Krybbedød og norske forskere (Foto: Goran Jorganovich/TV 2)
Krybbedød og norske forskere (Foto: Goran Jorganovich/TV 2)

Norske forskere med krybbedød-gjennombrudd

De siste tre årene har 39 barn blitt funnet døde uten at man har kunnet forklare dødsårsaken.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Trond Solvang

Forskerne mener gåten ligger i hjernen på disse barna.

Et forskerteam fra folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo har på disse tre årene forsøkt å finne ut hvorfor disse barna dør. Og nå kan de ha kommet nærmere svaret på gåten krybbedød.

– Ved obduksjon av noen av disse barna så virket det som om de hadde oppsvulmede hjerner, og den oppsvulmingen kan, sammen med andre årsaker, være medvirkende til at disse barna dør, sier barnelege og barneombud Anne Lindboe som selv deltar i forskningen.

– Vi tror det kanskje kan skyldes noen små vannkanaler i hjernen. At noen barn kanskje har noen vannkanaler som fungerer litt for godt eller at de har litt for mange vannkanaler slik at hjernen svulmer litt opp og så klarer ikke kroppen å ta unna overskuddsvæsken, forklarer Lindboe.

Fant datteren død

Datteren til Hild Hatlebakk og Jan Ove Liatun, Eirid, var nesten blitt to år gammel da ekteparet opplevde alle foreldres mareritt for tre år siden.

– Jeg går inn på soverommet og så ser jeg at Eirill ligger med ansiktet ned i puta. Jeg husker jeg tenkte på hvordan hun fikk puste. Så strekte jeg hånden ned til nakken og kjente at hun var kald. Så husker jeg ikke så mye mer enn at jeg skrek høyt: Nei, Eirid er død, forteller pappa Jan Ove Liatun.

– Eneste vi tenkte var at dette kan ikke skje, dette kan ikke skje, sier mamma Hild mens minnene strømmer på.

– Hun var en livlig jente. Hun var glad i å synge og bygge togbane, forteller hun.

Åstedsundersøkelse

Anne Lindboe (Foto: Goran Jorganovich/TV 2)

Rettsmedisin i Oslo har fått i oppdrag å foreta åstedsundersøkelser når små barn dør uventet.

– Vi hadde folk som kom og foretok åstedsundersøkelse og fikk forklart oss at dette ikke var vår skyld. Det var fint for vi var jo kjemperedde for hva vi kunne ha gjort, forteller Hild.

– Er det en disposisjon hos barnet for at hjernen skal svulme opp, så er ikke det noe foreldrene kan noe for, sier Torleiv Rognum, Professor ved avdeling for rettsmedisin i Folkehelseinstituttet.

Forebyggende medisin

Forskerne mener at forstyrrelsene i væskebalansen i hjernen kan være genetisk betinget.

– Fokuset har vært på andre områder enn på basalforskning til nå. Jeg mener dette er et svært viktig skritt, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, Professor ved laboratorium for molekylær hjerneforskning.

– Hvis de greier å finne en forklaring slik at noen kan slippe å gå gjennom det vi har gått gjennom, så er det det viktigste, sier Jan Ove Liatun.

– Dersom denne vannopphopningen er på grunn av feil med vannkanaler eller ionekanaler, så kan det faktisk på sikt være mulig å utvikle medikamenter for å kunne forebygge det, mener Amiry-Moghaddam.