pepperkaketog
pepperkaketog
baklengs
baklengs
briller 1024
briller 1024
røyk 1024
røyk 1024
trampoline
trampoline
samlebilde rekorder
samlebilde rekorder

Slik kom nordmennene seg inn i Guinness rekordbok

Nå er det klart hvem som har fått heder og ære og blitt foreviget i årets bok. Se alle her.

AV Beate Sneve Larsen

Etter å ha løpt, kokkelert, gjort halsbrekkende stunts og gått turer, er det endelig klart. Elleve nye norske grupperinger eller enkeltpersoner har slått en verdensrekord og klart å komme seg inn i den prestisjetunge rekordboka «Guinness World Records 2014».

Forskjellige agendaer

Hvem som prøver å komme inn i den tradisjonsrike rekordboka, er vidt forskjellige folk, skal vi tro Bente Skuggedal, ansvarlig for Guinness World Records Norge ved Schibsted forlag.

– Det er egentlig veldig mange forskjellige typer mennesker som prøver seg på rekorder, og av ulike grunner. Noen vil ha fokus på seg selv og sine ferdigheter, andre kan gjøre det for å få fokus på spesielle temaer eller produkter, andre igjen fordi det er gøy eller føles utfordrende, sier Skuggedal til TV2.no.

I årets utgave av boka har elleve norske rekorder fått plass, og siden 1999 er det godkjent ca 150-160 ulike rekorder utført av nordmenn. Men selv om du har tatt en rekord, er du ikke garantert plass i den trykte boka.

– Noen norske rekorder kommer alltid med, men Guinness gjør også et utvalg på hva som passer innenfor ulike temaer i boken. Har du gode bilder som illustrerer rekorden din er den lettere å komme med, og finner man rekorden interessant for Guinness sine lesere vil den også lettere komme med. Vi som norske utgivere av boken pleier også å komme med informasjon om hvilke rekorder som har fått størst oppmerksomhet her hjemme og som vi da mener vil være viktigst for norske lesere. Dette er bare innspill, så tas nødvendigvis ikke til etterretning dersom Guinness selv tenker annerledes, sier Skuggedal om sjansene for å havne på trykk.

Flere prøver seg

Hvert år får de mange mail og telefoner fra nordmenn som lurer på praktiske ting rundt det å sette en rekord, og hvordan man går fram for å få det godkjent. Og ikke alle får ja til å gå videre med ideen eller rekordforsøket sitt.

– En rekord skal henge høyt og være utfordrende. Dersom et forsøket blir for «lite», ligner for mye på noe som allerede er gjort (da må de slå gjeldende rekord), er farlig eller lignende kan det fort bli nei.

– Men har du noen tisp da til de som vil prøve seg på en ny verdensrekord?

– Tenk hva du er god i. Noe du er så god i at du mener du kan slå en gjeldende rekord. Bruk gjerne også kreativiteten rundt et tema du syns er spennende, enten det er idrett, sang, dans eller andre spesielle ting som opptar deg – og som du tror også andre vil syns er spennende. Nye rekorder er gjerne lettere å sette enn en gammel – de gamle rekordene blir vanskeligere å slå for hver gang. For å komme i gang må man aller først gå inn på www.guinnessworldrecords.com og søke om den rekorden man har planlagt, sier Guinness-representanten til TV2.no.

Her er de nye norske rekordholderne som har fått plass i årets bok:

Verdens største sushimosaikk

Denne ikke akkurat typisk norske rekorden, ble tatt av 20 hardtarbeidende kokker i Bodø 14. august 2011, med Roy Magne Berglund i spissen.

Hele 300 kilo laks og koking av ris i sju timer førte til resultatet som var en mosaikk som var 28,6 kvadratmeter stort, og hele 13.200 sushibiter.

Bildet de lagde var av logoen til fotballklubben Bodø Glimt.

Se video fra rekordtakningen øverst.

Til tross for at den ferske rekordboka akkurat har kommet fra trykkeriet, er rekorden allerede slått. De ansatte i fiskeprodusenten Lerøy tok ny rekord på Fisketorget i Bergen lørdag 7. september. Da alt var talt opp, var det 31,5 kvadratmeter stort, og 16018 sushibiter hadde gått med til den nye rekorden.

– Vi har i over 25 år hatt tett samarbeid med Japan, og vi ønsket å ta noe av kulturen med til Bergen, sier Fredrik Hald, produktutvikler for Lerøy til BA.no.

pepperkaketog
pepperkaketog

Lengste pepperkaketog

Verdens lengste pepperkaketog var det NSB som hadde regien på den 16. desember 2011. I andre etasje på Oslo S leverte barn og voksne inn togvogner til det som til slutt ble et 206 meter langt spiselig kaketog.

– Noen har sittet i flere timer og drevet med pirkete rosemaling på vognene, sa Jeanette Fagerli-Quaino som var togsjef, til Aftenposten da rekorden ble satt.

