BBC AVSLØRING: Newsnight på BBC kunne torsdag fortelle at etterforskere mener mannen i svart overdel på overvåkningsbildene er den mistenkte nordmannen TV 2 har omtalt en rekke ganger i forbindelse med terrorangrepet i Nairobi, Kenya.
BBC AVSLØRING: Newsnight på BBC kunne torsdag fortelle at etterforskere mener mannen i svart overdel på overvåkningsbildene er den mistenkte nordmannen TV 2 har omtalt en rekke ganger i forbindelse med terrorangrepet i Nairobi, Kenya.

Norsk terrormistenkt (23) ringte til Norge midt under terrorangrepet

PST etterforsker fortsatt hvorfor en nordmann deltok i terrorangrepet mot et kjøpesenter i Nairobi for tre uker siden.

Av Bent Skjærstad

TV 2 kan i kveld avsløre at den 23 år gamle nordmannen ringte en eller flere personer i Norge – mens han deltok i angrepet.

I en ny overvåkningsvideo som TV 2 har fått tilgang til ser vi de fire terroristene inne på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Stille ser vi de beveger seg rundt på jakt etter nye ofre. På overvåkningsvideoen ser vi de avfyrer flere skudd mot sikkerhetsstyrkene som forsøker å ta seg inn.

Ringte til Norge

Kenyansk politi mener en av disse mennene er nordmannen som skal ha deltatt i terrorangrepet der 67 mennesker ble drept.

Vi ser at flere av terroristene snakker i mobiltelefoner. Og TV 2 vet at den norske terroristen ringte til Norge, samtidig som drapene inne på kjøpesenteret pågikk.

Hvem mannen snakket med er uvisst, trolig er dette en person Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil avhøre.

nairobi
nairobi

Da det ble kjent forrige uke at nordmannen var involvert i terrorhandlingen var PST ordknapp.

NairobiMorBarn (Foto: Scanpix)
NairobiMorBarn (Foto: Scanpix)

– Vi vil ikke kommentere alt nå som vi vet. Det vi har sagt er at det er en navngitt norsk borger av somalisk opprinnelse, sa avdelingsdirektør Jan Glent i Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

I PSTs søkelys før angrepet

PST ønsker heller ikke i dag å kommentere TV 2s nye opplysninger om telefonsamtalen eller samtalene til Norge. Heller ikke mannens kontakter her hjemme.

– Vi har ikke ønsket å kommentere noe om hans familie eller hans omgangskrets i Norge, sa Jan Glent, avdelingsdirektør i PST til TV 2 sist torsdag.

Men TV 2 kjenner den norske terroristens identitet. Han er en 23 år gammel norsk statsborger, med somalisk opprinnelse.

TV 2 vet at han allerede var i sikkerhetstjenestens søkelys før terroraksjonen i Nairobi.

STORE ØDELEGGELSER: Parkeringsplassen ved Westgate-kjøpesenteret i Nairobi er totalt ødelagt etter kampene terrorangrepet. (Foto: NTB Scanpix/ Reuters)
STORE ØDELEGGELSER: Parkeringsplassen ved Westgate-kjøpesenteret i Nairobi er totalt ødelagt etter kampene terrorangrepet. (Foto: NTB Scanpix/ Reuters)

Dette er al-Shabaab Al-Shabaab er en ekstremistisk islamsk terrorgruppe med utspring i anarkiet som lammet Somalia etter at krigsherrer avsatte landets diktator i 1991. Navnet betyr Ungdommen på arabisk. Det er antatt at al-Shabaab har flere tusen soldater i sine rekker, inkludert noen hundre utenlandske krigere. Noen av opprørernes krigere har krigserfaring fra Irak og Afghanistan, andre er unge rekrutter fra somaliske miljøer i USA og Europa. Hvor er al-Shabaab? Al-Shabaab tok kontroll over store deler av Somalias hovedstad Mogadishu i 2006, og holdt samtidig store områder i det sentrale og sørlige Somalia frem til en styrke fra Den afrikanske union skjøv opprørerne ut av byen i 2011. Styrken hadde støtte fra FN og sikret også den viktige havnebyen Kismayo i 2012. Al-Shabaab har fortsatt kontroll over flere områder på landsbygda, hvor de håndhever sharialovene strengt. Dette innebærer blant annet steining av kvinner for utroskap og amputering av hender for tyveri. Hvor mange krigere har al-Shabaab? Ingen vet sikkert, men man tror at al-Shabaab kontrollerer flere tusen krigere, inkludert flere hundre utenlandske krigere. Al-Shabaab har i to år kommet med advarsler om at de vil angripe Kenya som hevn for landets ledende rolle da soldater ble sendt inn i Somalia i 2011. Inngripenen sørget for at al-Shabaab mistet mye av makten terrorgruppen hadde i Somalia.

Har al-Shabaab koplinger til al-Qaida?

