RASERT: Slik så Westgate kjøpesenteret i Nairobi ut etter at al Shabaab hadde utført sitt godt planlagte terrorangrep. Terrorgruppens ulike metoder er beskrevet inngående i en rapport fra kenyansk etterretning. (Foto: Handout / Reuters)
RASERT: Slik så Westgate kjøpesenteret i Nairobi ut etter at al Shabaab hadde utført sitt godt planlagte terrorangrep. Terrorgruppens ulike metoder er beskrevet inngående i en rapport fra kenyansk etterretning. (Foto: Handout / Reuters)

PST: – Norsksomalier kan ha deltatt i kjøpesenter-terror

Politiets sikkerhetstjeneste har sendt etterforskere til Nairobi og advarer samtidig om at terrortrussel mot Norge raskt kan endre seg.

Av Kjell Persen og Roar Dalmo Moltubak

Torsdag skriver den kenyanske avisen The Star at politiet i landet tror at terroren mot Westgate-kjøpesenteret var planlagt i Norge og Somalia.

Ifølge avisen har kenyansk politi skrevet til den norske ambassaden i Nairobi og bedt om assistanse for å lokalisere en somalisk flyktning som bor i Norge.

Kilder opplyser at mannen fløy til Kenya i august og siden dro til Somalia.

– Han er godt kjent i Daadab. Vi tror deler av planlegging ble gjort i leiren, sier en politikilde til avisen.

Har du informasjon i denne saken? Tips oss på telefon/MMS 02255 eller på tips@tv2.no!

Norsk statsborger etterforskes

Tidligere torsdag ble det kjent at en norsk statsborger etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for mulig involvering i terrorangrepet mot et kjøpesenter i Kenya for om lag tre uker siden.

– Vi har mottatt indikasjoner på at denne mannen var med på selve angrepet, og det er blant annet det vi skal etterforske, sier avdelingsdirektør Jan Glent i PST til TV 2.

PST ønsker ikke si noe om mannens kontaktnett og omgangskrets i Norge, eller om han var med i en gruppering her.

– Vi har objektive holdepunkter som knytter denne mannen til angrepet, men ønsker ikke kommentere nærmere nå hva dette bygger på.

Sender PST-etterforskere

Glent sier de ikke kan utelukke at andre norske statsborgere har vært involvert, men for øyeblikket er det denne mannen de konsentrerer seg om.

PST har sendt etterforskere til Nairobi for å sikre best mulig samarbeid med kenyansk politi- og sikkerhetsmyndigheter, og for å avdekke vedkommendes eventuelle tilknytning til al-Shabaab og kobling til selve angrepet.

Terrorgruppen al-Shabaab påtok seg skylden for terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate, og i etterkant har PST mottatt informasjon om at en norsk statsborger av somalisk opprinnelse skal ha vært involvert i planlegging og gjennomføring av angrepet der minst 67 mennesker ble drept.

En leder av det somaliske terrornettverket al-Shabaab har uttalt at det vil komme nye angrep i Kenya, og at gruppen ser på landet som «en krigssone».

Representanter for gruppen har vært tydelige på at angrepet kom som et svar på Kenyas involvering i sørlige Somalia, der kenyanske styrker har ført en langvarig militær offensiv mot al-Shabaab.

Flere norske kan være i terrornettverk

Mandag omtalte TV 2 hvordan en norsksomalier som går under blant annet navnet Ikrimah al-Muhajir (28), unnslapp Navy Seal-gruppen som drepte Osama bin Laden.

FLYKTET: Kunder på kjøpesenteret Westgate løper for livet etter
  at væpnede menn angrep lørdag formiddag.
FLYKTET: Kunder på kjøpesenteret Westgate løper for livet etter at væpnede menn angrep lørdag formiddag.
Tirsdag ble det klart at 28-åringen, som har en sentral rolle i terrorgruppen al-Shabaab, har planlagt en rekke terrorangrep i Kenya de siste årene.

Etter det TV 2 kjenner til er nordmannen PST nå etterforsker ikke den samme norsksomalieren.

Dette skriver kenyansk etterretning i en rapport om terrorfaren i landet. I dokumentene er det beskrevet hvordan terrortrusselen i Kenya har økt betraktelig.

PST: – Terrortrusselen mot Norge kan endre seg

I meldingen fra PST, som du kan lese i sin helhet her, heter det også at terrortrusselen mot Norge kan endre seg raskt:

«Foreløpig er PSTs vurdering at terrortrusselen mot Norge er uendret, men situasjonen kan endre seg raskt. PST har den senere tid blant annet sett en økning i antall personer som reiser fra Norge for å delta i kamphandlinger, treningsleire eller slutte seg til terrornettverkt i utlandet. Dette er et bekymringsfullt utviklingstrekk som i økende grad kan påvirke trusselbildet i Norge negativt» heter det i pressemeldingen.

– Vi er i en kartlegging og innsamlingsfase. Vi kommer til å se på forhold vi kan innhente her i Norge. Og som sagt så samarbeider vi med sikkerhets og politimyndigheter i Kenya, sier avdelingsleder Glent.

– Denne etterforskningen, har den endret trusselbildet her i Norge?

– Vi anser trusselbildet i Norge for å være uendret.

– Betyr det at dere vet hvor denne mannen oppholder seg?

– Nei, vi vet ikke hvor vedkommende oppholder seg. Hans status og oppholdssted er noe av det vi ønsker at etterforskningen skal avdekke.

PST vet heller ikke om mannen er i live eller er død. De ønsker ikke si noe om hvor i Norge mannen bodde.

Hjerteskjærende scener utspant seg da væpnede personer skjøt seg inn på kjøpesenteret Westgate i bydelen Westlands i Nairobi. Mange barn havnet midt i blodbadet, siden kjøpesenteret arrangerte Barnas dag. Bildene fra åstedet viste en rekke småbarnsforeldre løpe for livet med sine små barn i armene.