HÅPER MYSTERIET BLIR LØST: En person mener å vite hva som skjedde med Therese Johannessen. Advokat Fridtjof Feydt bistår familien. (Foto: HO/Terje Bendiksby, NTB Scanpix)
HÅPER MYSTERIET BLIR LØST: En person mener å vite hva som skjedde med Therese Johannessen. Advokat Fridtjof Feydt bistår familien. (Foto: HO/Terje Bendiksby, NTB Scanpix)

Therese-advokat trosser politiet - graver likevel

Politet har bedt advokat Fridjof Feydt og privatetterforsker Finn Abrahamsen avlyse sine planer om å lete etter levninger av jenta som forsvant i 1988.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Asbjørn Olsen og Roar Dalmo Moltubak

Det var politiadvokat Jarle Vist ved Søndre Buskerud politikammer som torsdag formiddag fortalte at politiet ikke ønsker søk etter levninger i privat regi.

– Vi har nå sendt en faks til advokat Feydt og anmodet ham om å la være å grave etter Therese i helgen. Politiet jobber selv med saken og skal ha en samtale med den kvinnelige tipseren i løpet av to uker, sier Vist.

Hevder Therese ble bortført

Bakgrunnen for planene om å grave er at en kvinne hevder å vite hvor den savnede niåringen ligger begravd.

Kvinnen, som har vokst opp i et pedofilt miljø, tok kontakt med Fridtjof Feydt, som er morens bistandsadvokat, for noen uker siden. Kvinnen hevder at Therese skal ha blitt bortført og drept. Vedkommende har også sagt seg villig til å vise advokaten hvor levningene er gjemt.

Feydt uttalte tidligere torsdag at han sammen med privatetterforsker Finn Abrahamsen skal sjekke om tipset stemmer i løpet av helgen.

– Dette er et tips som kan kontrolleres og dette vil vi få hundre prosent klarhet i i løpet av helgen, sier Feydt.

Da TV 2 igjen snakket med Feydt torsdag kveld var han klar på at gravingen gjennomføres til tross for politiets anmodning.

– Vi kommer til å gjennomføre helgens utgraving som planlagt. Dersom vi finner noe vil selvsagt politiet bli varslet umiddelbart, sier Feydt til TV 2.

Ikke ny etterforskning

Politiet har også fått opplyst hvor levningene skal være nedgravd. Politiadvokat Vist sier han foreløpig ikke har fått svar på anmodningen om å avlyse gravingen, men at han sa tidligere torsdag at han antar at den blir tatt til følge.

– Dersom politiet kommer til at det er hensiktsmessig å grave, vil dette bli gjort i regi av politiet selv, sier Vist til TV 2.

Vist sa tirsdag til TV 2 at politiet har valgt å se nærmere på tipset fra kvinnen, men at de ikke formelt starter ny etterforskning.

– Vi har mottatt tips fra Feydt om at Therese ble bortført og drept. Vi har foretatt rutinemessige undersøkelser i samarbeid med et annet politidistrikt. Det er ikke startet noen ny etterforskning i Theresesaken, understreker Vist til TV 2.

Til TV 2 sier Feydt at han mener politiet ikke har vist særlig interesse for tipset. Politiet har kjent til tipset i fire uker, men har ennå ikke snakket med tipseren.

– Politiet i Drammen har mottatt alle de opplysninger vi sitter på og vi har i flere uker forsøkt å få politiet på banen, men uten særlig respons før nå i ettermiddag. Politiet har heller ikke dukket opp på de møtene hvor de har vært invitert, sier advokaten.

Dømt og frikjent for drapet

I desember 2011 ble det besluttet at Theresesaken ikke skulle gjenopptas, og i juli i år ble saken foreldet. Det betyr at den eller de som bortførte ni år gamle Therese Johannessen fra Fjell i Drammen 3. juli 1988 slipper straff for ugjerningen.

– Det er et svik mot Therese og hennes etterlatte at Therese-saken ikke blir gjenopptatt, uttalte Feydt den gang.

Sture Bergwall, som tidligere het Thomas Quick, påtok seg skylden for og ble dømt for drapet i 1998, men trakk senere tilståelsen og ble frikjent.