Ole Einar Bjørndalen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Einar Bjørndalen tok gull på sprinten i Nagano fire år tidligere, og frem mot OL i Salt Lake City var han i ferd med å ta over skiskyttertronen.

Det var først og fremst i langrennssporet at Bjørndalen var overlegen. Det gjorde at han også hevdet seg i spesiallangrenn, og i Salt Lake City ble han tatt ut på Norges lag til 30 kilometeren, hvor han ble nummer seks. En perfekt oppladning til det som skulle skje i skiskytterkonkurransene.

For på 20 kilometeren var det farten i sporet som ble avgjørende. Til tross for to bom og to tilleggsminutter, var han 36,1 sekunder foran tyske Frank Luck, som skjøt feilfritt. Og Bjørndalens historiske gullfangst var i gang.

På 10 kilometer ble han presset av en annen tysker, nemlig Sven Fischer, men Bjørndalen skjøt feilfritt, mens Fischer måtte ut i en strafferunde. Det ble avgjørende og gull nummer to var pakket ned i kofferten.

Bjørndalen var ikke ferdig med det. På jaktstarten gikk han først ut i sporet, og selv om han måtte ta to strafferunder, så var han aldri truet. Det var han heller ikke da han gikk ut på ankeretappen på stafetten. Da han kom i mål var gull nummer fire i boks. For første gang hadde en skiskytter tatt alle fire gullene i et OL.

I Torino fire år senere var også fellesstart kommet på programmet. Men lekene ble en liten nedtur for Bjørndalen. Han klarte ikke å forsvare noen av gullene sine, men han fikk med seg to sølvmedaljer og en bronse.

I Vancouver i 2010 klatret han opp i ryggen på Bjørn Dæhlie på listen over tidenes vinterolympiere. Med gull på stafetten og sølv på 20 kilometeren kom han opp i elleve OL-medaljer. Dæhlie topper med tolv. Men Dæhlie har åtte gull mot Bjørndalens seks.

Superveteranen vil være 40 år når OL i Sotsji starter, men han går for nye medaljer.

I tillegg til OL-medaljene har han 19 VM-gull. Totalt har han 50 mesterskapsmedaljer, hvor 25 av dem er gull. Bjørndalen er tidenes mestvinnende vintersportsutøver. Totalt har han 93 verdenscupseirer i skiskyting, og han har også en i langrenn. I verdenscupen var han topp tre i 13 sesonger på rad. Men de siste årene har det blitt lenger mellom triumfene.

Han har også fått Egebergs ærespris for sine prestasjoner i skiskyting og langrenn.