UTESTENGT: Karl Schranz ble kastet ut av OL i Sapporo for å være profesjonell. IOC har senere beklaget behandlingen østerrikeren fikk. (Foto: Scanpix/AFP)
UTESTENGT: Karl Schranz ble kastet ut av OL i Sapporo for å være profesjonell. IOC har senere beklaget behandlingen østerrikeren fikk. (Foto: Scanpix/AFP)

XI: Sapporo 1972

For første gang skulle Vinter-OL arrangeres utenfor Europa og Nord-Amerika. Sapporo var egentlig tildelt lekene allerede i 1940, men disse ble avlyst på grunn av andre verdenskrig.

Ettersom japanerne bygget helt nye anlegg, inviterte de til å prøve disse ut et år i forveien. Prøve-OL ble en stor suksess, og forventningene var store til de virkelige lekene.

Keiser Hirohito sto for den offisielle åpningen, mens skolegutten Hideki Takada fikk æren av å tenne OL-ilden.

1006 utøvere fra 35 nasjoner konkurrerte i 35 ulike øvelser.

Amatørprinsippet ble satt virkelig på prøve. IOC-president Avery Brundage truet med å kaste ut 40 alpinister som mottok støtte eller hadde reklameavtaler. Det endte med at østerrikeren Karl Schranz ble brukt som eksempel. Han mottok 50 000 dollar i året fra skifabrikanten sin, noe som var en enorm sum den gang.

Men det var ikke den eneste kontroversen. Canada nektet å sende et ishockeylag til Sapporo. NHL-proffer var utelukket på grunn av sin proffstatus, men kanadierne mente at IOC vendte det blinde øyet til at spillerne fra både Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia også var betalt for å spille ishockey i sine hjemland.

Profilen: Karl Schranz
Profilen: Pål Tyldum

Den sovjetrussiske langrennsløperen Galina Kulakova og skøyteløperen Ard Schenk fra Nederland ble mestvinnende med tre gull hver i Sapporo.

Vertsnasjonen Japan hadde aldri vunnet et OL-gull før hoppkonkurransen i den lille bakken. Til stor jubel blant hjemmefansen tok tre japanske hoppere alle tre medaljene. Yukio Kasaya vant foran Akitsugu Konno og Seiji Aochi.

For Norges del ble det en liten nedtur etter at man ble beste nasjon i Grenoble fire år tidligere. To gull ble beholdningen. Magnar Solberg forsvarte gullet sitt på 20 kilometer skiskyting, mens Pål Tyldum vant femmilen på langrenn.

Sovjetunionen tok tilbake tittelen som beste nasjon. Åtte gull, fem sølv og tre bronse ble det på dem.

Øvrige OL:
I: Chamonix 1924
II: St. Moritz 1928
III: Lake Placid 1932
IV: Garmisch-Partenkirchen 1936
V: St. Moritz 1948
VI: Oslo 1952
VII: Cortina d'Ampezzo 1956
VIII: Squaw Valley 1960
IX: Innsbruck 1964
X: Grenoble 1968
XII: Innsbruck 1976
XIII: Lake Placid 1980
XIV: Sarajevo 1984
XV: Calgary 1988
XVI: Albertville 1992
XVII: Lillehammer 1994
XVIII: Nagano 1998
XIX: Salt Lake City 2002
XX: Torino 2006
XXI: Vancouver 2010