OL KONGE: Ole Einar Bjørndalen vant alle fire skiskyttermedaljene i Salt Lake City. (Foto: Richardsen, Tor/NTB scanpix)
OL KONGE: Ole Einar Bjørndalen vant alle fire skiskyttermedaljene i Salt Lake City. (Foto: Richardsen, Tor/NTB scanpix)

XIX: Salt Lake City 2002

22 år etter at Lake Placid var vertskap for Vinter-OL, var det igjen USAs tur. Men det var ikke helt uten dramatikk. Salt Lake City vant suverent avstemmingen og ble tildelt lekene. I ettertid kom det imidlertid frem at flere IOC-delegater hadde mottatt bestikkelser fra søkerkomiteen til Salt Lake City for å stemme på deres kandidatur. Politikeren Mitt Romney ble hyret inn som ny leder for organisasjonskomiteen for å ordne opp i rotet. Sammen med den nye IOC-presidenten Jacques Rogge fikk han ryddet opp og OL gikk som planlagt.

2399 utøvere fra 77 nasjoner deltok i Salt Lake City. De konkurrerte i 78 ulike øvelser.

Selv om sportslig sett så blir OL i Salt Lake City sett på som en stor suksess, så var de ikke spart for skandaler.

Allerede første uken ble det hevdet at kunstløpdommerne var bestukket. En fransk dommer ble strøket fra parløpfinalen. Noe som førte til at det kanadiske paret Jamie Salé og David Pelletier fikk sine fortjente gullmedaljer sammen med russiske Jelena Beresjnaja og Anton Sikharulidze.

Artikkelen fortsetter under bildet:

SKANDALE: Johan Mühlegg sto for en av OL-historiens største dopingskandaler i Salt Lake City. (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
SKANDALE: Johan Mühlegg sto for en av OL-historiens største dopingskandaler i Salt Lake City. (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)

Langrennsøvelsene ble også skjemmet av skandale. Spansktyske Johan Mühlegg var i en klasse for seg på herresiden. Han vant 30 kilometer og 10 kilometer, og på lekenes siste dag gikk han inn til beste tid på femmilen. Men i dopingprøven tatt av ham etter 50 kilometeren, var det spor av stoffet darbepoetin eller NESP, som det også blir kalt. Et helt nytt stoff som økte antall røde blodlegemer, men som var så nytt at det ikke sto på forbudslisten, og utøverne trodde ikke det fantes testmetoder som kunne avsløre det. IOC diskvalifiserte ham fra femmilen, hvor han testet positivt, men lot ham beholde de to øvrige gullene. Et år senere bestemte imidlertid Idrettens voldgiftsnemd at også disse medaljene skulle inndras. I stedet ble det delt norsk gull mellom Frode Estil og Thomas Alsgaard på 10 kilometer, mens esteren Andrus Veerpalu og russeren Mikhail Ivanov også fikk hvert sitt gull.

Men Mühlegg var ikke den eneste langrennsløperen som ble tatt i doping. Også de russiske jentene Larissa Lazutina og Olga Danilova testet positivt. Lazutina og Danilova tok henholdsvis tre og to gull i Nagano fire år tidligere. Lazutina mistet dermed gullmedaljen sin på tremilen, som hadde tatt henne opp på andreplass på listen over de mestvinnende vinterolympierne.

Profilen: Steven Bradbury
Profilen: Ole Einar Bjørndalen

Verdens mest folkerike nasjon Kina sto uten gull i Vinter-OL. Men i Salt Lake City ble kortbaneløperen Yang Yang historisk da hun tok landets to første gullmedaljer.

Lekenes mest fornemme deltaker var iren Clifton Hugh Lancelot de Verdon Wrottesley, den sjette baronen av Wrottesley. Og han var svært nær ved å bli Irlands første medaljevinner, men han endte på fjerdeplass i skeleton.

Canadas ishockeyhelter ble ledet av tidenes kanskje beste hockeyspiller Wayne Gretzky, og «The Great One» skal ha kjente mannskapet som var ansvarlig for isen i ishockeyarenaen. Han skal ha fått sørget for at en kanadisk dollar var fryst ned i isen for å bringe lykke for Canada. Og det virket. NHL-heltene til Gretzky slo USA 5-2 og sikret nasjonens første hockeygull på 50 år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAST MAN STANDING: Steven Bradbury sto for tidenes OL-sjokk da han vant 1000 meter kortbaneløp i Salt Lake City. (Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP)
LAST MAN STANDING: Steven Bradbury sto for tidenes OL-sjokk da han vant 1000 meter kortbaneløp i Salt Lake City. (Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP)

En rekke utøvere utmerket seg sterkt i Salt Lake City. Finnen Samppa Lajunen ble den første som vant alle tre kombinertøvelsene, mens Janica Kostelic tok tre gull i alpint. Kjetil André Aamodt vant kombinasjonen og super-g. Dermed tangerte de gullrekorden for alpinister. Sveitseren Simon Ammann hadde aldri vunnet et verdenscuprenn, men i Salt Lake City vant han både i den store og den lille hoppbakken. Men OL-kongen var likevel Ole Einar Bjørndalen. Skiskytteren fra Simostranda vant alle fire distansene.

Totalt ble det 13 gull for Norge (etter at Mühlegg var fratatt sine gull), noe som er tangering av Sovjetunionens rekord fra 1976. Bjørndalen og Aamodt sto for fem av dem. Øvrige norske gullvinnere var Kari Traa i kulekjøring, Frode Estil og Thomas Alsgaard delte 10 kilometer-gullet. Duoen var også med på stafettlaget som nok en gang slo Italia i spurten. Tor Arne Hetland vant sprinten, mens Bente Skari vant 10 kilometer. Men gullet som kanskje engasjerte Norge mest var curlinggullet. Skip Pål Trulsen ledet Bent Aanund Ramsfjell, Flemming Davanger, Torger Nergaard og Lars Vaagberg til en dramatisk finaletriumf mot Canada.

Amerikanerne vet å lage show, og det ble holdt konserter etter medaljeseremoniene hver dag. Blant artistene var Bon Jovi, Willie Nelson, Sting, Creed, Christina Aguilera, R. Kelly, N’Sync, Earth, Wind & Fire, Josh Groban, Dixie Chicks og Dave Matthews Band. Og på avslutningsseremonien fikk man se KISS opptre for siste gang sammen.

Øvrige OL:
I: Chamonix 1924
II: St. Moritz 1928
III: Lake Placid 1932
IV: Garmisch-Partenkirchen 1936
V: St. Moritz 1948
VI: Oslo 1952
VII: Cortina d'Ampezzo 1956
VIII: Squaw Valley 1960
IX: Innsbruck 1964
X: Grenoble 1968
XI: Sapporo 1972
XII: Innsbruck 1976
XIII: Lake Placid 1980
XIV: Sarajevo 1984
XV: Calgary 1988
XVI: Albertville 1992
XVII: Lillehammer 1994
XVIII: Nagano 1998
XX: Torino 2006
XXI: Vancouver 2010