DRAMATISK: De som utsettes for ran, blir sykmeldt i opptil et år, sier politistasjonsjef Kåre Stølen. Et eget ransavsnitt jobber nå med de mange sakene den siste tiden. (Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix)
DRAMATISK: De som utsettes for ran, blir sykmeldt i opptil et år, sier politistasjonsjef Kåre Stølen. Et eget ransavsnitt jobber nå med de mange sakene den siste tiden. (Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix)

Ransbølgen i Oslo fortsetter: 16 ran på fire dager

Folk ranes for småpenger og telefoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lars Barth-Heyerdahl

Søndagens ransforsøk på Helsfyr har ført til et voldsomt engasjement blant TV2.nos lesere.

«Hedersmedalje til gutta som greip inn i denne saken», skriver en mann.

«Helt sykt at de blir siktet, etter å ha reddet en tiåring fra ran», kommenterer en annen på TV 2 Nyhetenes Facebook-side.

Grep inn mot barneranere

To menn på 17 og 30 år grep inn da de ble vitne til at en tiåring ble forsøkt ranetpå en bussholdeplass på Helsfyr i Oslo søndag morgen. Et av vitnene gikk såpass hardt til verks mot den ene raneren (18) at han endte på operasjonsbordet på Ullevål universitetssykehus.

Mandag formiddag var han ennå ikke avhørt. Den andre mannen (24) som er siktet for ransforsøket er heller ikke avhørt ennå, men skal fremstilles for varetekt i Oslo tingrett mandag ettermiddag.

Ifølge politiet skal 17-åringen ha sparket den jevngamle raneren mens han lå nede. 17-åringen ble også pågrepet da politiet kom til stedet.

Operasjonsleder Martin Todnem sa til TV 2 søndag at det i utgangspunktet var prisverdig av dem å gripe inn, men at de kanskje gikk for langt.

– De kom til busstoppet da de så hva som pågikk. De er nå siktet for legemsbeskadigelse. En ting er at de avverger ransforsøket, men så fortsatte de når vedkommende lå på bakken, sier Todnem.

Vet du noe om denne saken? Ta kontakt med TV 2s reportere.

16 ran siden torsdag

Ransforsøket føyer seg inn i en dyster statistikk. Siden torsdag er det begått 16 ran i Oslo, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

– Vi har pågrepet syv stykker. Den åttende ligger på sykehus. Av de er fem asylsøkere. Den yngste er 15 og den eldste er 25, sier Stølen til TV 2 mandag morgen.

– Asylsøkerne får ikke så mange sjanser. De skal ikke få lov til å stigmatisere hele asylinstitusjonen vår. Så når de blir tatt en gang, så blir de bortvist fra Norge, fortsetter Stølen.

Politiet tar nå tak i problemet gjennom et eget ransavsnitt som er opprettet på Grønland politistasjon. Der jobber for tiden 18 personer med etterforskning og påtale.

Se intevju med Stølen øverst i artikkelen.

Ber skolene om hjelp

Samtidig etterlyser ledende politikerer i Oslo bedre integrering av unge innvandrere.

– Vi vet at det dessverre er mange med utenlandsk bakgrunn. Vi vet at mange er unge selv, i alderen 16 til 24 år, sier Aps Jan Bøhler.

Se reportasje (reporter: Helge Meland)

Folk ranes for småting som mobiltelefoner og bankkort. Av og til brukes det kniv og en sjelden gang våpen. Kåre Stølen understreker at ran oppleves som veldig dramatisk for de som blir utsatt for det.

– Det er folk som blir sykmeldt i opptil et år. Livskvaliteten blir svekket, så dette er alvorlig for de det går ut over. Det er alvorlig for de som utfører disse ranene også, for de får hele livene ødelagt. Lange fengselsstraffer får de, og sånn sett er det bare tap hele veien, sier Stølen.