Av Yvonne Fondenes og Kjetil Løset

33-åringen som fram til valget var ordfører i Austevoll får dermed ansvaret for å lose alle reformene den nye regjeringen har varslet i offentlig sektor gjennom Stortinget.

Etter at Solberg-regjeringen ble utnevnt onsdag har de to regjeringspartiene lagt ferdig sine kabaler for hvem som får ansvaret for å de ulike fagområdene på Stortinget. Kabalen vedtas på gruppemøter i Høyre og Fremskrittspartiet torsdag ettermiddag, hvor for øvrig disse overtar plassene til Erna og Siv.

Tospann

Kari Kjønaas Kjos (Frp) blir leder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og får dermed jobben med å få flertall for sakene til den nyutnevnte helseministeren Bent Høie (H).

Linda Hofstad Helleland (H) blir ny leder i Stortingets transportkomité og dermed en viktig alliert for den nyutnevnte samferdselsministeren Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Arve Kambe (H) blir ny leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité og får ansvaret for å gjennomføre sakene som Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) legger fram.

Familie- og kulturkomiteen skal ledes av Svein Harberg (H) som dermed får ansvaret for kultursakene til statsråd Thorhild Widvey (H) og sakene til barne-, likestillings- og familieminister Solveig Horne (Frp).

Aps firkløver

Fra før er det klart at Finanskomiteen på Stortinget skal ledes av Hans Olav Syversen (KrF), mens Ola Elvestuen (V) skal lede Energi- og miljøkomiteen.

Tidligere statsråd Anniken Huitfeldt (Ap) blir ny leder i Utenrikskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap) blir ny leder i Kontrollkomiteen, tidligere statsråd Trond Giske (Ap) blir leder i Kirke- og utdanningskomiteen, mens tidligere statsråd Hadia Tajik (Ap) skal lede justiskomiteen på Stortinget. Stortingsveteranen Marit Arnstad skal lede næringskomiteen.