SYK: May Britt Hovland er fremdeles preget av sykdom, men er fornøyd med Høyesteretts beslutning om at hun har krav på erstatning.
SYK: May Britt Hovland er fremdeles preget av sykdom, men er fornøyd med Høyesteretts beslutning om at hun har krav på erstatning.

ME-syke May Britt (39) vant historisk seier mot staten

I 1991 deltok May Britt Hovland i et omstridt vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse. Høyesterett har nå slått fast at hun har krav på erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Terje Dalen

VIDEO: Se reportasje om May Britt i videovinduet over.

Det var da May Britt var 17 år gammel at hun deltok i vaksineprosjektet som Høyesterett nå har slått fast gav henne alvorlige helseplager.

1991 ble hun plutselig rammet av kraftige helseplager, som i alle årene siden har sittet fast i kroppen og som ikke er blitt bedre.

– Jeg sover mye og har mye smerte. Jeg får utviklet forkjølelsessymptom og temperatursvingninger, fortalte hun til TV2 i 2011.

Ble kalt hypokonder

De livsødeleggende plagene kom i etterkant av at hun hadde fått vaksine mot hjernehinne-betennelse. Utallige legebesøk endte aldri med noen klar diagnose. Legene ble etter hvert lei av henne – ikke minst han som på denne tiden var hennes fastlege.

– Jeg satt der og prøvde like forbanna å finne et svar, og der jeg fikk beskjed om at «Du er ikke sjuk, May Britt. Du er hypokonder. Kom deg ut av kontoret mitt!» Da var jeg 19 år har Hovland tidligere fortalt.

Medhold i tingrett og lagmannsrett

Først i 2006, etter 15 år, ble det slått fast at hun lider av kronisk utmattelsessyndrom, ME. Likevel fattet Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) vedtak året etter der de slo fast at Hovland ikke hadde krav på erstatning. Advokaten mener Høyesteretts beslutning nå er viktig.

- Dette er en meget viktig prinsippsak av historisk betydning når det gjelder pasientrettigheter i Norge sier Hovlands advokat, Edmund Asbøll, til TV 2.

Både Tingretten og lagmannsretten gav henne medhold i kravet om erstatning. Staten, gjennom pasientskadenemnda, anket til Høyestrett som altså avviste anken.

Etter høyesterettsavgjørelsen har nemda denne kommentaren.

- Det skal gjøres en helt konkret vurdering av den enkelte sak, og det er i lys av det at vi også må se at i dette tilfellet har domstolene kommet til dette resultatet, sier Anne-Mette Gulaker, avdelingsdirektør i Norsk pasientskadeerstatning til TV 2.

- Hun er dessverre på utsiden av arbeidslivet for tiden, og saken har også fått stor økonomisk og helsemessig betydning for henne. Hun er mer enn lykkelig over det som har skjedd, og håper også at det kan være til stor hjelp for andre, sider advokat Asbøll.