ETTERFORSKNINGEN FORTSETTER: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser lørdag til TV 2 at etterforskningen av den terrormistenkte 23 åringen foregår for fullt. Overvåkingsbilder fra Westgate kjøpesenteret viser ham snakkende i mobiltelefon mens terroraksjonen pågikk.
ETTERFORSKNINGEN FORTSETTER: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser lørdag til TV 2 at etterforskningen av den terrormistenkte 23 åringen foregår for fullt. Overvåkingsbilder fra Westgate kjøpesenteret viser ham snakkende i mobiltelefon mens terroraksjonen pågikk.

PST-etterforskerne tilbake fra Kenya

Etterforskningen av den terrormistenkte 23-åringen pågår fortsatt for fullt, opplyser PST til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Bent Skjærstad og Kjell Persen

De to etterforskerne fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som i forrige uke reiste til Nairobi i Kenya, kom tilbake til Norge i dag, opplyser PST til TV 2.

Etterforskningen pågår fremdeles for fullt, og de to etterforskerne vil fortsatt ha nær kontakt med kenyansk etterretning og andre lands sikkerhetstjenester som er involvert i etterforskningen.

Det kan være aktuelt å reise tilbake til Kenya dersom det er behov for det, opplyser PST til TV 2.

Fredag opplyste PST at de har en styrket mistanke om at 23 år gamle Hassan Abdi Dhuhulow deltok i terroren mot kjøpesenteret Westgate 21. september. Etterforskningen har foregått både i Kenya og i Norge, og PST samarbeider med flere lands politi- og sikkerhetstjenester.

Identifiseringen av nordmannen Hassan Abdi Dhuhulow kom etter at det ble funnet døde terrorister inne på kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

PÅ KLASSETUR: Her er norsksomalieren, som nå er terrormistenkt,
  på klassetur i 2007 mens han gikk på videregående skole et sted på Østlandet.
PÅ KLASSETUR: Her er norsksomalieren, som nå er terrormistenkt, på klassetur i 2007 mens han gikk på videregående skole et sted på Østlandet.

– Han forsvant bare og vi tullet med at han kanskje hadde blitt med i et Profetens Ummah-miljø, men vi trodde jo ikke at det kunne være slik. Det var ingenting som tilsa at han skulle bli terrorist, sa en av de tidligere klassekameratene til TV 2 fredag.

TV 2 vet at han allerede var i sikkerhetstjenestens søkelys før terroraksjonen i Nairobi. Mandag avslørte TV 2 at han ringte en eller flere personer i Norge – samtidig som drapene inne på kjøpesenteret pågikk. En slektning av 23-åringen sier ifølge New York Times at PST i avhør spurte om Hassan hadde ringt henne fra kjøpesenteret under terroraksjonen, noe hun avkreftet.

Forrige fredag kunngjorde PST at de hadde sendt etterforskere til Nairobi for å sikre best mulig samarbeid med kenyansk politi- og sikkerhetsmyndigheter, og for å avdekke Dhuhulows tilknytning til al-Shabaab og kobling til selve angrepet.

Dhuhulow støttet den somaliske terrorgruppen al-Shabaab allerede som tenåring og brukte en selvmordsbomber i et av profilbildene, viser TV 2s undersøkelser av hans aktiviteter på nettet.

I en kenyansk etterretningsrapport som TV har fått tilgang til, beskrives det hvordan terrortrusselen i Kenya har økt betraktelig.

VASKEJOBB: Ingen av de som bodde med eller jobbet med Ikrimah
  visste hvor radikal han var. (Foto: Privat)
VASKEJOBB: Ingen av de som bodde med eller jobbet med Ikrimah visste hvor radikal han var. (Foto: Privat)

Norsksomaliske Ikrimah (28) i al-Shabaab utpekes som nøkkelperson i en rekke terrorangrep som har blitt avverget i landet.

Den 28 år gamle mannen som bruker et dusin dekknavn, ser ut til å ha en sentral rolle i arbeidet med å rekruttere og trene opp vestlige borgere som har sluttet seg til al-Shabaab. Han var målet for spesialstyrken Navy Seals angrep mot en villa i Baraawe sør for Mogadishu.

Slik har al-Shabaab blitt støttet i Norge

En rekke såkalte hellige krigere fra Skandinavia har de siste årene sluttet seg til den somaliske islamistgruppen som har støttespillere i hele Norden.

I november 2011 ble det kjent at en norsksomalier som hadde avtjent verneplikten i Hans Majestet Kongens Garde ble drept i kamper med regjeringsstyrker i hjemlandet. Og i januar 2011 kunne TV 2 avsløre at en svensksomalier som planla selvmordsaksjoner i Somalia, hadde norske kontakter og bodde i en periode i Oslo.

HADDE KONTAKT MED AL-SHABAAB: Etterforskningen av den terrortiltalte
  40-årige norsk-somalieren knyttet ham til et nettverk i flere land. (Foto:
  Montasje)
HADDE KONTAKT MED AL-SHABAAB: Etterforskningen av den terrortiltalte 40-årige norsk-somalieren knyttet ham til et nettverk i flere land. (Foto: Montasje)

I desember 2010 ble en norsksomalisk firebarnsfar frifunnet for terrorfinansiering i Oslo tingrett, etter at retten kom frem til at det var usikkert om gruppen klart var å anse som terrororganisasjon i tiltaleperioden. Firebarnsfaren ble i tiltalen knyttet til terrordrap på 80 personer.

Samme måned som firebarnsfaren ble frikjent, ble det kjent at minst fem norsksomaliere kjempet for terrororganisasjonen, og i august 2009 kom det frem at to norske statsborgere hadde blitt arrestert av myndighetene i det krigsherjede landet.

Wikileaks-dokumenter har avslørt at al-Shabaab-predikanten Xasaan Xussen reiste til Norge, Sverige og Finland i juli 2009 med kenyansk pass for å samle inn penger og rekruttere hellige krigere. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo opplyste i mai 2009 at en håndfull unge svensker var drept i kamphandlinger i Somalia.

Andre Wikileaks-dokumenter har avdekket innholdet i møtene mellom representanter fra norsk og amerikansk UD sommeren 2008, da det ble kjent at norske myndigheter motsatte seg at al-Shabaab skulle havne på FNs terrorliste.

På dette tidspunktet var tre somaliere bosatt i Norge siktet for finansiering av terrorvirksomhet. Ifølge referatet fra de lekkede ambassadedokumentene mente norsk UD at det var «upassende og ukomfortabelt» å føre opp al-Shabaab på FNs terrorliste samtidig som PST etterforsket de tre somalierne.