Scheie
Scheie

Håndballen roper varsku: – Det er alarmerende

Skremmende tall svekker klubb- og landslag.

Nesten 80 % av unge gutter slutter med håndball fra de er 12 til de er 19 år.

– Det er alarmerende, sier TV 2s håndballekspert og Follo-trener, Frode Scheie.

TV 2 er med Erlend Mamelund på treningen til Haslums 12-årslag. Det er en stor dag for unge, håpefulle når en landslagsspiller kommer for å trene og inspirere.

– Jeg husker selv når jeg var liten hvor mye det betød for en liten gutt på 10 år å få besøk av et forbilde på trening. Det er motivasjon og inspirasjon det,

Og mange må brette opp ermene nå for å sette et større fokus på håndballen. TV 2 har fått tilgang til skremmende tall som viser at hele 80 % av guttespillere slutter med håndball fra de er 12 til de er 19 år. Tallene er hentet med utgangspunkt i 94-kullet på herresiden.

– Utviklingen er nok enda verre om vi ser på 91-kullet og også 93-kullet, sier Frode Scheie.

Frafallet blant håndballguttene er over 30 % høyere enn på fotballsiden. Håndballpresidenten er klar over at de står overfor en stor utfordring.

– For håndballen er det en kjempeutfordring. Vi ønsker å være i verdenstoppen med herrelaget vårt og da må vi gjøre en innsats for at flere skal vokse opp til det nivået, sier Karl-Arne Johannessen.

Blogger Stig Nygård ropte varsku allerede i 2009: Herrene må redde norsk håndball

Kvinnehåndballen har stått sterkt i Norge i mange år med store internasjonale resultater. Unge guttespillere forteller at de nærmest blir mobbet på skolen for å spille håndball. Det er ikke tøft nok.

– Jeg er den eneste gutten som spiller håndball i min klasse og vi er 14 gutter, sier en av Haslums unggutter.

– På skolen min sier de at det er en jentesport, sier en annen.

Frode Scheie er klar over den økende tendensen.

– Jeg tror vi har hatt et fantastisk damehåndballag som har gjort mye og vunnet masse som gjør at det har fått et stempel som en dameidrett. Det er ikke er kult nok og tøft nok å være guttespiller, sier Follo-treneren.