KAOS: Ivar Ballangrud gikk trolig glipp av to OL gull ettersom skøyteøvelsene gikk som fellesstart i Lake Placid. (Foto: Arkiv/NTB scanpix)
KAOS: Ivar Ballangrud gikk trolig glipp av to OL gull ettersom skøyteøvelsene gikk som fellesstart i Lake Placid. (Foto: Arkiv/NTB scanpix)

III: Lake Placid 1932

I 1932 var vinterlekene flyttet over Atlanterhavet for første gang. Den lille byen Lake Placid, som på det tidspunkt bare hadde 4000 innbyggere, var vertsby for verdens vintersportselite.

17 nasjoner tok turen til USA, men antallet deltakere falt til 252, hvor 21 var kvinner. Antall øvelser var øket til 17.

Lekene ble åpnet av den daværende guvernøren i New York Franklin D. Roosevelt, som bare noen måneder senere ble valgt til president i USA.

På grunn av den lange reisen, valgte Storbritannia bare å delta i kunstløp, og sendte en tropp som utelukkende bestod av fire kvinner. Dermed ble Mollie Phillips den første kvinnelige flaggbærer i OL-sammenheng.

For første gang ble Norge slått i medaljekonkurransen. Vertsnasjonen gjorde et strålende OL, og satt igjen med seks gull, fire sølv og to bronsemedaljer, mot Norges tre gull, fire sølv og tre bronse.

Det var først og fremst på skøytearenaen at amerikanerne markerte seg. Siden lekene ble avholdt i USA, så ble det avgjort at skøyteøvelsene skulle arrangeres slik det var vanlig der.

Fellesstart var ikke noe Ivar Ballangrud og de norske skøytehåpene var vant med. Taktikk fikk en viktigere betydning for skøyteløperne enn tidligere. Amerikanerne John Shea og Irving Jaffee endte opp med to gull hver. Ballangrud og Bernt Evensen dro hjem med en sølvmedalje hver.

Profilen: Eddie Eagan
Profilen: Birger Ruud

Men det var bobkjøreren J. Hubert Stevens som ble mestvinnende utøver med to gull og en bronsemedalje.

Sonja Henie forsvarte gullet sitt fra St. Moritz. Det gjorde også Johan Grøttumsbråten i kombinert. Det tredje norske gullet ble vunnet av en annen som skulle sette spor etter seg i norsk vinteridrett, nemlig skihopperen Birger Ruud.

Amerikaneren Eddie Eagan skrev seg også inn i historiebøkene. Han ble den første utøver som tok gull i både Sommer- og Vinter-OL. Eagan vant lett tungvektsklassen i boksing i Antwerpen i 1920. I Lake Placid var han en del av den amerikanske firerboben som gikk til topps. Til nå er det ingen andre som har kopiert den bragden.

Øvrige OL:
I: Chamonix 1924
II: St. Moritz 1928
IV: Garmisch-Partenkirchen 1936
V: St. Moritz 1948
VI: Oslo 1952
VII: Cortina d'Ampezzo 1956
VIII: Squaw Valley 1960
IX: Innsbruck 1964
X: Grenoble 1968
XI: Sapporo 1972
XII: Innsbruck 1976
XIII: Lake Placid 1980
XIV: Sarajevo 1984
XV: Calgary 1988
XVI: Albertville 1992
XVII: Lillehammer 1994
XVIII: Nagano 1998
XIX: Salt Lake City 2002
XX: Torino 2006
XXI: Vancouver 2010