan Akerholts datter Janne ble drept med kniv av en sykelig sjalu samboer. - Jeg planla å skyte ham etter vitneforklaringen, sier Jan åpenhjertig i onsdagens Dokument2. (Foto: Privat/TV 2)

– Jeg skulle storme fram og skyte ham i rettssalen

Jan Akerholt var knust av sorg etter at datteren ble drept av samboeren i 2001. Da han skulle vitne i retten hadde han planen klar. – Jeg unnet ham ikke å leve videre, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Asle Bentzen

Jan Akerholt (64) er en av tre gjenlevende som står fram i onsdagens Dokument2, «Når pappa dreper».

– Skulle vært over og ut

Akerholt opplevde at hans eneste datter ble stukket i hjel av sykelig sjalu samboer. Før drapet hadde datteren og samboeren flere tilfeller av vold i hjemmet, og hun prøvde å forlate ham flere ganger.

– De gikk fra hverandre mer enn én gang, og det var på grunn av vold. Hun var fornøyd da hun flyttet til et nytt sted, men han oppsøkte henne og det endte med at de bestemte seg for å lappe på forholdet, forteller Jan Akerholt i filmen.

– Det skulle vært over og ut første gangen – det ser vi i dag, sier han.

Sykelig sjalu

Samboeren til datteren var sykelig sjalu. Under rettssaken etter drapet kom det fram at han ringte spåtelefoner for å undersøke om samboeren var utro. Dagen før han ble drapsmann hadde han virket svært stresset på telefonen.

Han sa ifølge domspapirene til en av spådamene at han var «veldig redd noe forferdelig skal skje».

Da Jan Akerholt fikk politi og prest på døren i 2001 hadde han barnebarnet Thomas på overnattingsbesøk i leiligheten.

MISTET FORELDRENE: Faren til Veronika Løvås var ressurssterk lege og en god far. Etter samlivsbruddet skjøt han Veronikas mor, før han tok sitt eget liv.

– Det ringte på døra. Thomas våknet også. Men jeg ba ham legge seg til å sove igjen, og at det sikkert bare var noen unger som ringte på. Hvis noen vil ha tak i meg, så ringer de meg på telefonen, forteller Jan i filmen.

Måtte fortelle at mamma var død

Senere ringte telefonen. Mens han kjemper mot gråten forteller Jan at det var en prest som ringte. Sammen med en politibetjent kom han inn i leiligheten til Jan og fortalte om tragedien.

– Etterpå gikk jeg inn igjen i senga, og tok Thomas oppi til meg og fortalte at mamma var død. Han så på meg med store øyne. Vi sovnet den natta mens jeg hadde den lille hånden hans inni min, sier Jan.

Hadde hevnplanen klar

Sorgen i ettertid var altoppslukende. Da dagen for rettssaken kom hadde sorgen bygget seg opp til et intenst hat til drapsmannen.

– Jeg hadde et vanvittig hat i hjertet mitt til ham som drepte min datter. Følelsene var så sterke at jeg hadde lyst til å drepe ham. Jeg husker da rettssaken begynte hadde jeg gått og planlagt dette i detaljer, at jeg skulle skyte ham i rettssalen. Jeg unnet ham ikke å leve videre, sier Jan.

Planen var å gå rett fra vitneboksen og bort til drapsmannen og skyte ham. Hensynet til barnebarnet fikk ham til å ombestemme seg i siste sekund.

– Jeg raste ut mot gjerningsmannen. Jeg husker jeg sa «du har ødelagt så mye – ikke bare mitt liv, men også andres – at jeg håper du råtner. Jeg håper ikke du får livet tilbake», forteller han.

– Jeg fikk veldig mye aggresjon ut, og jeg besinnet meg i det jeg hadde tenkt å gjøre. Jeg er selvsagt glad jeg ikke gjorde det – overfor barnebarnet mitt. Jeg ville blitt en drapsmann selv, sier Jan Akerholt.

MISTET SØNNEN: Mahnaz forlot mannen som hun ble gift med som 14-åring. Eksmannen drepte parets sønn, som ikke ble eldre enn 13 år. (Foto: TV 2)

Dreper når alt rakner

I filmen, som blir sendt på TV 2 onsdag kveld klokken 21.45, forteller han også om første gangen han møtte datterens drapsmann. I filmen forteller kriminolog Vibeke Ottesen om hva som oftest er bakgrunnen for at menn begår drap.

– Det er som oftest ved samlivsbrudd, der kvinnen forlater mannen. Eller hvis han ikke lenger kan forsørge seg selv og familien, fordi han er blitt arbeidsledig, sier Vibeke Ottesen i filmen.

Bakgrunn: Rettpsykiater: – Flest menn som dreper

Drepte sin egen sønn (13)

De to andre som står fram med sin historie er Veronika Løvås og norsk-afghanske Mahnaz. Veronika opplevde at faren skjøt og drepte hennes mor, før han til slutt tok sitt eget liv.

Mahnaz kom til Norge på grunn av at sønnen trengte behandling for sin hjertesykdom. Etter flere år med mishandling forlot hun mannen. I 2007 fikk hun den tragiske telefonen fra den ene sønnen. Eksmannen hadde drept eldstesønnen, som bare var 13 år gammel.