Marit Bjørgen. (Foto: SCANPIX)
Marit Bjørgen. (Foto: SCANPIX)

Bjørgen tror ikke langrennssporten er 100 prosent ren

Men ingen av de norske skijentene kjenner seg igjen i utspillet fra tidligere antidopingsjef.

VAL SENALES (TV2.no): På en konferanse i Århus mandag sa tidligere sjef i verdens antidopingbyrå Dick Pound at det finnes langt flere dopere i langrennssporten enn de som blir tatt.

– Langrennssporten har et alvorlig problem. Det har vi vært klar over i flere år, sa Pound ifølge VG.

Han mener at dopinggarnet ikke er finmasket nok for å ta alle jukserne.

Marit Bjørgen vil ikke garantere for at alle i langrennsfeltet har rent mel i posen.

– Jeg vil ikke tro at sporten er 100 prosent ren. Det tror jeg kanskje ikke. Men jeg må fokusere på meg selv og stole på testsystemet, sier Bjørgen.

Les: – Doperne er ikke borte, de er bare mer sofistikerte

Pound hevder andelen dopere i idretten ikke er redusert.

– Jeg tror de bare har utviklet mer sofistikerte metoder for hvordan de gjør det. For eksempel ved å redusere dosene ytterligere og dermed minske «vinduet» der de kan teste positivt, sa Pound i går.

Dick Pound (Foto: Andres Leighton/Ap)
Dick Pound (Foto: Andres Leighton/Ap)

– Skremmende
De norske langrennskvinnene kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen.

– Antidoping Norge og Wada tester oss jevnlig. Jeg stoler på konkurrentene mine til det motsatte er bevist, sier Therese Johaug.

– Jeg har vært med i gamet lenge, og jeg vil si vi har tatt store steg. Jeg vil heller si at Pounds utspill er et varsku til de som tester oss. Det er skremmende hvis det er store huller i testsystemet, sier Marit Bjørgen.

Les: Johaug: – Det kribler og kiler ekstra i buken

Pound synes det er underlig at bare 1–2 prosent av idrettsutøvere tester positivt, når anonyme undersøkelser viser at langt flere jukser. Pound bruker 10 prosent som utgangspunkt når han argumenterer for at 4 av 5 dopere slipper unna.

– Jeg synes det høres mye ut. Men jeg kan ikke tenke på at den eller den er dopet. Jeg regner med Wada og FIS gjør den jobben som kreves, sier Bjørgen.

Kaggestad: – Skuffende at vi ikke er kommet lenger
Den tidligere WADA-sjefen er kjent for å komme med kontroversielle uttalelser rundt doping. Under konferansen «Play the game» i Århus mandag uttrykte han også sin bekymring for dopingproblemet og det antidopingarbeidet som blir gjort.

– Jeg er overbevist om at andelen dopere ikke er redusert. Jeg tror de bare har utviklet mer sofistikerte metoder for hvordan de gjør det. For eksempel ved å redusere dosene ytterligere og dermed minske «vinduet» der de kan teste positivt.

TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad krever handling dersom Pounds antakelser er korrekte.

– Det er en udokumentert påstand, men han er i miljøjet og har vel en feeling for det. Dersom han mener det ut ifra de testene som har blitt foretatt, eller de testene som ikke er blitt tatt, så bør de jo begynne å se på de forskjellige særforbundene, sier Kaggestad til tv2.no.

Kaggestad har også tidligere uttalt seg kritisk om Pounds mange oppsiktsvekkende uttalelser i forhold til antidopingarbeidet som er blitt gjort.

– Jeg har sagt det før. Han skyter jo seg selv litt i foten når han kommer med disse uttalelsene. Han satt selv som leder i WADA, og det er der det mangelfulle arbeidet skjer, sier han.

Les også: Kaggestad mener Norge trenger ny friidretts-strategi

– Særforbundene må ta tak
I sitt foredrag trakk den tidligere WADA-sjefen frem hvordan nasjonale myndigheter, antidopingbyråer og ikke minst IOC nekter å ta ordentlig tak i dopingproblemet.

Akkurat det er noe også Kaggestad peker på som det store problemet.

– Det som er utfordringen til internasjonal utholdenhetsidrett er at de enkelte særforbundene ikke har en uniform måte å drive antidopingarbeid på. De driver forskjellig praksis og har en manglende forståelse i lederskapet, sier han.

Han er enig i at vi har en lang vei å gå før man kan si seg fornøyd med antidopingarbeidet.

– For meg er det skuffende at vi ikke er kommet lenger. Det tyder på mangel på vilje å gjøre noe me det, eller mangel på evne, sier han.

Han trekker også frem poenget med at særforbundet er redde for å miste anseelse dersom de innrømmer å ha et dopingproblem.

– Det er helt naturlig. Men vi må ta et valg. Skal vi ha fantastiske resultater, eller skal vi ha flest mulige resultater som er vunnet på hederlig vis, spør han.

Se TV 2s intervju med Dick Pound under

764260