Al-Shabaab og al-Qaida annonserte i februar 2012 at de hadde inngått en allianse. Al-Shabaab-leder Mukhtar Abu Zubair sverget samtidig troskap til den verdensomspennende terrororganisasjonen. Hvor kommer al-Shabaabs penger fra? Før afrikanske styrker gikk inn i landet, hadde al-Shabaab en stabil inntekt gjennom avgifter og gebyrer fra landets havner og flyplasser. Gruppen krevde også skatt på råvarer og bidrag til hellig krigføring. En FN-rapport anslo at al-Shabaab i 2011 hadde inntekter på mellom 70 og 100 millioner dollar – i størrelsesorden 400–582 millioner kroner etter dagens kurs. Terrorgruppen har mistet store deler av inntektene etter at den ble tvunget ut av Mogadishu og Kismayo. Al-Shabaabs eneste allierte i Afrika er Eritrea, som støtter gruppen som et motsvar til landets fiende Etiopia, som også har styrker i Somalia. Eritrea benekter at de forsyner al-Shabaab med våpen. Er al-Shabaab en splittet gruppe? Det er antatt at al-Shabaab er splittet på grunn av alliansen med al-Qaida. Alliansen skal ha forårsaket gnisninger mellom sentrale al-Shabaab-krigere som mener at deres kamp bør fokusere på Somalia, og utenlandske krigere som ønsker en strategi basert på terrorangrep i regionen. Analytikere tror at angrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi kan tolkes som en indikasjon på at ekstremistene er i ferd med å vinne kampen innad i gruppa. Hva inspirerer dem? Gruppen er inspirert av den saudiarabiske Wahabi-versjonen av islam, selv om somaliere flest tilhører den mer moderate Sufi-stammen. I starten økte gruppens popularitet hos somalierne ved å love sikkerhet og stabilitet etter årevis med lovløse tilstander og vold, men al-Shabaabs ødeleggelser av Sufi-helligdommer har siden gjort at de har mistet mye av støtten hos de innfødte. Kilde: AP.

Al-Shabaab er en ekstremistisk islamsk terrorgruppe med utspring i anarkiet som lammet Somalia etter at krigsherrer avsatte landets diktator i 1991. Navnet betyr Ungdommen på arabisk.

Det er antatt at al-Shabaab har flere tusen soldater i sine rekker, inkludert noen hundre utenlandske krigere. Noen av opprørernes krigere har krigserfaring fra Irak og Afghanistan, andre er unge rekrutter fra somaliske miljøer i USA og Europa.

Hvor er al-Shabaab?

Al-Shabaab tok kontroll over store deler av Somalias hovedstad Mogadishu i 2006, og holdt samtidig store områder i det sentrale og sørlige Somalia frem til en styrke fra Den afrikanske union skjøv opprørerne ut av byen i 2011.

Styrken hadde støtte fra FN og sikret også den viktige havnebyen Kismayo i 2012.

Al-Shabaab har fortsatt kontroll over flere områder på landsbygda, hvor de håndhever sharialovene strengt. Dette innebærer blant annet steining av kvinner for utroskap og amputering av hender for tyveri.

Hvor mange krigere har al-Shabaab?

Ingen vet sikkert, men man tror at al-Shabaab kontrollerer flere tusen krigere, inkludert flere hundre utenlandske krigere.

Al-Shabaab har i to år kommet med advarsler om at de vil angripe Kenya som hevn for landets ledende rolle da soldater ble sendt inn i Somalia i 2011. Inngripenen sørget for at al-Shabaab mistet mye av makten terrorgruppen hadde i Somalia.

Har al-Shabaab koplinger til al-Qaida?

Al-Shabaab og al-Qaida annonserte i februar 2012 at de hadde inngått en allianse. Al-Shabaab-leder Mukhtar Abu Zubair sverget samtidig troskap til den verdensomspennende terrororganisasjonen.

Hvor kommer al-Shabaabs penger fra?

Før afrikanske styrker gikk inn i landet, hadde al-Shabaab en stabil inntekt gjennom avgifter og gebyrer fra landets havner og flyplasser. Gruppen krevde også skatt på råvarer og bidrag til hellig krigføring.

En FN-rapport anslo at al-Shabaab i 2011 hadde inntekter på mellom 70 og 100 millioner dollar – i størrelsesorden 400–582 millioner kroner etter dagens kurs.

Terrorgruppen har mistet store deler av inntektene etter at den ble tvunget ut av Mogadishu og Kismayo.

Al-Shabaabs eneste allierte i Afrika er Eritrea, som støtter gruppen som et motsvar til landets fiende Etiopia, som også har styrker i Somalia.

Eritrea benekter at de forsyner al-Shabaab med våpen.

Er al-Shabaab en splittet gruppe?

Det er antatt at al-Shabaab er splittet på grunn av alliansen med al-Qaida. Alliansen skal ha forårsaket gnisninger mellom sentrale al-Shabaab-krigere som mener at deres kamp bør fokusere på Somalia, og utenlandske krigere som ønsker en strategi basert på terrorangrep i regionen.

Analytikere tror at angrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi kan tolkes som en indikasjon på at ekstremistene er i ferd med å vinne kampen innad i gruppa.

Hva inspirerer dem?

Gruppen er inspirert av den saudiarabiske Wahabi-versjonen av islam, selv om somaliere flest tilhører den mer moderate Sufi-stammen.

I starten økte gruppens popularitet hos somalierne ved å love sikkerhet og stabilitet etter årevis med lovløse tilstander og vold, men al-Shabaabs ødeleggelser av Sufi-helligdommer har siden gjort at de har mistet mye av støtten hos de innfødte.

Kilde: AP.