
Vil bekjempe bruktbilsvindlere
NAF og Forbrukerrådet ønsker et nasjonalt register der kilometerstanden rapporteres. Det skal gjøre det vanskeligere å jukse med kilometerstanden.
Av Finn Erik Robstad og Christofer Kjos Gabrielsen
Slik systemet er i dag er det nesten umulig å fange opp svindel på bruktbiler. Flere som har kjøpt bruktbilder har blitt lurt ved at kilometerstanden tilbakestilles.
Dette vil både NAF og Forbrukerrådet gjøre noe med.
LES OGSÅ: Slik jukser svindlerne med kilometertallene
Føler seg lurt
TV 2 fortalte søndag om Thore Bakke Nafstad som ble svindlet for titalls tusen kroner etter at han kjøpte bruktbil på finn.no.
– Den virket jo helt i orden før jeg hadde den på en service. Der ble det oppdaget at den hadde en helt annen kilometerstand enn det som var oppgitt i annonsen, sier Bakke Nafstad til TV 2.
Volvoen, av typen V50 2006 modell, hadde ikke gått 155.000 kilometer, som vist i annonsen - men 328.000 kilometer. Og bare fem dager før ble samme bil solgt på finn.no til en annen kjøper.
– Jeg føler meg lurt til de grader, sier Thore.
TV 2 fått flere tips om at samme mann også har lurt en rekke andre bruktbil kjøpere på samme enkle måte. Bruktbilselgeren nektet å prate med TV 2 da han ble konfrontert med juks på kilometerstanden.
Nasjonalt register skal forhindre at flere blir lurt som Thore ble, da han kjøpte bruktbil:
Vil bekjempe bruktbilsvindlere
Thore er ikke alene om å bli lurt på denne måten. En av tre bruktbiler i Norge kan være tuklet med.
– Det koster oss som forbrukere veldig mye penger. Dessverre ikke alle som opplever at de blir lurt og de får høye verkstedregninger i ettertid, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes til TV 2.
Både Forbrukerrådet og NAF vil derfor ha et bedre registreringssystem på bruktbil for å bekjempe denne svindelmetoden.
– Vi mener kilometerstanden på biler bør inn i Autosys, sier rådgiver hos NAF, Andreas Handeland til TV 2.
Autosys er Statens vegvesen sitt nasjonale motorvogn- og førerkortregister. Handeland forteller at kilometerstanden rapporteres inn i dag, men at det ikke settes i system
– Forbrukeren har ikke noe sjanse til å gå inn å sjekke i historikken på sin bil. Og det fanges ikke opp juks, forklarer han.
LES OGSÅ: Thore føler seg rundlurt av bruktbilselger
Ikke prioritert oppgave
Bodil Rønning Dreyer, direktør i trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet i Statens vegvesen, sier at dette ikke er noen prioritert oppgave.
– Hvis det gjennom det arbeidet som gjøres i EU blir lagt noen direktiver eller at vi må lage noen nye forskrifter i forhold til å få til dette arbeidet er det klart vi vil følge dette opp. Men per i dag har vi ikke fått dette pålagt fra våre overordnete myndigheter, og derfor ikke en prioritert oppgave, sier Dreyer.
LES OGSÅ: Så lett er det å jukse med kilometerstanden
Skal du kjøpe bruktbil? Nedenfor kan du lese råd fra Forbrukerrådet og NAF:
* Ved estimat (konservativt) på at fem prosent av alle bilene i Norge er tuklet med utgjør dette en årlig sum på 2,14 milliarder kroner. Ved å bruke 12,5 prosent (det andre estimatet) utgjør samme sum 5,33 milliarder kroner. * I 2012 ble det omsatt ca. 418.000 biler i Norge, og importert ca. 30.500 stk. * Det er liten grunn til å tro at problemet er mindre i Norge enn i andre europeiske land. Her er biler langt dyrere enn de fleste andre steder, avskrivningen større i kroner og øre, samt vedlikehold/reparasjoner er dyrere. * Skrur opp km-stand ved innførsel for lavere avgifter, skrus ned før salg for å få høyere pris = Dobbel gevinst. * I Belgia har de med sitt Car-Pass-system senket andelen biler som er trikset med fra 8,6 til 0,2 prosent – altså nærmest fjernet problemet. |