NORGES TROPP: Jan Egil Storholt ledet den norske troppen inn under åpningsseremonien i Lake Placid i 1980. (Foto: Scanpix/NTB scanpix)
NORGES TROPP: Jan Egil Storholt ledet den norske troppen inn under åpningsseremonien i Lake Placid i 1980. (Foto: Scanpix/NTB scanpix)

XIII: Lake Placid 1980

Etter episoden med Denver fire år tidligere, var nok ikke IOC veldig fornøyd med at den eneste søkerbyen til lekene i 1980 var Lake Placid. Vancouver viste interesse, men trakk seg allerede før søknaden var sendt.

Walter Mondale tok seg av den offisielle åpningen, mens Charles Morgan Kerr tente ilden. Og publikum fikk et lite signal om hva som var i vente da Eric Heiden leste deltakereden.

1072 deltakere fra 37 nasjoner deltok i 37 øvelser.

Selv om Sovjetunionen toppet gullstatistikken, og DDR tronet øverst i antall medaljer, var det vertsnasjonen som stjal de største overskriftene.

Det var langt på vei Eric Heidens OL. Skøyteløperen ble den første vinterolympier som tok fem gull i et og samme OL. Han satte fire olympiske rekorder og en verdensrekord.

Og USAs ishockeylag sto for en av OL-historiens aller største sensasjoner da de slo Sovjetunion 4-3. USAs lag bestod av en gjeng collegestudenter som aldri hadde trent sammen. De møtte et sovjetrussisk lag som hadde vunnet fire strake OL-gull. Sovjetunionen ledet 3-2 etter to perioder, men scoringer av Mark Johnson og Mike Eruzione snudde kampen og USA vant 4-3.

Amerikanerne slo også Finland i sin siste kamp og tok gullet. Men det var kampen mot Sovjetunionen som fikk navnet «Miracle on Ice», og som ble kåret til det største idrettsøyeblikket i det 20. århundre av Sports Illustrated.

Profilen: Eric Heiden
Profilen: Bjørg Eva Jensen

Men det var ikke den eneste dramatiske hendelsen i Lake Placid. Bare spør Juha Mieto. Den finske langrennsløperen ble slått med ett hundredels sekund av Thomas Wassberg på 15 kilometeren. Noe som fikk FIS til å droppe hundredeler som skillekriterium for fremtiden. Mieto ble også nummer to på femmilen bak Nikolaj Zimjatov, som tok tre langrennsgull.

Ingemar Stenmark hadde overtatt alpintronen, og vant både slalåm og storslalåm. På kvinnesiden ble Hanni Wentzel den store utøveren. Hun vant både slalåm og storslalåm, men måtte se seg slått av Annemarie Moser-Pröll i utfor. Wentzel sørget for at Liechtenstein ble den minste nasjonen som har tatt gull i OL.

For Norge ble det en mager medaljefangst. Skøyteløperen Bjørg Eva Jensen ble eneste gullmedaljevinner. Men Norge fikk med seg tre sølv- og seks bronsemedaljer.

Øvrige OL:
I: Chamonix 1924
II: St. Moritz 1928
III: Lake Placid 1932
IV: Garmisch-Partenkirchen 1936
V: St. Moritz 1948
VI: Oslo 1952
VII: Cortina d'Ampezzo 1956
VIII: Squaw Valley 1960
IX: Innsbruck 1964
X: Grenoble 1968
XI: Sapporo 1972
XII: Innsbruck 1976
XIV: Sarajevo 1984
XV: Calgary 1988
XVI: Albertville 1992
XVII: Lillehammer 1994
XVIII: Nagano 1998
XIX: Salt Lake City 2002
XX: Torino 2006
XXI: Vancouver 2010