david,
david,

Ferguson: – Alt forandret seg da Beckham forelsket seg i Victoria

Fergie om Beckham-feiden: – Han ble større enn klubben. Det ble dødsstøtet hans.

Managerlegenden Alex Ferguson la kortene på bordet og ga et fulltallig pressekorps et første innblikk i sin nye biografi i London tirsdag.

Der skriver Ferguson om en av de mest omtalte fotballfeidene noensinne – bakteppet for da megastjernen og moteikonet David Beckham (38 nå – da 28) forlot Old Trafford i 2003.

Se utdrag fra Ferguson-pressekonferansen over!

– Beckham til angrep
I boken «My Autobiography» skriver Ferguson at han havnet i krig med Beckham etter å ha kritisert innsatsen hans etter et cuptap for Arsenal samme år.

– Han (David Beckham) forelsket seg i Victoria. Det forandret alt. Jeg er en fotballmann. Jeg måtte tenke på hvordan jeg skulle beholde kontrollen over klubben, skriver Ferguson om forholdet Beckham innledet med Spice Girls-stjernen Victoria Adams – kjent som «Posh Spice».

– I det øyeblikket en Manchester United-spiller tror han er større enn manageren, da må han dra. I den siste sesongen merket vi at innsatsen hans dabbet av, og vi hørte rykter om flørting mellom Real Madrid og Davids leir. Problemet var at innsatsen hans droppet fra det som tradisjonelt var et stratosfærisk nivå, skriver Ferguson.

– Davids problem i Arsenal-kampen var at han nektet å jobbe tilbake på det andre målet til Sylvain Wiltord. Han bare jogget. På dette tidspunktet er det mulig at han trodde at han ikke lenger trengte å jobbe, en kvalitet han hadde hatt hele karrieren, skriver Ferguson – som også tar for seg garderobeopptøyene etter kampen.

– Han var tre meter fra meg. Mellom oss på gulvet lå en rekke sko. David bannet. Jeg beveget meg mot ham, og samtidig sparket jeg i en sko. Den traff ham rett over øyet. Han reiste seg selvsagt for å ta meg, men spillerne stoppet ham. «Sett deg», sa jeg. «Du har sviktet laget ditt. Du kan klage så mye du bare vil».

Se bokforfatter Paul Hayward prate om hvordan det var å skrive boken her:

763072

Dagen etter ringte Ferguson til Beckham og ville gå gjennom kampen, men heller ikke da ville han innrømme feilen sin.

«Mens han satt der og hørte på meg, sa han ikke ett ord. Ikke ett. «Forstår du hva vi prater om, hvorfor vi angrep deg?», spurte jeg. Han svarte meg ikke. Neste dag var episoden i pressen (...) På den tiden fortalte jeg styret at han måtte selges», skriver Ferguson.

Les også: Ferguson i biografi: – Rooney ba meg om å kjøpe Özil
Les også: Keane får gjennomgå i Fergusons bok: – Han hadde en giftig tunge

Fergie: – Ingen større enn manageren
På pressekonferansen kom han også med en klar melding til sittende manager David Moyes: Du kan aldri miste kontrollen over spillergruppen.

– Man må ikke la seg skremme at hvor store stjerner spillerne blir. Jeg kunne aldri miste kontrollen over spillerne hvis jeg skulle forbli manager i United. Manageren er alltid den viktigste personen i Manchester United, sa Ferguson med innlevelse.

Samtidig la skotten til at han ikke har vært ute etter å ta spesielle stjerner i biografien – en bok som trolig havner under en rekke juletrær i desember.

– Jeg har ikke vært for kritisk til David Beckham i boken. Han er et ikon for alle unger i verden. Jeg liker ham. Han er en fantastisk type. Men David ble til slutt større enn klubben Manchester United og Alex Ferguson. Det var dødsstøtet for ham, sa Ferguson.

David Beckham, nå pensjonert og boende i London, vant seks Premier League-titler, to FA cupfinaler og en Champions League-finale som United spiller fra 1993 til 2003.

File photo dated 19/02/2003 of A plaster visible over the left eyebrow of Manchester United mid-fielder David Beckham. (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
File photo dated 19/02/2003 of A plaster visible over the left eyebrow of Manchester United mid-fielder David Beckham. (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)