Høysensitiv (Foto: God Morgen Norge)
Høysensitiv (Foto: God Morgen Norge)

Lian og Ihrén er høysensitive – ble ikke tatt på alvor som barn

Fikk høre at de måtte ta seg sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Marit Grøtte

Lian Kirksæther og Ihrén Abrahamsson er høysensitive, og det er de ikke alene om. Man antar at mellom 15 og 20 prosent av befolkningen er høysensitive.

Tirsdag var de gjester hos «God morgen Norge» sammen med psykolog Carina Poulsen.

Personlighetstrekk

Høysensitivitet er ikke en diagnose, men regnes som et personlighetstrekk. Mennesker som har dette personlighetstrekket har et mer fintfølende nervesystem, som gjør at man blant annet reagerer mer på lukter, lys og stimuli.

Høysensitive mennesker er mer oppmerksom på det underliggende i en situasjon, blir lettere overveldet og de ser og legger merke til mer enn andre, skriver Foreningen for høysensitive.

– De er vare, følsomme og føler seg sensibel, forklarer psykolog Carina Poulsen.

– Man kan kalle seg høysensitiv når livet er preget av det. Når man blir overveldet, har behov for å trekke seg tilbake og har behov for å tilpasse livet sitt etter denne følsomheten, sier Poulsen.

Hvis du er følsom for smerte, reagerer mye på koffein, er lettskremt, takler dårlig å være sulten, eller blir irritert når det skjer mange ting på en gang, kan det være tegn på at du er høysensitiv. Test deg selv for å se om du er høysensitiv!

Høysensitiv (Foto: God morgen Norge)
Høysensitiv (Foto: God morgen Norge)

LES OGSÅ: Nyrekapasiteten var under ni prosent – det begynte å haste

– Ingen forståelse

Lian Kirksæther har vært høysensitiv hele livet. Som barn ble hun ikke forstått, da begrepet høysensitiv først dukket opp på 90-tallet. Hun var mye hos legen, men fikk aldri noe svar på hva som kunne være galt.

– Da jeg var barn tålte jeg mindre, jeg ble fort syk og jeg følte at jeg hadde mye smerter. Når jeg fortalte om hvordan jeg hadde det ble det oppfattet som negativt, og jeg fikk høre at jeg var tander, sier Kirksæther.

Hun forteller at høysensitiviteten førte til at hun følte seg annerledes som barn.

– Jeg tålte mindre, ble sliten og måtte ta meg inn. Jeg sanset mer av det rundt meg. Når noen snakket med meg, kunne jeg oppfatte at det de sa ikke var det de egentlig mente. Jeg sanset hvordan andre følte seg. Men når jeg snakket med andre om det, forsto de meg ikke, forteller Kirksæther.

Ihrén Abrahamssons høysensitivitet ble heller ikke tatt på alvor.

– Det var ingen forståelse i det miljøet jeg vokste opp i. Det var bare tull at man var for sensitiv. For et barn er det veldig viktig å bli tatt på alvor, så det er noe jeg brenner veldig for, sier Abrahamsson.

LES OGSÅ: Trude Jesting (40) ble kvitt smertene i ryggen med osteopati

Teknikker for å finne roen

Både Kirksæther og Abrahamsson fikk beskjed om å ta seg sammen da de fortalte om høysensitiviteten.

– Nå har vi lært oss teknikker slik at vi slipper å ta oss sammen, men istedenfor kan finne roen og styrke oss, sier Kirksæther.

Mange av disse teknikkene man kan bruke for å lære å leve med høysensitivitet er samlet i boken "Sensitiv og sterk – la det bli din styrke!", som de to kvinnen har skrevet sammen.

– Vi skrev boken fordi vi ville dele våre erfaringer. Vi møter mange mennesker som har lignende opplevelser, og vi vil hjelpe disse. I dag ser vi vår sensitivitet som en styrke, sier Abrahamsson.

LES OGSÅ: Stein Erik (61) gikk ned 36 kilo og ble arbeidsfør igjen

Se video i toppen av saken.