Eric Heiden

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han kom. Han vant. Han forsvant. Sånn kan man enkelt oppsummere Eric Heidens karriere.

Den amerikanske medisinstudenten kom som en rakett inn i verdenstoppen på skøyter i 1977. Bare 18 år gammel ble han verdensmester både i allround og sprint.

Han forsvarte titlene sine både i 1978 og -79. Han toppet det hele med å vinne fem gull i OL i Lake Placid.

Under lekene satte han fire olympiske rekorder og en verdensrekord. Han hadde allerede verdensrekordene på 1000, 1500 og 3000 meter da han kom til lekene. På OL-isen i Lake Placid tok han også verdensrekorden på 10 000 meter.

Etter OL trappet han ned treningsmengdene, men han stilte opp i VM senere på vinteren, hvor han ble nummer to bak Hilbert van der Duim. Etter VM la han skøytene på hyllen, i en alder av 21 år.

Til tross for sin veldig korte karriere, blir Heiden av mange regnet som tidenes beste skøyteløper. Han er en av få som har behersket både sprint og langdistanse, og vunnet titler i begge grener.

Etter skøytekarrieren satset han på sykling. Sammen med sin tidligere skøytetrener Jim Ochowicz startet han et nordamerikansk profflag. Sammen startet de 7-Eleven Cycling Team. Heiden satset selv som syklist, og han gjennomførte Giro d’Italia i 1985. Han deltok i Tour de France året etter, men måtte bryte fem dager før Paris etter en velt.

Han var den første vinneren av det profesjonelle amerikanske landeveismesterskapet.

Siden 2012 har han vært en del av det medisinske apparatet til BMC Racing Team.