Hvorfor entusiasmen for å støtte opp om verdensrekordforsøket var så stor i hovedstaden, har Fagerli-Quaino en forklaring på.

– Bergen har sitt pepperkakehus, kanskje det har vært et savn etter en tilsvarende førjulsaktivitet i Oslo. Det har vært utrolig gøy med et levende engasjement fra både voksne og barn, sa hun til avisen.

baklengs
baklengs

Raskest baklengs på ski

Denne vågale rekorden er det en av verdens beste frestylekjørere, Anders Backe, som har greid å karre til seg. Etter å ha hoppet i Vikersund-bakken flere ganger, blant annet som den første til å gjøre det baklengs, bestemte han seg for å prøve å sette rekorden også i å bli verdens raskeste til å kjøre baklengs på ski.

–Jeg er jo oppvokst i Vikersund og har hoppa i dissa bakkene som skihopper fram til jeg var 15-16 år, så jeg har jo alltid sett på denne svære bakken. Jeg var litt usikker på hvor fort det ville gå med ryggen først ut bakken, men jeg er sinnsykt fornøyd med å banke inn 128,7 km/t, sa Backe til Skiinfo.no etter at rekorden var i boks.

– Og bare kjøre ut bakken baklengs er jo ikke noe stress, men når farta bikker over 100 km/t baklengs det er da ting begynner å bli tight, sa Backe til nettstedet.

Yngste person som har gått over Antarktis

Teodor Johnsen, født 14. august 1991, fikk seg en verdensrekord på kjøpet da han bestemte seg for å bli med på en ekspedisjon over Antarktis, fra Axel-Heiberg-isbreen til Hercules-sundet.

Sammen med åtte andre gikk oslomannen med ski og pulk i fotsporene til Roald Amundsen 18. desember 2011

– Det var tungt, kaldt og helt fantastisk. Man får en enorm mestringsfølelsene når man kan slappe av i 40 minus og ikke være kald, sa Glomnes Johansen til VG Nett.

Flest nasjonaliteter i en menneskelenke

Av de mer internasjonale verdensrekordene, er det studentene i Trondheim som har fått heder og ære i boka.

11. februar 2013, lagde de verdens lengste menneskelenke med flest nasjonaliteter, ved å få 194 deltakere fra 75 land til å holde hverandre i hendene og danne en gigantisk sirkel.

Rekorden var del av den internasjonale studentfestivalen i byen.

briller-1024
briller-1024

Største praktiske naturfagtime

Aftenposten Junior og Kjelsås skole samlet 749 deltakere til en rekordstor naturfagstime i Oslo. 14. november 2012. Med alle elevene samlet forran en scene, gjennomførte fysiker Andreas Wahl flere eksperimenter, blant annet en stor vannsky som ble lagd av kokende vann og nitrogen.

Største samling med skip i flasker

Kjell Birkeland har lagd over 3000 flaskeskuter, men nå er 655 av dem utstilt ved Arendal bymuseum, og dermed har samlingen tatt verdensrekorden i å være den største samlingen av skip i flasker.

– På vegne av Arendal kommune må jeg si at jeg er stolt over å kunne disponere en så unik samling. Kjell kunne ha tjent masse penger på flaskeskutene sine, men i stedet velger han å gi dem til oss. Det er en fantastisk gest, sa ordfører Einar Halvorsen til Agderposten da den offisielle åpningen av flaskeskutesamlingen ved Kløckers Hus i Arendal ble åpnet.

Største måltid med sauekjøtt

Vaskemiddelfabrikanten Yes og Gambit Hill & Knowlton lagde en gedigen fårikålfest i Spikersuppa i Oslo 28. september 2012. De kokte opp en gryte som inneholdt hele 594,2 kilo med Norges nasjonalrett, og dro dermed verdensrekorden trygt i havn.

En hunderekord

På Eidsvoll Verk, ble det den 28. august 2011 satt en rekord som inneholder samspill med våre firbente venner.

Rekorden heter «Flest hunder som har fullført en agilitybane på fem minutter», og totalt 14 hunder i forskjellige raser, fullførte en agilitybane med ti hinder på fem minutter.

trampoline
trampoline

Flest slamdunks fra trampoline av et team

En litt eldre rekord, som ble satt 17. november 2010, men som endelig har fått plass i den store boka, er «Team Kangaroos» i Marienlysthallen i Oslo. De dunket i vei med basketballer, og fikk hele 28 baller i nettet innen det tildelte minuttet var over.

Flest mennesker til topp på et fjell

Denne høyst så norske rekorden, ble tatt ved at alle de ansatte i IT-selskapet Atea gikk sammen opp til toppen av Galdhøpiggen. De måtte klatre minst 305 meter for å være kvalifisert, og det klarte de med bravur, da de gikk opp på Norges høyeste fjell.

De var hele 972 stykker som kom seg opp til toppen av det 2469 meter høye fjellet den 3. september 2011.