Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Stål Talsnes

Lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland advarer Erna Solberg og Siv Jensen mot å bytte ham ut til fordel for en borgerlig leder av Nobelkomiteen. Han frykter at dette vil svekke fredsprisen.

Frykter rokering

Jagland er redd for at å få inn en borgerlig leder vil politisere komiteen og torpedere fredsprisens uavhengighet.

– Stortinget har vært utrolig forsiktig med å politisere komiteens arbeid. For eksempel da Francis Sejersted satt som formann i komiteen, og det ble et flertall av SV og Ap i komiteen, så gjenvalgte SV og Ap ham to ganger. Nettopp for å unngå at man kunne si at Nobelkomiteen er et resultat av den politiske kampen i Stortinget, sier han til Magasinet på TV 2.

– Så jeg tolker dette som at du har lyst til å fortsette?

– Hvis man ønsker å gjenvelge meg, skal jeg selvfølgelig tenke over det. Men Stortinget har en veldig lang tradisjon for hvordan man håndterer Nobelkomiteen nettopp for at man ikke skal bli beskyldt for at komiteen er politisert og at avgjørelsene i komiteen springer ut av en bestemt politisk holdning og retning, svarer Jagland.

Han frykter at en rokering som følge av et nytt flertall på Stortinget vil svekke fredsprisens uavhengighet og anseelse, særlig dersom komiteledervervet blir en del av en politisk avtale på Stortinget. Av samme grunn er Jagland kritisk til forslag om å trekke inn komitémedlemmer fra utlandet.

En slik praksis vil ifølge Jagland gjøre vervene- og fredsprisene en gjenstand for forhandling. I så fall vil fredsprisen etter Jaglands syn falle kraftig i troverdighet og integritet.

Jagland om Jagland-engelsk: – Har du hørt Ban Ki-moon? Se video under:

Fikk engelskskryt

Lederen av Nobelkomiteen har merket seg at det de siste ukene har foregått nærmest en verdensomspennende kampanje for at pakistanske Malala Yousafzai skulle få årets fredspris.

– Malala er en fantastisk ung kvinne som har et enormt mot, og som sikkert vil være kandidat i årene fremover. Hvert eneste år opplever vi at det drives kampanjer for, og også mot, enkelte kandidater. Komiteen kan ikke ta hensyn til slikt, sier Jagland.

Jagland fikk i år for første gang positiv omtale, blant annet i sosiale medier, for sin engelsk!

– Jagland-engelsk? Ja, men har du hørt Stoltenberg? Thorvald? Han snakker Stoltenberg-engelsk og Kofi Annan snakker Annan-Engelsk. Alle snakker engelsk på sin måte. Og engelskmennene bryr seg overhodet ikke, poengterer Jagland.

LES OGSÅ: Skuffet over at Malala (16) ikke vant fredsprisen