FIKK JENS TIL VÅGÅ: I mai 2011 besøkte statsminister Jens Stoltenberg Vågå, der han blant annet åpnet Vågåmo skole. Her hilser Stoltenberg på Øyvind Frich. Rune Øygard sitter i bakgrunnen.
FIKK JENS TIL VÅGÅ: I mai 2011 besøkte statsminister Jens Stoltenberg Vågå, der han blant annet åpnet Vågåmo skole. Her hilser Stoltenberg på Øyvind Frich. Rune Øygard sitter i bakgrunnen.

De politiske vennene vendte Øygard ryggen

Rune Øygards politiske venner forholdt seg tause da det stormet rundt ordføreren.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Sverre Holm-Nilsen

I dag ble Jon Gangdals bok «Ikke si det til noen» lansert. Boken handler om den tidligere ordføreren Rune Øygard som i Høyesterett ble dømt til å sone to år og tre måneder i fengsel.

Etter at dommen falt, sa statsadvokat Thorbjørn Klundseter at det var vanskelig å svare på om Øygard også burde vært tiltalt for misbruk av sin stilling som ordfører.

– Hvis man ser på det med etterpåklokskapens briller, så er svaret kanskje ja, men da tiltalen ble tatt ut var ikke det svaret så entydig, sa Klundseter.

Boken gir et innblikk i hvordan Rune Øygards mektige, og politiske venner og støttespillere forholdt seg til den tidligere vennen da sa saken raste i norske medier.

Forbilde og kamerat

Før nyheten om Rune Øygard sprakk, var Vågå-ordføreren en svært populær mann i hjembygda. Ordføreren hadde 82 prosent av bygdas innbyggere i ryggen. I tillegg hadde han viktige, politiske venner og støttespillere.

Jens Stoltenberg (med ryggen til) og Rune Øygard hilser på noen av de eldre i Vågå.

Vågå-ordføreren møtte Jens i Høyblokka, statsministerboligen og på hjemmebane. Han deltok på rødgrønn ordførerfest med Martin Kolberg og Liv Signe Navarsete i perioden overgrepene mot jenta skal ha skjedd.

Statsministeren har beskrevet Rune Øygard som en partifelle han har kjent i mange år.

Da Jens besøkte Vågå i mai 2011, skrev Kommunal Rapport at det var Jens som overtalte Øygard til å ta gjenvalg som ordfører.

Sammen med Nelson Mandela, har Jens Stoltenberg tidligere uttalt at Rune Øygard var et av hans politiske forbilder.

G35-GUTTA: Ordførerne Rune Øygard, Rolv Kristen Øygard og Simen Bjørgen utenfor H-blokka.

Den tidligere Ap-statsråden Bjarne Håkon Hanssen har også gitt gode skussmål om Rune Øygard.

– Han misbruker ikke nettverket sitt, sa daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Haakon Hansen til VG i 2007.

I den nye boka kommer det fram at Hansen i forbindelse med Rune Øygards 50-årslag ble beskrevet som en «god kamerat» og «alltid engasjerende å prate med både privat og om mer alvorlige ting».

Jenta møtte Jens

Allerede i første rettsrunde ble det sett på som straffskjerpende at den tidligere ordføreren utnyttet sin politiske stilling i forholdet til jenta.

Hun ble med Øygard på møter, oppdrag og arrangementer, og traff statsministeren og andre regjeringstopper, stortingspresidenten og fylkesmann på turene.

«Retten legger vekt på at tiltalte har utnyttet både den tillit fornærmede og hennes foreldre har vist ham, og den stilling han har hatt som ordfører, i forholdet til fornærmede. Dette er straffskjerpende momenter.» mente Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Mens lagmannsretten ikke nevnte dette med ett ord, la Høyesterett betydelig vekt på at Øygard misbrukte sin stilling for å oppnå seksuell omgang med jenta.

Ville ikke svare

I boka «Ikke si det til noen» har forfatter Jon Gangdal forsøkt å få uttalelser fra to av Øygards politiske venner, Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hanssen.

Blant annet ønsket Gangdal å kartlegge kontakten mellom Stoltenberg og Øygard, både privat og offisielt.

Via sin pressesjef Hans Kristiansen Amundsen, kommenterer ikke Stoltenberg forholdet.

«Selv den mest uskyldige og aldeles generelle kommentaren kan tolkes i en eller annen retning. Eller det kan reises tvil ved om den kan tolkes i en eller annen retning, og det er i seg selv nok».

Gangdal ville også vite om Stoltenberg deltok i Rune Øygards 50-årsdag. Også dette spørsmålet forble ubesvart fra Statsministerens kontor:

– I noen grad har også statsministeren møter med representanter for lokalpolitikere, næringsliv eller andre i Oslo, skriver Amundsen i svaret før han bekrefter de allerede kjente opplysningene om at Jens møtte Øygard i august 2010 og mai 2011.

Ingen kommentar

Heller ikke Bjarne Haakon Hansen, som Rune Øygard beskrev som en «god kamerat», ville si noe i forbindelse med boken. Hansen ble konfrontert med blant annet ferier han skal ha tilbrakt på Øygards hytte i Sjodalen, samt 50-årslaget til den tidligere ordføreren. Den tidligere helse- og omsorgsministeren ønsket ikke å svare på spørsmålene.