BEKJEMPE BRUKTBILSVINDLERE: NAF og Forbrukerrådet vil med et nasjonalt register gjøre slutt på juks med kilometerstand.
BEKJEMPE BRUKTBILSVINDLERE: NAF og Forbrukerrådet vil med et nasjonalt register gjøre slutt på juks med kilometerstand.

Vil bekjempe bruktbilsvindlere

NAF og Forbrukerrådet ønsker et nasjonalt register der kilometerstanden rapporteres. Det skal gjøre det vanskeligere å jukse med kilometerstanden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Finn Erik Robstad og Christofer Kjos Gabrielsen

Slik systemet er i dag er det nesten umulig å fange opp svindel på bruktbiler. Flere som har kjøpt bruktbilder har blitt lurt ved at kilometerstanden tilbakestilles.

Dette vil både NAF og Forbrukerrådet gjøre noe med.

LES OGSÅ: Slik jukser svindlerne med kilometertallene

Føler seg lurt

TV 2 fortalte søndag om Thore Bakke Nafstad som ble svindlet for titalls tusen kroner etter at han kjøpte bruktbil på finn.no.

– Den virket jo helt i orden før jeg hadde den på en service. Der ble det oppdaget at den hadde en helt annen kilometerstand enn det som var oppgitt i annonsen, sier Bakke Nafstad til TV 2.

Volvoen, av typen V50 2006 modell, hadde ikke gått 155.000 kilometer, som vist i annonsen - men 328.000 kilometer. Og bare fem dager før ble samme bil solgt på finn.no til en annen kjøper.

– Jeg føler meg lurt til de grader, sier Thore.

TV 2 fått flere tips om at samme mann også har lurt en rekke andre bruktbil kjøpere på samme enkle måte. Bruktbilselgeren nektet å prate med TV 2 da han ble konfrontert med juks på kilometerstanden.

Nasjonalt register skal forhindre at flere blir lurt som Thore ble, da han kjøpte bruktbil:

Vil bekjempe bruktbilsvindlere

Thore er ikke alene om å bli lurt på denne måten. En av tre bruktbiler i Norge kan være tuklet med.

– Det koster oss som forbrukere veldig mye penger. Dessverre ikke alle som opplever at de blir lurt og de får høye verkstedregninger i ettertid, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes til TV 2.

Både Forbrukerrådet og NAF vil derfor ha et bedre registreringssystem på bruktbil for å bekjempe denne svindelmetoden.

– Vi mener kilometerstanden på biler bør inn i Autosys, sier rådgiver hos NAF, Andreas Handeland til TV 2.

Autosys er Statens vegvesen sitt nasjonale motorvogn- og førerkortregister. Handeland forteller at kilometerstanden rapporteres inn i dag, men at det ikke settes i system

– Forbrukeren har ikke noe sjanse til å gå inn å sjekke i historikken på sin bil. Og det fanges ikke opp juks, forklarer han.

LES OGSÅ: Thore føler seg rundlurt av bruktbilselger

Ikke prioritert oppgave

Bodil Rønning Dreyer, direktør i trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet i Statens vegvesen, sier at dette ikke er noen prioritert oppgave.

– Hvis det gjennom det arbeidet som gjøres i EU blir lagt noen direktiver eller at vi må lage noen nye forskrifter i forhold til å få til dette arbeidet er det klart vi vil følge dette opp. Men per i dag har vi ikke fått dette pålagt fra våre overordnete myndigheter, og derfor ikke en prioritert oppgave, sier Dreyer.

LES OGSÅ: Så lett er det å jukse med kilometerstanden

Skal du kjøpe bruktbil? Nedenfor kan du lese råd fra Forbrukerrådet og NAF:

* Ved estimat (konservativt) på at fem prosent av alle bilene i Norge er tuklet med utgjør dette en årlig sum på 2,14 milliarder kroner. Ved å bruke 12,5 prosent (det andre estimatet) utgjør samme sum 5,33 milliarder kroner.

* I 2012 ble det omsatt ca. 418.000 biler i Norge, og importert ca. 30.500 stk.

* Det er liten grunn til å tro at problemet er mindre i Norge enn i andre europeiske land. Her er biler langt dyrere enn de fleste andre steder, avskrivningen større i kroner og øre, samt vedlikehold/reparasjoner er dyrere.

* Skrur opp km-stand ved innførsel for lavere avgifter, skrus ned før salg for å få høyere pris = Dobbel gevinst.

* I Belgia har de med sitt Car-Pass-system senket andelen biler som er trikset med fra 8,6 til 0,2 prosent – altså nærmest fjernet problemet.