Kjetil Haug (Foto: Privat)
Kjetil Haug (Foto: Privat)

Norsk 15-åring ønsket av både United, City og Everton: – Det er litt surrealistisk

Keepertalentet Kjetil Haug kalles «den nye Peter Schmeichel» i England.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske keepertalentet Kjetil Haug (15) kan være i ferd med å få realisert proffdrømmen i England om kort tid.

Storklubber som Manchester United, Manchester City og Everton er allerede interesserte i unggutten, mens Arsenal ønsker å få han over på prøvespill.

Sarpsborg 08-junioren har allerede vært på prøvespill hos United, City og Everton. Der har han også imponert stort. Såpass mye at storavisen Daily Mail skrev sak om nordmannen onsdag, der de omtalte han som «den nye Peter Schmeichel».

Haug selv tar sammenligningen med et stort smil.

– Det er litt spesielt å bli sammenlignet med en av tidenes beste keepere. Men det er selvsagt stort og en ære. Han er en av mine største forbilder, sier keepertalentet til tv2.no.

– Jeg skal være forsiktig med å si for mye om likheter mellom oss, men det er kanskje noen. Jeg har en litt røff spillestil, og det hadde Schmeichel også. Men det er selvsagt en lang vei å gå før jeg kommer opp på hans nivå, innrømmer Haug.

– En robust 15-åring
Keeperens far, Cato Haug – som er tidligere daglig leder i Sarpsborg 08 – forstår hvorfor de engelske storklubbene har latt seg imponere, og hvorfor sammenligningen med keeperlegenden Schmeichel kommer.

– Kjetil er en veldig robust 15-åring. Han er 190 centimeter høy og veier 80 kilo. Det er mye muskler, så jeg ser absolutt hvorfor de har gjort sammenligningen med Schmeichel, sier han til tv2.no.

Haug senior avviser at det foreligger noe konkret kontraktsforslag fra noen av klubbene.

Men:

– Det er så konkret at både Manchester United, Manchester City og Everton alle er interesserte i Kjetil, og ønsker å gå videre med samtaler. Arsenal har også vist interesse nå nettopp, og vi er invitert over på prøvespill der i begynnelsen av november, forteller han.

– Det er nå opp til Sarpsborg 08 om de ønsker å gå videre med samtaler, før vi skal se på hva klubbene har å tilby og hva som er best for Kjetil. Dettte er omfattende og mye å tenke på, sier han.

Pappa Haug innrømmer likevel:

– Vi har nå satt opp Manchester United, Manchester City, Arsenal, Everton og Sarpsborg 08 på en liste, og skriver plusser og minuser ved siden av navnene. Det er ganske surrealistisk. Arsenal har ingen plusser eller minuser foreløpig, ettersom vi ikke har vært der. Men dette er likevel veldig morsomt, sier han.

Unggutten kan ikke signere proffkontrakt i England før han er fylt 17 år, så det er i første rekke snakk om en kontrakt med en av klubbenes akademier.

Fikk råd av Lindegaard
Kjetil Haug var hos United for to uker siden og fikk mange inntrykk å fordøye. Han både trente og spilte kamp med United U18-lag, før han fikk hilse på flere av a-lagsstjernene og manager David Moyes.

– Jeg snakket blant annet en del med Anders Lindegaard. Han ga meg mange gode råd om en eventuell overgang skulle bli noe av. Det var veldig interessant og nyttig, forteller han.

– Vi hadde også en lunsj der flere andre United-spillere og David Moyes kom innom. Moyes satte seg ned like ved siden av meg. Det var veldig gøy, sier Haug, som selv er United-supporter.

– Det var veldig spesielt å være på prøvespill hos United ettersom jeg er supporter selv. United ligger sånn sett veldig godt an når jeg skal bestemme meg. Men at de ligger mitt hjerte nærmest betyr ingenting. Da er det det sportslige som er det viktigste, og det totale tilbudet som klubben kan tilby meg, sier Haug oppriktig.

Tenåringen frykter uansett ikke å flytte til England i såpass ung alder.

– Nei, jeg føler meg klar til å flytte til England allerede nå. Jeg får bare vente og se hva som skjer, og hva klubbene og vi kan bli enige om, sier han.

– Å spille i England er uansett den store drømmen for meg. Slik jeg ser det så har jeg ingenting å tape på reise ut som 15-åring. Det skal mye til for å feile. Det verste som kan skje er at jeg må reise tilbake til Norge om noen år og eventuelt spille Adeccoliga eller Tippeliga. Og det vil ikke gjøre noen ting, sier Haug.

– Ringte Møller Dæhli før avreise
Haldenseren har allerede rådført seg med tidligere norske stortalenter som har prøvd fotballykken i England.

– Før jeg reiste nedover så ringte jeg Mats Møller Dæhli og snakket med han. Da fikk jeg vite litt om hvordan det fungerer i United og hva som er viktig å tenke på, forteller Haug.

Stortalentet har allerede en treårig proffkontrakt med Sarpsborg 08, men han kan ikke spille seniorkamper før han er 16 år.

– Han har en proffkontrakt med Sarpsborg og trener tre ganger i uka med A-laget. Det er ikke sikkert det er så dumt å bli værende her en stund til. Det er i hvert fall viktig at vi ikke forhaster oss, sier pappa Cato Haug.

En avgjørelse om keepertalentets fremtid vil antagelig bli tatt i god tid før jul.

Kjetil haug (Foto: Privat)