KVINNE MELDTE OM OBSERVASJON: Finn Abrahamsen fikk mandag en henvendelse fra en norsk kvinne som mente å ha observert Madeleine og en eldre mann på et kjøpesenter i Spania. (Foto: TV 2/AP Photo/London Metropolitan Police)
KVINNE MELDTE OM OBSERVASJON: Finn Abrahamsen fikk mandag en henvendelse fra en norsk kvinne som mente å ha observert Madeleine og en eldre mann på et kjøpesenter i Spania. (Foto: TV 2/AP Photo/London Metropolitan Police)

Norsk kvinne sier hun så Maddie

Nå har hun tatt kontakt med privatetterforsker Finn Abrahamsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lars Barth-Heyerdahl

Mandag ble et program med nye opplysninger om Madeleines forsvinningsendt på BBC. Her kommer det blant annet fram at en mann som snakker tysk eller nederlandsk ble sett gående i området med et barn i armene i tidsrommet da Madeleine forsvant.

Etter at opplysningene og fantomtegninger av denne mannen ble offentliggjort, har det strømmet inn med tipstil britisk politi.

Norsk kvinne tok kontakt

Programmet har også fått nordmenn til å tenke seg om en ekstra gang. Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen fikk selv tips etter å ha snakket om saken på TV 2 mandag.

– Det var en dame som hadde vært på ferietur i Spania for halvannet til to år siden. På et kjøpesenter mente hun å ha observert den etterlyste jenta sammen med en eldre mann, og var ganske sikker på at dette kunne være den de etterlyser, sier Abrahamsen til TV 2.

SJEKKET UT: Dette er mannen som et vitne observerte klokken 21.15 kvelden Madeleine forsvant. Han var hovedmistenkt i seks år for bortføringen av jenta, men nå har britisk politi skiftet fokus. (Foto: Metropolitan Police)

– Hva kan man gjøre med slike tips?

– Når det kommer så lenge etterpå, så kan man si at det er greit at man får høre det. Men på en annen side får man lite gjort med det. Det er også en appell til publikum, at man er rask. I stedet for å gå og tenker på det, må man heller ta kontakt med politiet slik at man kan få gjort noe med det.

Abrahamsen forteller at han har fått ganske mange tips helt siden Madeleine forsvant fordi han var involvert i saken på et tidlig tidspunkt. Noen tips er videresendt til portugisisk politi, mens andre ikke kunne gjøres noe med.

Kan ha stått om minutter

Tre år gamle Madeleine McCann forsvant fra foreldrenes rom på feriestedet Praia da Luz i Portugal 3. mai 2007, mens foreldrene spiste middag.

I programmet «Crimewatch» som ble sendt på BBC mandag kveld, kom det fram at en mulig gjerningsperson kan ha bortført Madeleine bare minutter før hennes mor, Kate McCann, gikk for å se etter datteren.Den mistenkte ble observert bare noen hundre meter fra leiligheten idet moren kom hjem i 22-tiden på kvelden 3. mai 2007, ifølge BBC-programmet «Crimewatch».

Mer enn seks år etter at Madeleine forsvant, mener Finn Abrahamsen at det fortsatt er et håp om å finne en mulig gjerningsmann.

– Ja, det vil det alltid være. Jeg har selv vært borti saker i Norge, ikke med barn, men med voksne, som har blitt avklart etter seks år. Så det er faktisk mulig, sier Abrahamsen.

Overså tips

Om politiet klarer å identifisere mannen man nå søker, kan det hende at han sitter med viktig informasjon om saken.

– Det er neppe sannsynlig at han har noe med dette å gjøre, men han kan gi andre opplysninger som politiet kan ha interesse av. Han kan ha observert andre ting igjen. Det er ofte sånn man jobber i slike saker, sier Abrahamsen.

– Denne saken med ham viser litt av det som var veldig galt her, at man fokuserte veldig på familien og glemte å sjekke et tips som var så viktig på det tidspunktet like etter hendelsen.

Se reportasje: