Av Siren Henschien

Da faren deres ble alvorlig syk, tok den da 17 år gamle Magnar Kleiva (73) over driften av familiegården i Naustdal i Sogn og Fjordane.

Siden den gang har han og søsteren drevet bondegården på gamlemåten.

«Søsken til evig tid»

Den fascinerende historien har nå blitt en dokumentarfilm. Filmen «Søsken til evig tid» skal nå konkurrere om å bli Norges beste dokumentar under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

Verken Magnar eller Oddny stiftet noen gang familie. På gården lever naustdølingene et liv nært dyrene sine og med hardt arbeid.

Magnar selv syntes arbeidet var atskillig hardere før. Allerede som 14-åring slo han all innmark med ljå.

– Når du tenker på hvordan lettvint det er nå, mot hvordan en hadde det for 20 år siden, så er det nå stor fremgang, sier naustdølingen.

gammelgaard2

Tror filmen vil vekke oppsikt

I tre år har filmfotograf Frode Fimland i FIMfilm og Carl Emil Richardsen fulgt søskenparets strevsomme hverdag.

Programsjef for Bergen Internasjonale Filmfestival, Tor Fosse, har vist klipp fra filmen til kinosjefer i Norge og produsenter i Berlin.

– Jeg tror filmen vil vekke oppsikt i utlandet også, sier programsjefen til TV 2. Han mener at filmen om Magnar og Oddny Kleiva gir seeren en flukt fra det hektiske, moderne livet.

– Det er rett og slett vårt behov for å koble av og meditere. I en oppjaget hverdag så trenger vi noe som kobler oss ut, og denne filmen, «Søsken til evig tid», er jo i tillegg også en film som tar deg med tilbake til røttene dine, til oldefedrene og besteforeldrene, utdyper Fosse.

gammelgaard3