Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Er det sånn at taxisjåfører er fritatt for å bruke sikkerhetsbelte? Det virker i alle fall sånn på de aller fleste jeg kjører med. Har begynt å legge merke til det, og det er mye mer vanlig at de ikke bruker belte enn at de gjør det, i alle fall i Oslo.

Jeg spør litt på bakgrunn av den undersøkelsen som kom denne uka hvor det går fram at 43 prosent av de som omkommer i bilulykker ikke bruker beltet. Da er det vel ganske ille at taxisjåfører som har så mange forskjellige typer kunder i bilene sine ikke går foran med et godt eksempel. Jeg mener uansett om de har lov eller ikke ... Hilsen Daniel.

Benny svarer:

Hei Daniel. Jeg tar ikke så veldig ofte taxi selv, men har merket meg det samme som du skriver her, det virker som svært mange av taxisjåførene dropper sikkerhetsbeltet. Det er hva vi må kunne kalle en skikkelig u-kultur og noe det absolutt bør være litt søkelys på.

Når det gjelder fritak: Nei, taxisjåfører har ikke fritak for bruk av sikkerhetsbelte lenger.

De hadde en særordning fram til 2008. Så ble det slutt på denne – og nå gjelder samme regler for taxisjåfører som for alle oss andre.

De risikerer altså også å måtte betale 1500 kroner hvis de blir stoppet i en kontroll, uten å bruke beltet.

Da skulle man jo tro de hadde vært flinkere til å bruke det. Og ikke minst fordi det er akkurat like farlig for taxisjåfører som for oss andre å ferdes i trafikken. Det skal ikke store smellen til før man kan få alvorlige skader!

Jeg er også helt enig med deg i forhold til det å være et forbilde.

Unge passasjerer kan fort få inntrykk av at det ikke "er så farlig" når de ser at folk som lever av å kjøre bil dropper sikkerhetsbeltet.

Slik sett har vi alle en viktig oppgave – også de som kjører taxi.

Det var virkelig skremmende tall som ble lagt fram denne uka. Sikkerhetsbeltet er en utrolig enkel form for livsforsikring. Det er både idiotisk og uansvarlig å ikke bruke det!

ABS: Dette har gjort bilkjøringen mye tryggereStort arkivDu kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Husker du denne raringen?

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: