OL KONGEN: Bjørn Dæhlie er tidenes vinterolympier. Her med sine fire medaljer fra Nagano. (Foto: Calvo, Denny/NTB scanpix)
OL KONGEN: Bjørn Dæhlie er tidenes vinterolympier. Her med sine fire medaljer fra Nagano. (Foto: Calvo, Denny/NTB scanpix)

XVIII: Nagano 1998

Etter to strake Vinter-OL i Europa, var det tid for en retur til Japan. Denne gangen var Nagano arrangørby – 26 år etter at Sapporo tok imot verdens vintersportselite.

For første gang var det over 2000 deltakere. Totalt deltok 2176 utøvere fra 72 nasjoner. De konkurrerte i 72 ulike øvelser.

Snowboard og ishockey for kvinner sto på programmet for første gang, mens curling returnerte etter 74 år ute av det gode selskap.

Det gjorde at selv Danmark plutselig var med i medaljekampen. De danske curlingjentene tok sølv, og dermed nasjonens første og foreløpig eneste medalje i Vinter-OL.

Sølv ble også Australias første medalje i vinterutgaven av OL. Slalåmkjøreren Zali Steggall ble den første australske medaljevinner.

Profilen: Hermann Maier
Profilen: Bjørn Dæhlie

IOC hadde lempet på amatørprinsippet sitt i de fleste idretter, og i 1998 kom de også til enighet med ledelsen i NHL slik at den nordamerikanske proffligaen tok et tre ukers opphold slik at spillerne kunne delta i OL.

Men til tross for at Canada og USA kunne stille med sine beste, så ble det en finale mellom Tsjekkia og Russland. En scoring av Petr Svoboda var nok til å gi tsjekkerne gullet. Bakerst sto nemlig Dominik Hasek som en vegg.

Amerikanske Tara Lipinski vant kunstløpkonkurransen foran Michelle Kwan. Med sine 15 år ble hun den yngste vinneren av en individuell øvelse i Vinter-OL. Hun var 60 dager yngre enn Sonja Henie var da hun vant i 1928.

De russiske langrennsjentene var igjen dominerende, selv om OL-dronningen Ljubov Jegorova var utestengt etter å ha testet positivt på bromantan under Ski-VM i Trondheim året før. I stedet var det Larissa Lazutina og Olga Danilova som tok hovedrollene. Lazutina dro hjem med tre gullmedaljer, mens Danilova fikk med seg to.

På herresiden var det nok en gang Bjørn Dæhlie som ble OL-kongen. Tre gull og et sølv ble fasiten for Nannestad-ekspressen denne gangen. Dermed gikk han forbi Jegorova og ble tidenes vinterolympier.

Tyskland ble beste nasjon med tolv gull og totalt 29 medaljer. Men Norge kom like bak med ti gull, ti sølv og fem bronsemedaljer.

Dæhlie vant 10 kilometer, 50 kilometer og stafetten. Thomas Alsgaard vant 15 kilometer. Bjarte Engen Vik forsvarte Fred Børre Lundbergs kombinertgull fra Lillehammer. Ådne Søndrål havnet i skyggen av Johann Olav Koss fire år tidligere, men i Nagano klatret han til topps på seierspallen etter 1500-meteren. På skiskytterarenaen fikk Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold med seg hvert sitt gull, mens Hans Petter Buraas’ gull i slalåm ble det eneste i alpinbakkene.

Øvrige OL:
I: Chamonix 1924
II: St. Moritz 1928
III: Lake Placid 1932
IV: Garmisch-Partenkirchen 1936
V: St. Moritz 1948
VI: Oslo 1952
VII: Cortina d'Ampezzo 1956
VIII: Squaw Valley 1960
IX: Innsbruck 1964
X: Grenoble 1968
XI: Sapporo 1972
XII: Innsbruck 1976
XIII: Lake Placid 1980
XIV: Sarajevo 1984
XV: Calgary 1988
XVI: Albertville 1992
XVII: Lillehammer 1994
XIX: Salt Lake City 2002
XX: Torino 2006
XXI: Vancouver 2010