Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oscar Aaslund Hovin (19) fra Støren i Trøndelag har slitt med stamming hele livet.

Han kunne bruke to minutter på å si navnet sitt, og hadde angst for å snakke i telefonen.

For fire uker siden deltok han på det fire dager lange McGuire-kurset i Malmø, Sverige. Resultatet var såpass bra at han nå tør å være på direktesendt TV i «God morgen Norge».

– Jeg kan takke stammebehandlingskurset jeg har vært på, men først og fremst må jeg takke meg selv. Det er jeg som har gjort hele jobben. Jeg har kun fått verktøyene fra kurset, men det har vært opp til meg å bruke verktøyene. Og det synes jeg at jeg har gjort, sier han til «God morgen Norge».

Frivillig stamming

Teknikken Oscar bruker kalles «frivillig stamming», og dette er nøkkelen til hvordan han klarer å ha en normal samtale.

– Det viktigste er faktisk stamming. Frivillig stamming. Når jeg stammet tidligere, så stammet jeg ukontrollert. Jeg var redd for å begynne å stamme. Når jeg stammet og var redd for det, eskalerte det mer og mer, men når jeg stammer frivillig har jeg ingenting å frykte lenger.

Oscar bruker ordet nisse som eksempel når han beskriver frivillig stamming, og demonstrer muntlig hvordan det fungerer.

– Det er to måter å bruke frivillig stamming. Det er «hit and hold», sier han og demonstrer ved å holde en lang N på ordet nisse.

– Den andre måten er «block release», sier han og demonstrer ved å si N to ganger, med inn- og utpust, før han sier ordet nisse.

– Den frivillige stammingen bruker jeg som et verktøy i hverdagen for at jeg ikke skal stamme ufrivillig og unkontrollert igjen. Jeg tenker konstant på å bruke riktig teknikk når jeg snakker.

Se video med Oscar øverst i saken.