Av Mathias Reierth

Klikk på bildet over for å se Bybanens egne videoer fra nestenulykkene.

Tall fra Bybanens egne statistikker viser at det siden oppstarten av Bergens eneste nåværende sporvei, har vært 58 hendelser som karakteriseres som nestenulykker.

- Jeg blir litt skremt over hvordan folk krysser sporet, spesielt inne på holdeplassene, sier Arne Egil Landaas, som er vognfører og hovedverneombud i selskapet som drifter Bybanen, Fjord1 Partner.

Torsdag ble en kvinne i førtiårene første dødsoffer, da hun ble påkjørt av Bybanen og omkom. Det var like etter klokken åtte torsdag morgen at ulykken skjedde på Skjold utenfor Nesttun, ved Mårdalen stasjon.

Bybanesjåførene er vitner til nestenulykker daglig, og ofte er utålmodige fotgjengere bare sekunder fra å bli truffet av banen.

- Det skjer hver dag, egentlig, forteller Landaas.

Uforsiktige bilister

Videoopptakene fra Bybanens egne kameraer viser i tillegg til vågale fotgjengere også bilister som kjører rett foran banen. Videoen TV 2 har fått tilgang til viser en bil som kjører inn på sporene og blir truffet av bybanetoget.

- Dette er dessverre situasjoner vi ser av og til, forteller sikkerhetssjef i Fjord1 Partner, Trond Magne Målsnes, til TV 2.

Han peker på to elementer som gjør det ekstra viktig for både fotgjengere og bilister å være oppmerksomme når de krysser Bybanens linjer.

- Vi kan ikke svinge unna og vi er tilnærmet lydløse når vi kommer kjørende og det må man være bevisst på, sier Målsnes.

OMKOM: Kvinnen ble liggende fastklemt under vogna etter ulykken. (Foto: Tipser/TV 2)