UAKSEPTABELT: Oslo-ordfører Fabian Stang mener det er viktig å stanse ranerne så fort som mulig. - Et ran er et overgrep som kan gjøre skade for resten av livet, sier Stang. (Foto: Scanpix)
UAKSEPTABELT: Oslo-ordfører Fabian Stang mener det er viktig å stanse ranerne så fort som mulig. - Et ran er et overgrep som kan gjøre skade for resten av livet, sier Stang. (Foto: Scanpix)

– Må ikke la oss knekke og la de kriminelle overta byen

Fabian Stang fortviler over ransbølgen som herjer hovedstaden og mener situasjonen er uakseptabel.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Margaret Stakkestad

Søndag morgen ble en ti år gammel gutt forsøkt frastjålet mobilen sin på Helsfyr busstasjon i Oslo. Det er det sjette ranet eller ransforsøket det siste døgnet i hovedstaden.

Ordfører i byen, Fabian Stang, sier situasjonen er helt uakseptabel.

– Et ran er et overgrep som kan gjøre skade for resten av livet. Det skaper en frykt og usikkerhet, og særlig for unge kan dette være svært dramatisk, sier Stang til TV 2.

Han skryter av samarbeidet mellom kommunen og politiet, og sier kommunen vil ta opp situasjonen for å høre om det er noe mer de kan bidra med.

– Det er avgjørende at ranerne tas så fort som mulig. Først og fremst med tanke på dem som er utsatt for ran, men det er også viktig å stanse unge kriminelle, sier han og legger til:

– Ingen lever godt som ranere.

To vitner gikk til angrep på ranerne ved Helsfyr søndag formiddag. En av ranerene ble så hardt skadet at han måtte fraktes til sykehus, og vitnet er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse.

– Beskjeden er at vi ikke skal gripe inne, for det kan være farlig. Vanlige borgere skal melde fra og gjøre gode vitneobservasjoner, slik at politiet får mulighet til å gjøre sin jobb på en god måte, sier Stang.

Ordføreren mener det er viktig å gjøre Oslo så trygg som mulig.

– Vi må ikke la oss knekke og la de kriminelle overta byen. Det må ikke bli slik at hederlige mennesker ikke tør å gå ut. Da har virkelig ranerne vunnet, sier Stang.

HELSFYR: En ti år gammel gutt ble forsøkt frastjålet mobiltelefonen sin på busstoppet på Helsfyr i Oslo. (Foto: Sverre Saabye/TV 2)

Han anbefaler folk å holde sammen og følge med på det som skjer rundt dem.

Fredag slo politimester Hans Sverre Sjøvold full ransalarm. Han krever nå strengere straff for dem som begår personran.

– Jeg syns i hvert fall det er betenkelig at det er så mange ran akkurat nå, så får vi følge med etter hvert. Jeg håper at godt forebyggende arbeid og godt etterforskningsarbeid gjør at vi får tatt en del av ranerne. Også håper jeg at de får strenge straffer. Slik at vi kan holde de ute av sirkulasjon lenge, sa Sjøvold til TV 2 Nyhetene fredag.

Siden september har det vært over 160 ran i hovedstaden.

Se intervjuet med politiet som rykket til Helsfyr søndag formiddag: