HENGT UT: Med fullt navn og bilde kalles kvinnen fascist. (Foto: Lars Barth Heyerdahl/TV 2)
HENGT UT: Med fullt navn og bilde kalles kvinnen fascist. (Foto: Lars Barth Heyerdahl/TV 2)

Her henges SIAN-kvinnen ut som fascist

«Fascist i ditt nabolag», forteller plakaten, med fullt navn og bilde på en kvinne i Oslo.

Av Lars Barth-Heyerdahl

I løpet av kort tid fredag formiddag fant TV 2 fem like plakater i området Helsfyr/Fyrstikktorget i Oslo.

Over et stort bilde av kvinnen står teksten «Fascist i ditt nabolag».

Under bildet står kvinnens navn og teksten «Aktiv i den muslimhatende og fascistiske organisasjonen Stopp Islamiseringen av norge» (plakatprodusentens skrivefeil). Det står også at kvinnen bor på Helsfyr. Det går ikke fram hvem som har hengt opp plakaten.

Antiislamsk demonstrasjon

Kvinnen har meldt seg på et arrangement som Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) planlegger i Oslo sentrum lørdag. Kvinnen sier til TV 2 at det ikke er første gang hun utsettes for dette.

– Dette er tredje gang. Forrige gang tagget de ned hele oppgangen der jeg bor. Nå må jeg gå og anmelde dette igjen, sier kvinnen.

Hun synes det er skremmende og mener hun utsettes for politisk trakassering.

– Hva er din rolle i SIAN?

– Jeg er betalende medlem. Jeg er ikke leder. Jeg møter på taler og demonstrasjoner.

– Føler du deg truet?

– Ja. De som står bak dette, har sagt at de skal knuse antiislamistene, og politiet gjør ikke noe.

SIANs leder Arne Tumyr bekrefter overfor TV 2 at han kjenner kvinnen.

– Hun er en oppegående, aktiv dame som er flink til å fotografere. Hun har en klar antiislamsk holdning som er helt på linje med det SIAN står for, sier Tumyr til TV 2.

FLERE PLAKATER: Denne plakaten på Fyrstikktorget var forsøkt revet ned. (Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2)
FLERE PLAKATER: Denne plakaten på Fyrstikktorget var forsøkt revet ned. (Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2)

Vil stanse «islamisering av Norge»

Tumyr sier han er vant til denne typen angrep på organisasjonen og dens medlemmer.

– Dette er en sjargong som ultraekstreme sosialister har lagt seg til. Det er injurierende og straffbart, men vi har sett gjennom fingrene med det. Det er imidlertid en grense for hva vi tåler, sier Tumyr.

Ifølge SIANs Facebookside er organisasjonens formål er å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge.

«Islam er en totalitær politisk ideologi og bevegelse som er i strid med Grunnloven og lovverket i det norske samfunnet. Islam strider også mot demokratiske og menneskelige verdier i hele verden ved det islamske lovsystemet sharia», skriver organisasjonen.

Plakatens påstand om at organisasjonen er «muslimhatende og fascistisk», avviser Arne Tumyr som vrøvl.

– Vi er islamkritiske. Vi vil bekjempe islam fordi islam er en trussel mot det norske samfunnet. Islam er et totalitært religiøst-politisk system, sier Tumyr.

Kan være ulovlig

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter, kaller SIAN en organisasjon som bygger på å fremme hatefulle bilder av islam og muslimer. Men Antirasistisk senter ville aldri valgt en aksjonsform der de henger opp plakater av folk, sier Sultan til TV 2.

– Vi synes ikke noe om at man henger ut folk med bilde. Generelt er vi mot denne typen aksjoner. Det er spesielt ille om de som henges ut har barn, sier Sultan, og viser til tidligere tilfeller hvor det har skjedd.

Jourhavende jurist Ingelin Hauge ved Grønland politistasjon sier det kan være ulovlig å henge opp slike plakater. Handlingen kan rammes av straffelovens paragraf 246 og 247 om ærekrenkelser.

– Spørsmålet blir hva som er rettsstridig og hva som er krenking av noens æresfølelse, sier Hauge, som tar forbehold om at hun ikke kjenner til saken TV2.no omtaler.

Saker som grenser mot politikk vil også gjøre bildet mer komplisert. Spørsmålet vil være om ytringen er politisk eller hatefull, poengterer Hauge.

KLISTRET OPP PÅ LYKTESTOLPE: Denne plakaten hang på en lyktestolpe like ved Helsfyr t-banestasjon. (Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2)
KLISTRET OPP PÅ LYKTESTOLPE: Denne plakaten hang på en lyktestolpe like ved Helsfyr t-banestasjon. (Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2)