NYE: Frps Mazyar Keshavi, Høyres Heidi Nordby Lunde, Hårek Elvenes og Regina Alexandrova er blant de som nå rykker inn på Stortinget.
NYE: Frps Mazyar Keshavi, Høyres Heidi Nordby Lunde, Hårek Elvenes og Regina Alexandrova er blant de som nå rykker inn på Stortinget.

Disse overtar statsrådenes stortingsplasser

Her er oversikten over hvem som kommer inn som vararepresentater i Stortinget etter at statsrådpostene er fordelt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Roar Dalmo Moltubak

Oversikten viser hvem de av statsrådene som har plass på Stortinget blir erstattet av:

** Erna Solberg blir erstattet på Stortinget av 23 år gamle Erik Skutle når hun trer inn i rollen som Norges statsminister.

Skutle er byrådsrepresentant for Høyre i Bergen og har som leder i Unge Høyre i Hordaland blitt betegnet som en partiets største politiske talenter. Skutle vant i 2012 Høyres prestisjetunge elitekurs.

** For finansminister Siv Jensen kommer Mazyar Keshvari (32) fra sin tredjeplass på Frps liste i Oslo inn på Stortinget.

Keshvari har de siste årene blitt en markant og profilert politiker og er er nestleder i samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo bystyre for Fremskrittspartiet. Keshvari kommer opprinnelig fra Iran og er nestleder for Frps bystyregruppe i Oslo. Keshvari trekker frem kampen mot mobbing som en av sine hjertesaker.

** Telemark-representant og nå også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen blir erstattet av Solveig Sundbø Abrahamsen (49), som innehar andreplassen på Høyres liste i fylket.

Abrahamsen er ordfører i Seljord og har sittet i kommunestyret i hjemkommunen i 12 år. På TV 2s profilsider skriver hun at hennes politiske forbilde er Kåre Willoch.

** Bård Hoksrud, som blir statssekretær i Samferdselsdepartementet, overlater sin stortingsplass til Telemark Frps Kristian Kåsastul Norheim (37).

Norheim kommer fra Siljan og jobber i Oslo som internasjonal sekretær i Frps stortingsgruppe. Han er utdannet statsviter.

** Jan Tore Sanner blir statsråd i Kommunal- og regionaldepartementet, og Akershus Høyre stiller dermed med Hårek Elvenes (54) som vara i Stortinget.

Elvenes er leder i Akershus Høyre og skriver på sin profilside hos TV 2 at han vil arbeide for et skatte- og avgiftsnivå som motiverer for arbeid og fremmer nyskapning.

** Elisabeth Aspaker (H) blir ny fiskeriminister og overlater sin stortingsplass til partiets tredjekandidat i Troms, Regina Alexandrova (46).

GRUNN TIL Å JUBLE: Mazyar Keshvari (Frp) inntar Stortinget som vara for Norges nye finansminister Siv Jensen.

Alexandrova har majors grad fra Forsvaret, og skriver selv at hun er positiv, løsningsorientert og har fokus og tro på samarbeid for å finne gode løsninger. Hun fremhever bedre veier i Troms og en styrking av kommunene som sine hjertesaker.** Tidligere leder av Utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H), får rollen som forsvarsminister, og dermed er det klart for Heidi Nordby Lunde (40) fra Oslo på Stortinget.

Lunde har blitt kjent som bloggeren Vampus, er gift og skriver på TV 2s politikersider at hun vil kjempe for en trygg by med synlig politi i gatene, ha fokus på familievold og sørge for en skattepolitikk som understøtter både en moderne velferdsstat og et bærekraftig næringsliv.

** I Rogaland får Helge Thorheim (65) fra Frp overta stortingsplassen fra Solveig Horne (43) som blir Norges neste barne- og likestillingsminister.

Thorheim er opprinnelig sunnmøring, og har vært varaordfører og kommunestyrerepresentant i Karmøy i løpet av de tretti årene han har bodd der. Politiske forbilder er Nelson Mandela, Martin Luther King og Ronald Reagan.

** Samme fylke får også inn Sveinung Stensland (41) for Høyre – han erstatter Bent Høie som blir helseminister i den nye regjeringen.

Stensland er Rogaland Høyres femtekandidat og har tidligere vært apoteker. Han er trebarnsfar, vil fjerne fylkeskommunen og mener veibyggingen må gå raskere.

** Den siste vararepresentanten som kommer inn på Stortinget er Frps Tom Eberhartt Bergitonn Holthe (57) fra Vestfold, som kommer inn som vara og overtar stortingsplassen fra vår nye justisminister Anders Anundsen.

Holthe kjommer fra Sandeford, er yrkesfaglærer og rådgiver og har bakgrunn som kokk og stuert fra både forsvaret og fra cruiseskip. Fra sin tredjeplass på Frps liste i Vestfold fremhever han fjerning av bompenger og avskriving av høye sykdomsutgifter som to av sine hjertesaker.