BLE RADIKALISERT: Norsk-eritreiske «Ali» (23) ble radikalisert i løpet av kort tid. Her er et bilde av ham under gjeddefiske medi den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X. (Foto: Privat)
BLE RADIKALISERT: Norsk-eritreiske «Ali» (23) ble radikalisert i løpet av kort tid. Her er et bilde av ham under gjeddefiske medi den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X. (Foto: Privat)

Slik gikk 23-åringens liv fra gjeddefiske til hellig krig

Som ungdom elsket han gjeddefiske. Nå kriger han i Syria. Les historien om den ukjente norske jihadisten som forlot kone og nyfødt barn for å kjempe mot Assad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kadafi Zaman

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har minst 30 til 40 personer reist fra Norge for å kjempe i Syria. Nå kan TV 2 fortelle historien om en av dem, 23-åringen «Ali».

Han kom fra Eritrea til Norge som enslig mindreårig asylsøker den 9.september 2003. Da var han bare 13 år.

Første bosted var et asylmottak like utenfor Oslo. Etter kort tid fikk han en norsk fosterfamilie i Bærum. Tor Bach i den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X fikk ofte besøk av norsk-eritreeren.

– Jeg husker ham som en blid, ordentlig og veltilpasset gutt som kom overens med alle, sier Bach.

23-åringen «Ali» kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker i 2003.

Han forteller at gutten var med på flere fisketurer som ble arrangert av friluftsorganisasjonen.

– Vi var på isfiske og gjeddefiske. Han fikk en seks kilos gjedde. Han var strålende blid og stolt som en hane over å ha fått gjedda si, sier Bach.

– Snakket om å skyte jøder

I fem år bodde gutten hos sin norske fosterfamilie. Han spilte fotball og fikk gode karakterer fra videregående skole.

TV 2 har snakket med flere kilder som kjenner norsk-eritreeren. De vil ikke stå frem, men beskriver ham som en pliktoppfyllende og snill person.

I 2010 jobbet han blant annet som pleiemedarbeider ved en institusjon i Bærum. Han jobbet i en periode også som elevassistent ved en skole i Drammen.

Rett etter videregående skole flyttet han til Volda for å studere.

Ifølge TV 2s kilder forandret han seg etter at han flyttet hjemmefra. De forteller at han kom tilbake etter kort tid med en mer konservativ tilnærming til religionen Islam.

Våren 2012 ringte norsk-eritreeren til Tor Bach og spurte om han kunne ta jegerprøven sammen med tre kamerater. Bach ønsket ham velkommen, men sier han ble overrasket da de møttes.

Ifølge TV 2s kilder forandret 23-åringen «Ali» seg etter at han flyttet hjemmefra.

– Jeg så en helt annen gutt. Da så jeg en gutt med langt skjegg og sinte øyne, og venner som snakket om å skyte jøder, sier Bach.

Har du tips om denne saken? Kontakt oss på tips@tv2.no

Radikalisert på kort tid

TV 2 er kjent med at de tre personene norsk-eritreeren hadde med seg er sentrale skikkelser i den ekstreme grupperingen Profetens Ummah.

– De ville ha tilgang til våpen og trodde at jegerprøvekurs var en grei måte å ordne det på. Det klarte vi å sabotere slik at ingen av dem fikk tilgang til våpen, sier Tor Bach.

Fra januar 2011 til september 2012 jobbet den da 22 år gamle mannen som parkeringsvakt i Oslo. I denne perioden hadde han også giftet seg med en norsk-eritreisk kvinne.

Ifølge TV 2s kilder ble norsk-eritreeren radikalisert i løpet av svært kort tid. Han var sterkt inspirert av jihadistenes propagandafilmer fra Syria.

I desember 2012 forlot 23-åringen Norge og satte kursen mot Syria. Tilbake satt en kone og en bare noen uker gammel baby.

Slettet Facebook-konto

For første gang forteller Politiets sikkerhetstjeneste om hvor mange som har reist fra Norge for å krige i Syria.

– Vi antar at det kan ligge et sted mellom 30 og 40 personer, men det er mørketall og tallene kan være større, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.

I ti måneder har 23-åringen kjempet i Syria. TV 2 vet at han er i live og at han er med i jihadistbrigaden, Kataib al-Muhajereen. Den er tilknyttet den såkalte al-Nusra-fronten.

– Vi ser en bekymringsfull økning i reisevirksomhet fra Norge til konfliktområder. Tidligere har vi ikke sett så mange dra samtidig så tilrettelagt til samme sted, sier Bjørnland.

– Hvor reiser de?

– Det er primært Syria, sier PST-sjefen.

Norsk-eritreeren slettet for kort tid siden sin Facebook-konto og det finnes nesten ingen spor etter ham på internett. Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med mannen.