FORSVARER: Advokat Johnny Veum forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. (Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix)
FORSVARER: Advokat Johnny Veum forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. (Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix)

Baskettrener ristet på hodet av voldtektsanklager

35-åringen som er tiltalt for i alt 16 voldtekter eller voldtektsforsøk nekter straffskyld på alle punkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Jonas F. Christoffersen

Basketballtreneren er tiltalt for 15 voldtekter av 13 kvinner og ett voldtektsforsøk mot ytterligere en kvinne. Han nektet for alle voldtekter siden han ble pågrepet i november i fjor, og på spørsmål fra tingrettsdommer Geir Grindhaug erklærte han ikke straffskyld på noen punkter.

Han har likevel innrømmet at han har hatt frivillig samleie med flere av de fornærmede i saken.

Basketballtreneren har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen.

Ble først henlagt

I innledningsforedraget til aktor Carl Graff Hartmann påpekte han at tiltalte kom til Norge i 2004, samme år som den første voldtekten skal ha skjedd. Den første voldtekten ble anmeldt i 2006, og denne episoden skjedde på et naschpiel.

Saken ble først henlagt etter bevisets stilling, men ble senere tatt opp da mannen ble anmeldt for andre voldtekter.

Hartmann påpekte også at den tiltalte 35-åringen har en modus man vil kjenne igjen i forklaringene til de fornærmede kvinnene.

– Det har en sentral betydning i denne saken, sa Hartmann.

Han startet med å lese opp den omfattende tiltalen for de i alt 14 tilfellene av voldtekt eller voldtektsforsøk. Da forholdt basketballtreneren seg rolig og lyttet til beskrivelsen av de grove anklagene.

PSYKISKE PLAGER: Bistandsadvokat Trine Rjukan i samtale med aktor Carl Graff Hartmann. Rjukan kunne i retten fortelle at flere av hennes klienter har fått psykiske plager etter voldtektene. (Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2)
PSYKISKE PLAGER: Bistandsadvokat Trine Rjukan i samtale med aktor Carl Graff Hartmann. Rjukan kunne i retten fortelle at flere av hennes klienter har fått psykiske plager etter voldtektene. (Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2)
Mens Hartmann leste opp hvordan påtalemyndighetene mener 35-åringen har voldtatt de forskjellige kvinnene, ristet basketballtreneren flere ganger på hodet.

Misbrukte trenerstilling

Voldtektene skjedde ifølge tiltalen i flere leiligheter i Oslo som tiltalte disponerte, i tillegg til hotellrom i Norge og Sverige.

Mannen er også siktet for å ha misbrukt sin stilling som basketballtrener for minst tre av de fornærmede, da han ifølge tiltalten voldtok dem.

– Det utviklet seg et tillitsforhold mellom dem, sa Hartmann om en av de fornærmede, som mannen var trener for.

I tiltalen heter det også at flere av de fornærmede kvinnene ikke har turt å gjøre motstand når mannen har forgrepet seg på dem.

Hartmann beskrev også en situasjon der mannen tok kvelertak på en av kvinnene for å presse henne til samleie.

Bistandsadvokat Trine Rjukan kunne også i retten fortelle at flere av hennes klienter har fått psykiske plager etter voldtektene.

Så ned i bordet

Den siste voldtekten ble anmeldt så sent som denne sommeren, og det ble i forrige uke tatt ut en tilleggstiltale for en voldtekt som skal ha skjedd for flere år siden.

Da den tiltalte 35-åringen kom inn i rettssalen så han også ned i bakken og hilste på forsvarerne sine. Deretter gikk han til aktor og bistandsadvokatene for å hilse. Flere av de fornærmede kvinnene hadde da tatt plass i retten, men han vekslet ikke blikk med noen av dem.

Han har også ifølge Hartmann nektet for å ha kjennskap til minst en av de fornærmede kvinnene.

Mannens forsvarer, Johnny Veum, påpekte at det er en utfordring at få av kvinnene var hos lege da forholdene skal ha skjedd, og at de ligger langt tilbake i tid. Dermed vil det stå om troverdigheten til de fornærmede og den tiltalte 35-åringen.

– Han har vært en ufin person mot flere av de fornærmede, og hatt seksuelt samkvem med flere for senere å dumpe dem, påpekte Veum.

Veum sa også at mange av hendelsene har skjedd mens de involverte var påvirket av alkohol, og at dette kan påvirke troverdigheten.

Det er satt av fire uker til den omfattende og grove voldtektssaken, og det er ført opp over 50 vitner.