politi (Foto: Scanpix/TV 2)
politi (Foto: Scanpix/TV 2)

Politimester slår alarm etter ransbølge i Oslo

Vil ha strengere straff for de som begår personran.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Hanne Taalesen og Nicklas Storeng Smelror

En kvinne ble torsdag kveld forsøkt kvalt og fikk frastjålet mobiltelefonen ved Ullevål Hageby i Oslo. Politiet søkte natt til fredag etter to gjerningsmenn.

Ranet føyer seg inn i en lang rekke personran i hovedstaden de siste to månedene.

Nå slår politimester Hans Sverre Sjøvold alarm.

Ransbølge

I september ble det anmeldt 103 personran i Oslo. Tallet er nesten dobbel så høyt som for samme måned i 2012. Den uhyggelige trenden har fortsatt i oktober. Tall TV 2 har innhentet viser at det hittil i oktober har blitt anmeldt 61 personran til politistasjonene i Oslo.

PLAY: Solveig (22) ble brutalt overfalt

Sjovold (Foto: NTB scanpix)
– Disse ranstallene kan svinge fra måned til måned. Men det er klart vi har hatt mange ran de siste ukene. Sett over året, har vi en økning på rundt seks prosent – og det er selvfølgelig seks prosent for mye, sier politimester Sjøvold til TV 2.

Helgen 11. til 13. oktober ble det annmeldt 16 personran i Oslo. I en tidagersperiode fra og med denne helgen ble det registrert 34 ran. Politiet har nå opprettet en egen ransgruppe for å gjøre gatene tryggere.

– Vi har en stor styrke på til enhver tid, og vi har en patruljestyrke og etterforskere på jobb som pågriper mange ranere, og oppklarer saker. Og i tillegg så har vi satset på en egen ransgruppe som er på Grønland, og der har de nylig fått ti nye medarbeidere, sier Sjøvold.

– Er det nok politi i Oslos gater?

– Det er et godt spørsmål. Jeg vil si det slik at jeg tror potensiale for å gjøre en bedre jobb med flere politifolk, alltid vil være til stede.

Har du blitt utsatt for personran? Kontakt våre journalister.

Strengere straff

Politimesteren innrømmer at de høye ranstallene bekymrer ham, men håper at de nye tiltakene vil sette en stopper for de mange ranene. Han mener gjerningsmennene må få strengere straff.

– Jeg syns hvertfall det er betenkelig at det er så mange ran akkurat nå, så får vi følge med etter hvert. Jeg håper at godt forebyggende arbeid og godt etterforskningsarbeid gjør at vi får tatt en del av ranerne. Også håper jeg at de får strenge straffer. Slik at vi kan holde de ute av sirkulasjon lenge, sier Sjøvold.

– Er det trygt i Oslo?

– Oslo er en trygg by, og vi har mange undersøkelser som viser at Osloborgere føler seg trygge. Også er det jo et paradoks at det også skjer mye kriminalitet i byen – som gjør at man kan føle seg utrygg, sier han og kommer med noen forholdsregler:

– Være oppmerksom, ikke drikke seg for fulle, opptre på en normal måte, følge med, også er man ekstra utsatt i helgene, og kanskje på natterstid.

De anmeldte personranene behandles ved den politistasjonen som ligger nærmest åstedet. Oversikten under viser at det registreres klart flest personran ved Grønland politistasjon.

Majorstua politistasjon: 5 ran, Sentrum politistasjon: 13 ran, Stovner politistasjon: 10 ran, Manglerud politistasjon: 2 ran, Grønland politistasjon: 31 ran.